Uit de media 2007

Auteur Topic: Uit de media 2007  (gelezen 449287 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1840 Gepost op: 13 september 2007, 23:02:58
http://www.bndestem.nl/binnenland/article1875546.ece

Brabantse ambulance sukkelt achteruit -
door Gert de Kok

Donderdag 13 september 2007 - Gemeente en provincie hebben niet veel meer te zeggen over het ambulancevervoer. Het Brabantse platteland lijdt daar onder.

Voor de zomervakantie heeft de gemeente Drimmelen de aanrijtijden van de politie, de brandweer en de ambulances voor ons grondgebied geïnventariseerd.

Vooral de aanrijtijden van de ambulances vielen op. De norm is dat in 95 procent van de gevallen een ambulance binnen vijftien minuten na melding bij het betreffende ongeval of kritieke medische situatie ter plaatse moet zijn.

De Regionale Ambulance Voorziening Midden/West-Brabant (RAV) haalt dat net niet en komt voor de gehele regio uit op een gemiddelde van 92,5 procent.

Dit gemiddelde is het resultaat van vele ambulanceritten in het stedelijke gebied, waar men ruim binnen de vijftien minuten arriveert en tientallen ritten in de randen van West-Brabant waar men fors te laat komt.

Zo haalde men in 2006 in Lage Zwaluwe bij vijftig procent van het spoedvervoer, waar het ging om een levensbedreigende situatie, de norm niet. In de eerste helft van 2007 was dat in meer dan veertig procent van de gevallen.

Ook bij andere kernen in de gemeente Drimmelen, die het verst afliggen van de standplaats van de ambulance in Oosterhout, haalt men de norm niet.

Drimmelen is hierin niet uniek in Noord-Brabant of Nederland, maar een tijdsoverschrijding met veertig procent in een zaak van leven en dood, is moeilijk te accepteren. De RAV heeft een afspraak met de zorgverzekeraars dat in de regio West-Brabant, in afwijking van de landelijke norm, de ambulances in 92,5 procent van de gevallen ter plaatse moeten zijn. De RAV haalt die norm. Dat dit een resultaat is van onder andere 2500 ritten in Breda die op tijd zijn en bijvoorbeeld 29 spoedritten naar Lage Zwaluwe waar men in veertig procent van de gevallen te laat is, is wel iets om even bij stil te staan.

Natuurlijk kan men niet verwachten dat het voorzieningenniveau en de publieke dienstverlening in landelijk gelegen kernen geheel gelijk is met dat van het stedelijk gebied. Maar de inwoners van de gemeente Drimmelen betalen, net als de inwoners van meer verstedelijkte gebieden, premies en belastingen en we kennen allemaal artikel 1 van de grondwet: 'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld'.

Uit alle onderzoeken blijkt dat mensen een goede gezondheid en een gevoel van veiligheid erg belangrijk vinden.

Ambulances zijn een voorziening op het snijvlak van zorg en veiligheid. Er is al jaren een trend gaande om juist zorg en veiligheid óf meer aan de markt over te laten (zorgaanbieders en zorgverzekeraars) óf te centraliseren. Provincies en gemeente hadden vroeger een meer prominente rol als het gaat om het ambulancevervoer. Ze konden vanuit hun bevoegdheden opkomen voor hun inwoners. Bij de Eerste Kamer ligt een wetsvoorstel om dat te veranderen. In de praktijk wordt er al op vooruit gelopen.Tegenwoordig bepaalt de minister van VWS ver in Den Haag met de zorgverzekeraars de spreiding en paraatheid van de ambulances en de financiering daarvan. De rol van de provincie is verdwenen en de rol van de gemeenten is gemarginaliseerd.

Natuurlijk zullen wij dit aankaarten op diverse plaatsen, waaronder het bestuur van de RAV. Maar zolang het budget van de minister allesbepalend is en een gemiddelde met forse afwijkingen aan de randen van West-Brabant door zorgverzekeraars wordt geaccepteerd, ziet het er niet goed uit voor sommige gebieden in West-Brabant.



