http://www.bndestem.nl/oosterhout/article1124107.eceMet de brandweer op pad voor carnaval
Zaterdag 17 februari 2007 - In de dagen voor carnaval heeft de brandweer het druk met het controleren van diverse 'objecten': cafés, buurthuizen en wijkgebouwen. Vandaag gaan Martin Peeters van de brandweer Oosterhout en Robert Schetters van de brandweer Drimmelen op pad. Ze controleren onder meer Honger en Dorst en café Dorpszicht in Dorst. Het is de woensdag vóór carnaval.door Henk den Ridder.
Ricardo Beversluis (links) van restaurant Honger en Dorst test zijn carnavalsversiering op brandveiligheid. Brandweerlieden Robert Schetters (midden) en Martin Peeters kijken toe. FOTO JOHAN WOUTERS
OOSTERHOUT - In café Dorpszicht in Dorst balanceert 'oma' op een huishoudtrapje. Ze hangt ballonnen aan het plafond.
"Ballonnen worden niet getest op brandveiligheid", zegt Martin Peeters van de Oosterhoutse brandweer. "Want als je er een lucifer bijhoudt, klapt de ballon en is de lucifer ook gelijk uit."
Anders is het met de papieren versierselen, die in Dorpszicht voor de ramen hangen. 'Brandveilig' staat op het etiket. Martin Peeters scheurt een stukje af en houdt het boven een asbak en boven een aansteker, vier seconden in de vlam. Vlam uit en binnen een tel is het papier ook uit.
De brandtest van de platte plastic gezichten aan de wand maken Peeters' collega Robert Schetters van de Drimmelse brandweer nieuwsgieriger. Peeters knipt een randje af en herhaalt de test. Prima, is zijn conclusie.
In de zaal van café Dorpszicht betrekt het gezicht van kastelein Kees Zijlemans. Op verzoek van de twee mannen draait de kroegbaas de stoppen los. Alles pikdonker. Dus ook de noodverlichting, die nu eigenlijk aan zou moeten springen. Op verschillende plaatsen in de zaak hangen lampjes, die juist nu moeten branden. Maar ze branden niet.
"Dat moet wel worden opgelost", zegt Peeters vriendelijk maar ook dwingend. Kees Zijlemans draait op zijn mobieltje het nummer van een technisch bureau en kan even later aan de brandweer melden dat het probleem morgen (donderdag, HdR) wordt opgelost. "Laat ze dan ook even naar de brandblussers kijken, want die moeten nog deze maand worden gecontroleerd." Vrijdag komt de brandweer terug om te kijken of Zijlemans de mankementen inderdaad heeft verholpen.
Eenmaal buiten zeggen Schetters en Peeters dat defecte noodverlichting een reden is om een tent te sluiten. Maar ze laten doorschemeren dat het zo'n vaart niet zal lopen. Zij hebben in elk geval nog nooit meegemaakt dat een horecabedrijf op slot gaat na een controle. "We moeten Nederland wel leefbaar houden", klinkt het beminnelijk.
Aan de overkant van de rijksweg is restaurant Honger en Dorst. Er hangen nog geen slingers. "Maar ik kan wel laten zien wat ik straks ga ophangen", zegt eigenaar Ricardo Beversluis snel.
De brandweer vraagt echter eerst om de gebruikersvergunning. "Die wordt voor elke zaak afgegeven. Een boekwerkje, dat de eigenaar in de kast kan zetten en af en toe kan raadplegen. Maar dat laatste gebeurt vaak niet", weet Martin Peeters.
Hij onderwerpt Ricardo aan een testje. "Wat is tijdens carnaval het belangrijkste?" Net als zijn collega Kees Zijlemans antwoordt Ricardo Beversluis onmiddellijk: "De vluchtwegen."
Nu zijn de drie vluchtwegen in Honger en Dorst wel erg makkelijk te vinden. Het hele deuroppervlak is namelijk rood beschilderd: EXIT.
Van een horecazaak mogen de in- en uitgang naar binnen opengaan. Een verlicht vierkantje met een pijl naar buiten hangt boven de deur.
Boven een nooduitgang hangt een pijltje met een mannetje dat naar de deur rent. "Nooduitgangen moeten naar buiten opengaan en mogen daarbij boven gemeentegrond komen."
In Honger en Dorst zijn enkele dubbele deuren tot nooduitgang gemaakt. Peeters duwt er zachtjes tegenaan. Niet te hard, want meestal zit er een sierlatje op de deur. Als hij hard duwt, breekt dat af.
Ricardo Beversluis opent een kast waarin een slanghaspel hangt. "Waar let je op?", vraagt Peeters. "Of de slang goed is opgerold. Want als dat niet zo is, kunnen er scheuren ontstaan", zegt Beversluis als in een overhoring.
