http://www.bndestem.nl/binnenland/article1875546.eceBrabantse ambulance sukkelt achteruit -
door Gert de Kok
Donderdag 13 september 2007 - Gemeente en provincie hebben niet veel meer te zeggen over het ambulancevervoer. Het Brabantse platteland lijdt daar onder.
Voor de zomervakantie heeft de gemeente Drimmelen de aanrijtijden van de politie, de brandweer en de ambulances voor ons grondgebied geïnventariseerd.
Vooral de aanrijtijden van de ambulances vielen op. De norm is dat in 95 procent van de gevallen een ambulance binnen vijftien minuten na melding bij het betreffende ongeval of kritieke medische situatie ter plaatse moet zijn.
De Regionale Ambulance Voorziening Midden/West-Brabant (RAV) haalt dat net niet en komt voor de gehele regio uit op een gemiddelde van 92,5 procent.
Dit gemiddelde is het resultaat van vele ambulanceritten in het stedelijke gebied, waar men ruim binnen de vijftien minuten arriveert en tientallen ritten in de randen van West-Brabant waar men fors te laat komt.
Zo haalde men in 2006 in Lage Zwaluwe bij vijftig procent van het spoedvervoer, waar het ging om een levensbedreigende situatie, de norm niet. In de eerste helft van 2007 was dat in meer dan veertig procent van de gevallen.
Ook bij andere kernen in de gemeente Drimmelen, die het verst afliggen van de standplaats van de ambulance in Oosterhout, haalt men de norm niet.
Drimmelen is hierin niet uniek in Noord-Brabant of Nederland, maar een tijdsoverschrijding met veertig procent in een zaak van leven en dood, is moeilijk te accepteren. De RAV heeft een afspraak met de zorgverzekeraars dat in de regio West-Brabant, in afwijking van de landelijke norm, de ambulances in 92,5 procent van de gevallen ter plaatse moeten zijn. De RAV haalt die norm. Dat dit een resultaat is van onder andere 2500 ritten in Breda die op tijd zijn en bijvoorbeeld 29 spoedritten naar Lage Zwaluwe waar men in veertig procent van de gevallen te laat is, is wel iets om even bij stil te staan.
Natuurlijk kan men niet verwachten dat het voorzieningenniveau en de publieke dienstverlening in landelijk gelegen kernen geheel gelijk is met dat van het stedelijk gebied. Maar de inwoners van de gemeente Drimmelen betalen, net als de inwoners van meer verstedelijkte gebieden, premies en belastingen en we kennen allemaal artikel 1 van de grondwet: 'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld'.
Uit alle onderzoeken blijkt dat mensen een goede gezondheid en een gevoel van veiligheid erg belangrijk vinden.
Ambulances zijn een voorziening op het snijvlak van zorg en veiligheid. Er is al jaren een trend gaande om juist zorg en veiligheid óf meer aan de markt over te laten (zorgaanbieders en zorgverzekeraars) óf te centraliseren. Provincies en gemeente hadden vroeger een meer prominente rol als het gaat om het ambulancevervoer. Ze konden vanuit hun bevoegdheden opkomen voor hun inwoners. Bij de Eerste Kamer ligt een wetsvoorstel om dat te veranderen. In de praktijk wordt er al op vooruit gelopen.Tegenwoordig bepaalt de minister van VWS ver in Den Haag met de zorgverzekeraars de spreiding en paraatheid van de ambulances en de financiering daarvan. De rol van de provincie is verdwenen en de rol van de gemeenten is gemarginaliseerd.
Natuurlijk zullen wij dit aankaarten op diverse plaatsen, waaronder het bestuur van de RAV. Maar zolang het budget van de minister allesbepalend is en een gemiddelde met forse afwijkingen aan de randen van West-Brabant door zorgverzekeraars wordt geaccepteerd, ziet het er niet goed uit voor sommige gebieden in West-Brabant.
- Gert de Kok is burgemeester van de gemeente Drimmelen.