- Gert de Kok is burgemeester van de gemeente Drimmelen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1841 Gepost op: 13 september 2007, 23:04:04
http://www.pzc.nl/zeeland/walcheren/article1875486.ece

Burgemeester: behoud brandweerpost
door Henk Postma

DOMBURG - De brandweerpost Koudekerke moet behouden blijven. En er moet nu snel een nieuwe brandweerauto worden aangeschaft. Anders komt de veiligheid echt in het geding, bezwoer burgemeester R. van der Zwaag gisteravond de gemeenteraadscommissie voor financieel beleid en algemeen bestuur.

Toch weigerden de Veerse raadsfracties er nu meteen het licht voor op groen te zetten. Ze willen eerst wel eens weten wat handhaving van een brandweerpost in Koudekerke voor gevolgen heeft voor de brandweerzorg in de rest van de gemeente.


Als het aan B en W ligt, wordt de versleten tankautospuit van de uitrukpost Koudekerke zo snel mogelijk vervangen. Daar ligt al 234.000 euro voor klaar. Verder wil het college nu snel bekijken wat er met de brandweerkazerne moet gebeuren: nieuwbouw op een andere plek in de woonkern, of renovatie. Ook daarvoor ligt al geld klaar: 325.000 euro. Maar de leden van de raadscommissie aarzelen.

Van der Zwaag stelde dat uitstel niet verantwoord is. Hij hamerde er op dat verplaatsing naar andere woonkernen ondoenlijk is. ,,De brandweer draait op vrijwilligers. Die wonen in de buurt van de posten. Verplaatsing zou betekenen dat die niet meer inzetbaar zijn."


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1842 Gepost op: 13 september 2007, 23:05:21
http://www.dbsuriname.com/archief/nat/2007/sept07/13-09-07/Nat_Campagne%20%E2%80%98Tan%20faya%20basi%E2%80%99%20van%20de%20Brandweer.asp

 Campagne ‘Tan faya basi’ van de Brandweer

Geplaatst: 13/09/2007

Paramaribo -  Onder de slagzin “Denk na voor u brandt” is de ‘Tan Faya Basi, drogetijd campagne van het Korps Brandweer Suriname (KBS) op 4 augustus van start gegaan. Het doel van deze campagne is om gras/vuilverbranding terug te dringen in de gemeenschap. Vanaf 6 september is er een klachtenlijn ingesteld, waarbij burgers hun klachten over gras/ vuilverbranding mogen melden op het telefoonnummer 463959. De afdeling Preventie van het KBS zal in samenwerking met het Korps Politie Suriname (KPS) uitrukken naar de geregistreerde klachten om de nodige maatregelen te treffen.

 Het doel van deze actie is om verbaliserend op te treden tegen aanstekers van gras/vuilverbranding wat overigens een overtreding is. In samenwerking met Milieubeheer zal er vanaf 15 september tot en met 31 oktober in verschillende buurten grofvuil worden opgehaald. Met het laatste bedoelen wij karntonnen dozen, gras, boomtakken en stronken, bladeren en plastic. Ander vuil wordt niet opgehaald. Bewoners kunnen hun buurtmanagers ook contacten voor verdere informatie hierover.

