http://www.destentor.nl/zutphen/article1352124.eceBrandweer Zutphen moet sneller uitrukken
door Henk Brummelman
ZUTPHEN - De Zutphense brandweer heeft maatregelen in voorbereiding om de uitruktijd voor een brand te bekorten.
Op dit moment wordt in 37 procent van de brandmeldingen de normtijd van acht minuten niet gehaald. Dat percentage moet omlaag, zo staat in het gisteren openbaar gemaakte burgerjaarverslag van Zutphen.
Burgemeester Arnold Gerritsen meldt in dit verslag dat de brandweer vorig jaar 601 keer is uitgerukt. In 269 gevallen betrof dat een spoedgeval, waarvoor een uitruktijd van acht minuten geldt. In 63 procent van de gevallen is dat gehaald. Bij automatische brandmelding ligt die score nog lager. Daar lukt het in 45 procent van de meldingen.
Bij buitenbranden slaagt de brandweer er vrijwel altijd in om op tijd aanwezig te zijn. Hier ligt de norm op 15 minuten. De brandweer mag er bij hulpverlening maximaal tien minuten over doen om de plek des onheils te bereiken. Bij zes van de tien meldingen (59 procent) lukt dat. Overigens zijn de landelijke cijfers van de opkomsttijden gemiddeld ongunstiger dan die van Zutphen.
In het jaarverslag wordt verder melding gemaakt dat de achterstand in het verlenen van gebruiksvergunningen vorig jaar is ingelopen. Er zijn in die periode vijftig vergunningen verleend. Dit jaar worden de regels versoepeld zodat in veel gevallen geen vergunning voor het gebruik van een gebouw meer nodig is. Er kan dan volstaan worden met een melding.
Dat betekent overigens niet dat de brandveiligheidseisen worden versoepeld. De verantwoordelijkheid voor het nemen van maatregelen voor brandpreventie komen bij de exploitant te liggen.
Voor de brandpreventie-afdeling van de brandweer betekent dit dat het accent komt te liggen op controle en handhaving. De brandweer heeft geconstateerd dat niet iedereen zich aan de voorschriften houdt. Dat maakte ook vorig jaar al veel controle nodig. Zelfs moest een aantal dwangmaatregelen worden getroffen om exploitanten ertoe te bewegen de brandveiligheid van een (openbaar) gebouw te verbeteren.
De burgemeester maakt verder bekend dat vorig jaar zeven rampbestrijdingsplannen zijn vastgesteld. Het gaat om zes LPG-tankstations en een koelhuis. Het gaat om maatregelen die bij een calamiteit moeten worden genomen.