subsidie vragen?
http://www.destentor.nl/veluwewest/article2019641.eceEvenementen in het nauw
door Leon van den Berg
ZEEWOLDE - Er is beroering in Zeewolde, door het nieuwe evementenbeleid van de gemeente.
Kosten en organisatie worden dermate hoog of veeleisend, dat sommige organisatoren twijfelen aan het doorgaan van hun evenement. Heeft Zeewolde na 2007 nog een havenconcert, een Sailwolde? Vanavond bezoekt een delegatie van organisatoren de fractievergaderingen van de politieke partijen in de gemeenteraad.
"Het is voor een vrijwilliger niet leuk meer om te doen." "Het voelt alsof je alleen maar wordt tegengewerkt." Twee reacties op het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente Zeewolde bij organisatoren ervan.
Strandpop was het eerste evenement dat strandde door de nieuwe eisen van de gemeente. Ten eerste stijgen de leges voor het verkrijgen van vergunningen in een aantal gevallen flink. De gemeente heeft ze 'kostendekkend' gemaakt, maar dat valt voor veel organisatoren flink tegen. Zo zouden de leges voor het havenconcert van 18 naar 180 euro stijgen. "Een wijntje schenken bij opening van een tentoonstelling, daarvoor alleen al was ik 210 euro kwijt geweest aan leges", aldus kunstenaar R. van den Broek.
Een tweede probleem voor de organisatoren is dat van de veiligheidseisen. Van de organisatoren wordt bijvoorbeeld een calamiteitenplan geëist. "Hoe moet een vrijwilligersorganisatie dat voor elkaar krijgen?", vraagt E. Wallenburg van onder andere de Van Z tot Z-tocht zich af.
De gemeente komt de organisatoren wel tegemoet met een draaiboek voor het organiseren van evenementen, vorige week uitgereikt aan belanghebbenden tijdens een voorlichtingsbijeenkomst. Ook heeft de gemeente een model-calamiteitenplan beschikbaar. Verder stellen alle betrokken hulpinstanties zoals brandweer, politie en GHOR (geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen) hun expertise ter beschikking, maar... voor niets gaat de zon op: een GHOR-advies kost bijvoorbeeld 76 euro.
Nog een nadelige maatregel, volgens E. Wallenburg: de gemeente Zeewolde stelt niet langer materiaal ter beschikking, zoals vuilcontainers, bezems. Wallenburg: "De gemeente eist dat het terrein schoon wordt opgeleverd. Weet je hoeveel afval daarvan afkomt? Als de gemeente niets ter beschikking stelt, moeten we alles gaan huren."
Wallenburg kan uit ervaring Zeewolde vergelijken met andere gemeentes bij de Van Z tot Z-tocht: "In Almere, Lelystad en Dronten staan tijdens onze wandeltocht waarschuwingsborden 'pas op, wandelaars', van de gemeente. In Zeewolde zelf hebben we eigen kartonnen borden moeten maken en plaatsen, want de gemeente heeft alle borden weggedaan. Waarom?"
Oppositiepartij CDA heeft de noodklok horen luiden en kwam vorige week als bijna enige (de VVD kwam halverwege de avond) bij de voorlichtingsbijeenkomst kijken waar de klepel hangt. "Hier komen we op terug", belooft een geschrokken raadslid K. Hopster na afloop. Na vanavond hopen de organisatoren ook de andere fracties wakker te hebben geschud.