 Ook is het KBS een scholen - en buurtbewustwordingsproces gestart, waaraan kinderen tot 12 jaar de mogelijkheid is geboden om samen met hun klas/ buurtgenoten en de onderwijzers/ begeleiders een discussie te starten over de traumatische gevolgen van brand. Hiertoe krijgen zij van het KBS een foto die als leidraad moet dienen voor het schrijven van hun eigen verhaal. Het ligt in de bedoeling dat verhalen zullen worden beoordeeld door een jury van deskundige schrijvers van de Surinaamse Schrijversgroep in samenwerking met de Brandweer. Het beste verhaal zal worden gepubliceerd in een bekend Surinaams magazine, aldus een bericht van de Brandweer.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1843 Gepost op: 14 september 2007, 09:08:22
Grote problemen antiterreureenheid DSI
RIJSWIJK - Net een jaar na de officiële presentatie staat het functioneren van de speciale antiterreureenheid Dienst Speciale Interventies (DSI) al serieus onder druk. De krijgsmacht- en politieonderdelen kunnen onvoldoende personeel voor dit elitekorps leveren.
Hierdoor kunnen veel minder mensen op de been worden gebracht dan de bedoeling is. Ook verlaten relatief veel mensen de DSI uit onvrede over de in hun ogen veel te beperkte inzet van de eenheid.
Verschillende bronnen rond de DSI maken zich om deze redenen zorgen over het bestaansrecht van deze speciale dienst, die volgens politie, defensie en politiek in Nederland juist een cruciale rol speelt bij het overmeesteren van gevaarlijke terroristen of criminelen.
Gerrit van de Kamp van politiebond ACP zegt dat hij deze geluiden ook uit het veld kent en herkent. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) waaronder de DSI valt laat weten ook een aantal van de genoemde problemen te herkennen.
www.nu.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1844 Gepost op: 14 september 2007, 11:50:16
http://www.nu.nl/news/1219437/10/%27Niks_mis_met_desinfecteermachines%27_%28video%29.html

'Niks mis met desinfecteermachines'
Uitgegeven: 3 september 2007 12:44
Laatst gewijzigd: 3 september 2007 17:10

LONDEN/OSS - Met de desinfecteermachines die ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel heeft stilgelegd wegens een mankement is volgens fabrikant Steris niks mis. Bij gebruik volgens de instructies zijn die veilig, stelt het bedrijf in een verklaring die het maandag heeft uitgegeven.
ANP

Bekijk video

Ziekenhuis Bernhoven riep vorige week vijfhonderd patiënten op voor een bloedonderzoek. Slangen die het gebruikte voor kijkonderzoek waren door een technische fout in vier nieuwe desinfecteermachines mogelijk niet goed gereinigd, zegt het ziekenhuis. Er bestaat een kleine kans dat de patiënten daardoor besmet zijn geraakt met een virus.

Wasmachine

Andere ziekenhuizen kunnen de wasmachine gewoon blijven gebruiken, aldus Steris in de verklaring. "Als getraind personeel de procedures volgt, werkt de machine veilig en worden endoscopen goed gereinigd."

Een oorzaak voor het incident bij Bernhoven is nog niet gevonden. Vertegenwoordigers van de fabrikant, leverancier en het ziekenhuis zijn nog bezig die te achterhalen. Het onderzoek vindt deze week plaats, wanneer de uitkomsten bekend worden is nog onduidelijk.

Apparatuur

Ziekenhuis Bernhoven stelt dat het goed met de apparatuur is omgegaan en dat de aansprakelijkheid bij de leverancier ligt. Tot de conclusies van het rapport bekend zijn, lijkt het de woordvoerster niet verstandig "elkaar de schuld te geven".

Sanamij wilde niet reageren op de verklaring van Steris.

http://www.nu.nl/news/1235278/10/%27Desinfecteermachine_was_niet_opgeleverd%27.html

'Desinfecteermachine was niet opgeleverd'
Uitgegeven: 14 september 2007 10:38
Laatst gewijzigd: 14 september 2007 10:55

ROTTERDAM/OSS - Twee van de vier omstreden desinfecteermachines die ziekenhuis Bernhoven heeft stilgelegd wegens een mankement waren nog niet opgeleverd en niet gereed voor gebruik.
ANP

Leverancier Sanamij heeft dat laten weten in een verklaring naar aanleiding van uitspraken van de verantwoordelijke zorgmanager van het ziekenhuis.

