http://www.telegraaf.nl/binnenland/63799351/Nieuwe_tbs-kliniek_voor_longstayers.html?p=18,1wo 16 mei 2007, 18:06
Nieuwe tbs-kliniek voor longstayers
door Johan van den Dongen
VUGHT - Met de opening van een nieuw paviljoen in de gevangenis in Vught beschikt Justitie sinds woensdag over 48 extra plaatsen voor longstayers: tbs-patiënten die als niet meer behandelbaar worden beschouwd en de rest van hun leven in principe zullen slijten in de kliniek.
Een kale huiskamer met banken, een plant, een stereotorentje en een televisie, relatief ruime cellen die nog moeten worden ingericht, een prutje dat straks een moestuintje moet worden, een washok, een keuken, ruime gangen, veel kunstlicht; dit is het eindstation van een groep uitgerangeerde tbs’ers.
De nieuwe longstay-kliniek in penitentiaire inrichting Nieuw Vosseveld in Vught biedt onderdak aan 48 veroordeelde mannen van wie het vanwege een persoonlijkheidsstoornis onwaarschijnlijk is dat ze weer kunnen terugkeren in de samenleving. Hun behandeling richt zich op ’de kwaliteit van leven’ tijdens de rest van hun verblijf, niet meer op terugkeer in de maatschappij. Op het paviljoen kunnen ze zo veel mogelijk hun eigen gang gaan. De een werkt in zijn tuintje, de
ander zit te lanterfanten, is aan het sporten of studeert. Alleen ’s nachts en een uurtje overdag moeten ze hun cel in. „Wij bieden hier een milieu waarbij iedereen ongestoord gestoord kan zijn”, zegt Ed Schutgens, behandelcoördinator in Vught. „Sommigen zijn opgelucht dat de behandeldruk is verdwenen, dat ze niet meer worden lastiggevallen met het heilige moeten. Vaak hebben ze het ook gehad met de samenleving en willen niet meer terug.”
Acht jaar geleden werd in ons land de eerste longstay-afdeling geopend. Dat gebeurde omdat onbehandelbare tbs’ers niet terugstroomden naar de samenleving en zo het tbs-systeem verstopt was geraakt. Met de ingebruikname van de kliniek in Vught zijn er nu 174 plaatsen. Volgend jaar moeten dat er ruim tweehonderd zijn.
Jacques Martini, tbs-baas van het ministerie van Justitie, beklemtoont dat tbs’ers – en dus ook longstayers – niet vastzitten als ve rgelding voor een misdrijf en derhalve zo humaan mogelijk moeten worden behandeld. „Die vergelding heeft al plaatsgevonden, meestal in de vorm van een gevangenisstraf. De longstayers verblijven hier niet om schuld, maar om de samenleving tegen hen te beschermen. Het zijn mensen van wie we het niet aandurven om hen te laten terugkeren.”
Slechts bij zeer hoge uitzondering en alleen onder begeleiding mogen longstayers enkele uren met verlof, bijvoorbeeld om afscheid te nemen van een stervend familielid of een begrafenis. Martini: „Bij iedere verlofaanvraag wordt ingeschat of er een risico bestaat. Bij het geringste risico gaat het niet door. Bovendien kan een patiënt alleen voor een verlof in aanmerking komen als hij zijn longstay heeft geaccepteerd.”
Aan het besluit om een tbs’er het predikaat longstayer te geven, komt geen rechter te pas. Vindt een tbs-kliniek dat verdere behandeling van een patiënt geen resultaat biedt, dan kan het een stek onderbouwd oordeel opsturen naar het ministerie van Justitie. Die stuurt het naar een landelijke adviescommissie, bestaande uit drie gedragsdeskundigen en drie behandeldirecteuren uit het tbs-veld. Adviseert deze commissie de patiënt in het longstay-circuit te brengen, dan is het uiteindelijk aan het ministerie of dit daadwerkelijk gebeurt. De tbs’er kan daartegen in beroep gaan bij de Raad voor de Strafrechttoepassing. Elke zes jaar gaan twee gedragsdeskundigen na of het longstay-traject moet worden verlengd.
Schutgens: „We kijken constant of iemand toch nog wel behandelbaar wordt. Dat zou kunnen door nieuwe behandelmethoden of medicijnen of omdat iemand zich opeens gaat openstellen voor een behandeling. In dat geval kan iemand wel weer worden teruggeplaatst naar een behandelplaats die uitzicht biedt op terugkeer in de samenleving.”
http://www.telegraaf.nl/multimedia/archive/02004/vught9_jpg_2004251g.jpghttp://www.telegraaf.nl/multimedia/archive/02004/vught8_jpg_2004241g.jpghttp://www.telegraaf.nl/multimedia/archive/02004/vught6_jpg_2004231g.jpghttp://www.telegraaf.nl/multimedia/archive/02004/vught5_jpg_2004221g.jpghttp://www.telegraaf.nl/multimedia/archive/02004/vught4_jpg_2004211g.jpghttp://www.telegraaf.nl/multimedia/archive/02004/vught3_jpg_2004201g.jpghttp://www.telegraaf.nl/multimedia/archive/02004/vught2_jpg_2004191g.jpghttp://www.telegraaf.nl/multimedia/archive/02004/vught1_jpg_2004181g.jpghttp://www.telegraaf.nl/multimedia/archive/02004/vught1_jpg_2004171g.jpg