Probleemjeugd wordt alsmaar jonger In de Utrechtse wijk Overvecht zorgen kinderen van 8 tot 12 jaar voor veel overlast. Naar schatting maken 100 tot 150 kinderen zich schuldig aan intimidatie, kleine diefstallen en zijn ze onhandelbaar op school. De jeugdwerkers uit de wijk trekken aan de bel, "Kinderen van 8, 9 jaar intimideren leeftijdsgenootjes, oudere buurtbewoners, en ze luisteren naar niemand. Het begon met incidenten, maar de laatste twee jaar is er echt sprake van een structureel en omvangrijk probleem. Inmiddels is het zover dat onze jongerenwerkers liever met wat oudere jongeren werken. Die luisteren tenminste nog.", aldus Erwin de Boer, manager van Cumulus Welzijn, de werkgever van de jeugdwerkers.
Cumulus Welzijn zegt dat het voornamelijk kinderen uit Marokkaanse families zijn. Een aantal van die families zouden zeer moeilijk te bereiken zijn voor de jeugdwerkers. "We weten het niet meer. Onze vriendelijke methoden helpen voor deze groep niet. En de politie begint pas met ingrijpen vanaf de 12-jarigen. Maar de belangrijkste ontbrekende schakel zijn de ouders: zo lang die de andere kant uitkijken kom je nergens." Wethouder Rinda den Besten deelt de bezorgdheid: "Een deel van deze jongeren is niet aanspreekbaar op hun gedrag en dat kunnen we niet accepteren."
OudersEr zijn al tal van maatregelen genomen zoals jeugdadviesteams die kunnen ingrijpen bij problemen, speeltuinverboden voor de jonge raddraaiers, aparte 'relklasjes' voor moeilijk hanteerbare kinderen en er wordt gekeken naar opvoedingsondersteuning voor de ouders. Voor dat laatste kijkt de wethouder naar Den Haag, het kabinet heeft beloofd dat er een verplichte opvoedingsondersteuning komt, welke volgens Den Besten niet snel genoeg ingevoerd kan worden.
Gemeente, politie, jeugdwerkers en buurtbewonders zijn het met elkaar eens dat de bal bij de ouders van de probleemkinderen ligt. De Boer: "Iedereen werkt samen om dit op te lossen. Maar de ouders moeten meedoen. Desnoods onder dwang." De cameraploeg van het NOS-journaal die vandaag in de wijk was, werd ontvangen door een groepje van de jongeren: "Kanker op met je camera. Ik ga je camera stukmaken". Als alle maatregelen aanslaan zou dat in de toekomst dus niet meer voor mogen komen.
Bron:
www.fok.nl