Bloedonderzoek

Het ziekenhuis riep eind augustus vijfhonderd patiënten terug voor bloedonderzoek. Slangen die bij hen waren gebruikt voor kijkonderzoek waren door een technische fout in de vier nieuwe desinfecteermachines mogelijk niet goed gereinigd. Er bestaat daarom een kleine kans dat de patiënten daardoor besmet zijn geraakt met een virus.

De zorgmanager verklaarde vrijdag in het Brabants Dagblad dat zijn personeel onvoldoende is geïnstrueerd door de leverancier. Bovendien werd de Nederlandstalige handleiding later dan afgesproken geleverd.

Mankement

Sanamij laat in haar verklaring verder weten dat de ziekenhuismedewerkers die het vermeende mankement ontdekten, mogelijk slecht gereinigde scopen toch hebben vrijgegeven voor gebruik bij patiënten.

De partijen wensten vrijdag niet verder in te gaan op de kwestie. Bernhoven heeft een mediastilte afgekondigd.

Eerder wees ook fabrikant Steris schuld van de hand. Met de machines is niks mis en bij gebruik volgens de instructies zijn ze veilig, stelde het bedrijf.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1845 Gepost op: 14 september 2007, 12:04:20
http://www.brusselnieuws.be/site/rubrieken/1091053972/page.htm?newsID=1189752705

vrijdag 14 september 2007
Negen mensen naar ziekenhuis na brand in Brussel
 

Brussel - Bij een brand donderdagavond in een Brussels appartementsgebouw zijn negen mensen met rookvergiftiging naar het ziekenhuis gebracht.

Om zes uur donderdagavond brak er brand uit in de kelder van een appartement in de Oppemstraat, achter het asielcentrum 't Klein Kasteeltje. Door foutgeparkeerde auto's en door de ligging van het gebouw had de brandweer moeite om het gebouw te bereiken.

De brandweer evacueerde eerst enkele bewoners die naar het dak van het gebouw gevlucht waren. Een half uur later was ook het vuur zelf onder controle. Negen bewoners moesten met rookvergiftiging naar ziekenhuizen in de buurt, het Sint-Janziekenhuis en het Sint-Etienneziekenhuis, worden gebracht.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend maar brandstichting wordt niet uitgesloten. De kelder van het appartementsgebouw is uitgebrand, in de appartementen zelf is er schade door de grote rookverplaatsing via de trappenhal.

© FM Brussel


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1846 Gepost op: 14 september 2007, 12:05:29
http://www.pzc.nl/zeeland/zeeuws-vlaanderen/article1881201.ece

Feest 'Xplodeert' in Morres-loods
door Harold de Puysseleijr

HULST - De loods Opslag 6 van Morres Wonen aan de Industrieweg in Hulst is vrijwel zeker de nieuwe locatie voor de jump- en hardstyle party Xplode op vrijdag 19 oktober. De loods bevindt zich pal achter het terrein van garage Kerckhaert aan de Absdaalseweg. Het bedrijf verleent zijn medewerking, waardoor in geval van nood bezoekers het terrein mogen gebruiken als vluchtroute.

Xplode was aanvankelijk gepland in gemeenschapscentrum Den Dullaert in Hulst. Daar werd het evenement vorige week op het allerlaatste moment geschrapt. Organisator evenementenbureau Het Feest en de gemeente vreesden een te grote toeloop en overlast voor de Dullaertwijk.

Op basis van de resultaten in de voorverkoop verwacht organisator Patrick Roelands van Het Feest 1750 bezoekers. Dat is ook meteen het maximum aantal feestgangers dat in de loods binnen mag.

Roelands zegt dat de locatie inmiddels door de Hulster brandweer is goedgekeurd, mits er nog aanpassingen aan de loods worden gedaan, zoals het aanbrengen van voldoende nooduitgangen.

Den Dullaert blijft medewerking verlenen aan het evenement in de vorm van hand- en spandiensten, onder andere bij de in- en verkoop van drank en hapjes op het feest.

