http://www.bndestem.nl/opinie/article1035552.eceOntruim illegale woonplekken
Door Gerlof Roubos
Dinsdag 23 januari 2007 - Poolse arbeiders die tijdelijk in Nederland werken wonen vaak onder erbarmelijke omstandigheden in schuren en stallen. Die zijn smerig en zeer brandgevaarlijk. Gemeenten moeten voorkomen dat drama's als de Schipholbrand zich herhalen.
Op een binnenplaats van het cellencomplex op Schiphol wachten gedetineerden op vervoer naar een andere plek na de verwoestende brand van eind oktober 2006. Foto Evert Elzinga/ANP
In Nederland verblijven naar schatting 100.000 mensen uit Midden- en Oost- Europa. Zij werken deels legaal en deels illegaal in allerlei bedrijfstakken. De helft van hen is bijzonder slecht gehuisvest en woont in schuren, stallen, caravans en dergelijke. Met name op het terrein van brandveiligheid wordt de hand gelicht met de regels.
Gemeenten zijn veelal op de hoogte van deze schrijnende situaties, maar grijpen niet in. Dat roept associaties op met de Schipholbrand. De Stichting Keurmerk Internationale Arbeidsbemiddeling roept burgemeesters dan ook op hun verantwoordelijkheid te nemen voor het te laat is.
Omdat de Oost-Europese werknemers er alles voor over hebben om in korte tijd zo veel mogelijk geld te verdienen, schikken ze zich in hun lot. Ze accepteren de aangeboden woonruimte, hoe slecht die ook is. Omdat die woonruimte hun veelal aangeboden wordt door de werkgever, klagen ze niet uit vrees voor ontslag. Anderen hebben niet eens een arbeidscontract en accepteren vrijwel alles om hier maar wat te kunnen verdienen.
Deze mensonterende toestanden moeten stoppen en de instantie die hier iets aan kan doen is de gemeente. Vaak is die op de hoogte van deze toestanden en gedoogt de situatie. Maar als er brand uitbreekt en er mensen omkomen, zijn de burgemeesters aanspreekbaar. Burgemeesters moeten het voortouw nemen en deze illegale huisvesting aanpakken. Als mensen gehuisvest worden in ‘woningen’ waar geen woonbestemming opzit, is er maar één maatregel mogelijk: Ontruimen!
Gevolg hiervan zal zijn dat de werkgever geen medewerkers meer heeft om het werk uit te voeren.
Werkgevers zullen zich dan meer inspannen om hun mensen beter onder te brengen. Bovendien wordt de buitenlandse medewerkers duidelijk dat Nederland dergelijke situaties niet accepteert. Zij zullen in de toekomst kritischer worden op het kiezen van hun werkgever.
De Stichting Keurmerk Internationale Arbeidsbemiddeling heeft, op basis van brede ervaring, normen ontwikkeld voor de huisvesting van buitenlandse werknemers die hier tijdelijk werken.
Zij roept burgemeesters op kennis te nemen van deze normen en ze ook toe te passen bij het huisvesten van buitenlands personeel. Zo worden afschrikwekkende taferelen zoals bij de Schipholbrand voorkomen!
Gerlof Roubos is directeur van de Stichting Keurmerk Internationale Arbeidsbemiddeling, die zich inzet voor buitenlandse werknemers
http://www.skia-eu.com/