Legionellabesmetting is een volgend punt, dat aandacht moet krijgen. Ook daar is de slanghaspel op gecontroleerd, zo blijkt uit een gele verzegeling.
De zesliterschuimblusser van Ajax achter het buffet is tot juli 2007 houdbaar. Prima, concludeert het brandweerduo.
Minder te spreken zijn ze over de Saval brandblusser in de keuken van Honger en Dorst. Die staat op de grond en dat mag niet. Iedereen zet het apparaat op een andere plek neer en als er brand uitbreekt, weet niemand waar het blusmiddel is. Moet aan de wand; Ricardo belooft dat plechtig.
De brandweerkorpsen van Oosterhout, Geertruidenberg en Drimmelen werken tegenwoordig onder de noemer 3 X Rood nauw samen. Dienders van Oosterhout controleren in Geertruidenberg en personeel van Drimmelen loopt in Oosterhout mee. Tegenwoordig zijn er meerdere keren per jaar controles en de brandweer wil niet al te amicaal met de uitbaters worden. Peeters: "Vreemde ogen dwingen!"
Hij wil de kasteleins dit jaar vooral wijzen op de eigen verantwoordelijkheid. "Als ze de regels van de gebruikersvergunning naleven, zou het altijd in orde moeten zijn. Na 'Volendam' is iedereen met beide benen op de grond gezet. Maar na verloop van tijd dreigt dat te verwateren. Dan komen wij in beeld."
Let ook op wat je draagt
OOSTERHOUT - Niet alleen de brandveiligheid van de horecazaken is de komende dagen belangrijk bij het voorkomen van brand, ook (carnavals)kleding kan een rol spelen bij het ontstaan van een brand. Dat onderstreept Martin Peeters van de Oosterhoutse brandweer.
Carnavalskleding, vervaardigd van watten, veren, foam, nylon, polyester of andere puur synthetische materialen, kan vaak al door aanraking met een brandende sigaret vlamvatten. Foam en polyester vatten niet alleen makkelijk vlam, maar het materiaal smelt vrijwel meteen en brandt daarbij in de huid. Hierdoor ontstaan ernstige brandwonden.
De brandweer adviseert om geen brandbare kleding of in ieder geval goede onderkleding, vervaardigd van natuurproducten, zoals wol en katoen, te dragen.
Verder kunnen bezoekers de veiligheid vergroten door te kijken of nooduitgangen niet geblokkeerd zijn en door al te grote drukte te vermijden.
'Alleen stof volgens norm NEN-EN-ISO 6940, uitgave 1995'
door Henk den Ridder
OOSTERHOUT - 'Het naderende carnaval is een van die activiteiten, waarbij meer personen dan normaal in uw pand aanwezig kunnen zijn. Ook is er dan sprake van extra versiering.'.
Met deze analyse begint de brandweer van Oosterhout, Drimmelen en Geertruidenberg een brief aan de horecaondernemers uit die plaatsen over 'carnaval en brandveiligheid'.
De brandweer wijst erop dat de horecaondernemer zelf verantwoordelijk is voor de veiligheid van zijn gasten. Maar realiseert zich ook dat niet is uit te sluiten dat er tijdens carnaval iets gebeurt. Want hoe graag sommige gezagsdragers het ook zouden willen; niet alles is te regelen.
Veel regeltjes zijn inmiddels bij iedereen bekend. Zo moeten nooduitgangen over de hele breedte vrij blijven om klaar te zijn voor direct gebruik. Ook weten de meeste gemaskerden wel dat er noodverlichting moet zijn en dat de blusmiddelen in opperste staat van paraatheid moeten verkeren.
De voorwaarden, die aan versieringen worden gesteld, zijn echter zo gedetailleerd dat de meeste carnavallisten zich er niet druk om zullen maken. De kastelein wel!
Het feestend publiek kan de neus ophalen over de soms erg vergaande regels. De meeste horecabazen zijn er inmiddels wel aan gewend.
Zo moeten stoffen en versieringen op minstens vijftig centimeter van lampen worden opgehangen. En die lampen mogen niet warmer worden dan tachtig graden. Plafondversiering moet zo hoog hangen dat het publiek er niet bij kan. Houd tweeëneenhalve meter aan, adviseert de brandweer.
Hout dat wordt toegepast moet minstens drieëneenhalve millimeter dik zijn. Textiel dat 'verticaal in verblijfsruimten wordt opgehangen' moet moeilijk branden. Wat betekent dat? Uit de regels: 'een navlamduur van ten hoogste vijftien seconden en een nagloeiduur van ten hoogste zestig seconden, bepaald volgens NEN-EN- ISO 6940, uitgave 1995, en moet vallen in de klasse niet gemakkelijk ontvlambaar.'
>>Regels kunnen heel ver gaan. Maar nu ze al een aantal jaren worden toegepast, hebben de meeste horecaondernemers er geen problemen meer mee.