Bekende namen uit de jump- en hardstylescene, zoals Darkraver en Greg-C, treden tussen 21.00 en 3.00 uur op. Van 18.00 tot 21.00 uur is in de loods de Mega Jump party voor jongeren onder de zestien jaar.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1847 Gepost op: 14 september 2007, 12:12:57
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/58130

Brand in voorzieningen-centrum

Oosterhout - Donderdagavond omstreeks 17.35 uur werd er een brand gemeld in een voorzieningencentrum aan de Pijlpuntstraat in Oosterhout. De brand werd ontdekt door medewerkers op de tweede verdieping in een meterkast. De hulpdiensten ginen er snel naartoe. Ter plaatse bleek men al begonnen met het ontruimen van het centrum.

Kort voor de brand werd ontdekt, zou het licht zijn uitgevallen. Ook ging er een brandalarm af. Er waren op dat moment ongeveer 250 personen in het voorzieningencentrum aanwezig, daaronder veel kinderen. Niemand raakte gewond.

Brandweerlieden hebben de situatie bekeken. De beheerder en personeel hadden inmiddels de brand geblust, maar er was nog veel rook in het gebouw. De brandweer constateerde na controle van het hele voorzieningencentrum dat er niet meer geblust hoefde te worden. Er is vervolgens geventileerd.

Om 18.40 uur is het gebouw weer vrijgegeven om te betreden. NUON kwam ter plaatse om de beschadigde meterkast van het stroomnet af te sluiten.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1848 Gepost op: 14 september 2007, 15:01:45
http://www.ad.nl/rotterdam/waterweg/article1661849.ece

vrijdag 14 september 2007
Sauna Vereniging keert zich tegen NK sauna zitten

AMSTERDAM - De Nederlandse Sauna Vereniging keert zich tegen het initiatief van Thermen Holiday in Schiedam om het kampioenschap 'sauna zitten' te organiseren. De vereniging vindt het onverantwoord om mensen op deze manier lange tijd bloot te stellen aan hitte.
,,Deze wedstrijdvorm is levensgevaarlijk voor deelnemers, omdat de belasting voor het hart, het vaatstelsel en de longen onaanvaardbaar groot zal zijn, zelfs voor ervaren saunagasten. Het warmteregulatiecentrum in het lichaam wordt door deze activiteit zo ontregeld, dat een plotselinge circulatiestoornis en nog meer ingrijpende gevolgen mogelijk zijn'', aldus voorzitter Roel Kamps van de Nederlandse Sauna Vereniging.

De bedoeling van het kampioenschap in Schiedam is om zo lang mogelijk in een saunacabine te gaan zitten met een temperatuur tot 110 graden Celsius. De winnaar is degene die het langst in de cabine blijft zitten. De kampioen in Finland, waar de saunabeleving haar oorsprong vindt, hield het 16 minuten en 15 seconden vol in de 'oven' van 110 graden Celcius.

De Nederlandse Sauna Vereniging laat weten de activiteit af te keuren en ontraadt iedereen hieraan deel te nemen vanwege ,,de zeer grote gezondheidsrisico's''. De medisch adviseur van de vereniging, dr. N. Cox uit Deventer, geeft aan dat daar waar de saunagang de algemene gezondheidstoestand juist zou moeten verbeteren, dit soort acties de risico's alleen maar extreem zal verhogen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1849 Gepost op: 14 september 2007, 16:45:21
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/58172

Ademhalings-problemen in JYSK tent

Groningen - JYSK haalt de Nordisk Company A/S tent terug. Het gaat om het model ´Woodstock´, een 2 persoons ´pop up´ tent. De tent ventileert onvoldoende. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen.

Deze tent is verkocht in de JYSK winkels in Nederland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland van maart 2007 tot en met juli 2007.

Als u in het bezit bent van deze betreffende Woodstock tent, kunt u deze terugbrengen naar de dichtstbijzijnde JYSK winkel. U krijgt dan het aankoopbedrag retour.


http://www.blikopnieuws.nl/foto/200709141189774953_70547.jpg