Team duikers kopje onderdoor Jos Pelgrom
STAPHORST - B en W van Staphorst zien er geen heil in het duikteam van de plaatselijke brandweer in de benen te houden. Het team wordt per 1 april opgeheven.
De waterongevallenbestrijding op Staphorster grondgebied wordt per die datum overgedragen aan de duikteams van Hasselt, Giethoorn, Kampen en Zwolle.
Staphorsters hoeven zich volgens burgemeester Joop Alssema en brandweercommandant Jan Roo geen zorgen te maken over het verdwijnen van het 'eigen' duikteam. 'Onze risicogebieden liggen in het zuidwestelijk deel van de gemeente, zoals de Conrad en de Dedemsvaart. Met name Hasselt, maar ook duikteam Giethoorn, kunnen daar vaak eerder zijn dan wij', zegt Roo.
Duikteam Staphorst heeft vijf duikers. Volgens de nieuwe Leidraad Waterongevallenbestrijding te weinig. Inspanningen om het team te behouden (werving, trainingen en investeringen) wegen niet op tegen de noodzaak daarvan.
Vertrek duikers gaat aan het hartSTAPHORST - Het opheffen van het duikteam van de eigen brandweer gaat volgens burgemeester Joop Alssema echt alle betrokkenen aan het hart. 'Stoppen is de enige reële optie. Er zijn geen adequate oplossingen haalbaar.'
Met dat laatste doelt Alssema op de nieuwe Leidraad Waterongevallenbestrijding voor de Brandweer. Die maakt het onder meer moeilijk een klein team (vijf duikers) in stand te houden. Het moeten er minimaal acht zijn. Tot 2005 was het vrij eenvoudig een team in stand te houden. Echter nadat brandweerduikers elders in het land tijdens inzet en oefeningen verdronken scherpte de rijksoverheid de regels aan, mede op advies van de Arbeidsinspectie en deskundigen. 'Voor een brandweervrijwilliger, die naast de brandwachtfunctie het brandweerduiken als specialisme uitoefent, is de uitvoering van de nieuwe geldende regelgeving nagenoeg niet meer uitvoerbaar', zegt Alssema.
Brandweercommandant Jan Roo beaamt dat. 'Voor vrijwilligers is het welhaast een te zware taak. Zeker als je er maar vijf in het team hebt. Ze hebben een baan, een functie als brandwacht en ook nog een privéleven. Dit werk vergt een grote tijdsinspanning die een zware claim legt op de vrije tijd. Vorig jaar had ik zeventien oefeningen ingepland. Dat was al niet haalbaar. Volgens de regels moet een brandweerduiker minimaal driehonderd minuten per jaar onder water oefenen. De teamleden zijn liefhebbers van brandweerduiken, willen mensen in nood helpen en hebben daar veel voor over. Maar niet op deze manier. Het is simpelweg te zwaar', zegt Roo. 'Grotere teams hebben meer vlees op de botten.'
Het opdoeken van het duikteam heeft volgens hem niets met bezuinigingen te maken. Mocht Staphorst voldoende vrijwilligers hebben (minimaal acht), dan zou er overigens in geval van een doorstart wel het nodige geďnvesteerd moeten worden. Er is compleet nieuwe apparatuur nodig evenals nieuwe duikerspakken. Daarnaast is jaarlijks 30.000 euro nodig om het duikteam het hoofd boven water te kunnen laten houden.
Er gebeuren volgens Alssema en Roo relatief weinig 'waterongelukken' in de gemeente. Het laatste betrof enkele maanden een auto op de kop in een sloot aan de Stouwe. Daarvoor was het lange tijd rustig. 'Staphorst is wat dat betreft niet zo risicovol als bijvoorbeeld de gemeente Steenwijkerland.'
De gemeente Staphorst ziet geen mogelijkheid het duikteam te laten voldoen aan nieuwe Leidraad Waterongevallenbestrijding voor de Brandweer.
Bron: de Stentor www.destentor.nl