Reddingsverslagen KNRM & reddingsbrigade 2007

Auteur Topic: Reddingsverslagen KNRM & reddingsbrigade 2007  (gelezen 43747 keer)

0 gebruikers (en 5 gasten bekijken dit topic.

Joris

  • Manschap A
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,491
Reactie #120 Gepost op: 9 september 2007, 00:16:55
Nee, we werken op Terschelling alleen in de maanden Juli en Augustus. Buiten deze maanden is al het strand werk voor de KNRM.

Het klopt inderdaad dat we door de gemeente worden ingehuurd. Er is in deze maanden elke dag "bewaking/toezicht" vanaf 10 uur op de stranden van "West aan Zee", "Midsland aan Zee" en "Formerum aan Zee".
Ik ben wel benieuwd naar de vacature eigenlijk..  8)
343, never forget.


Koos Grandioos

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 613
Reactie #121 Gepost op: 9 september 2007, 13:21:40
Ik ben wel benieuwd naar de vacature eigenlijk..  8)

Info verkrijgbaar via mail, en pm
Verbeter de wereld, begin bij je zelf!


Jerommeke

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,683
  • Blauwe Motormuis
Reactie #122 Gepost op: 9 september 2007, 13:36:19
Graag, dan kunnen we hier weer ontopic  ::)
GEBRUIK MIJN FOTO'S NIET ZONDER TOESTEMMING ! !


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #123 Gepost op: 9 september 2007, 13:57:17
http://www.nu.nl/news/1228107/10/KNRM_redt_vier_personen_uit_zee.html

KNRM redt vier personen uit zee
Uitgegeven: 9 september 2007 13:25
Laatst gewijzigd: 9 september 2007 13:53

DEN HELDER - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft zondagochtend vier personen gered nadat hun jacht tussen Vlieland en Terschelling was omgeslagen.
ANP

De opvarenden wisten over te stappen op een rubber vlot, waar een helikopter hen van afhaalde.

De kustwacht meldde dat zij rond 10.20 uur de eerste melding binnen kreeg dat het jacht in nood was. Naast de helikopter gingen ook vijf reddingboten en twee bergingvaartuigen ter plekke.

De kustwacht onderzoekt nog waar het gezonken jacht precies ligt en of het gevaar oplevert voor de scheepvaart.


Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #124 Gepost op: 9 september 2007, 14:06:48
Het echte nieuws is dat de KNRM nu zelfs helicopters heeft om mensen van vlotten af te halen, fantastisch!!!

Henk


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #125 Gepost op: 9 september 2007, 14:43:17
http://www.telegraaf.nl/binnenland/70470071/Terschelling_domein_historische_reddingboten.html?p=18,1

za 8 sep 2007, 20:34
Terschelling domein historische reddingboten
door Van onze correspondent

http://www.telegraaf.nl/multimedia/archive/02158/reddingsboten_2158301j.jpg

WEST-TERSCHELLING - Maar liefst vijf generaties reddingboten kwamen gisteren op Terschelling bijeen voor een unieke historische reünie. De Stichting Behoud Oudste Motorreddingboot ter Wereld eerde de boten en de redders die de afgelopen eeuw duizenden mensen uit de ruigste stormen wisten te redden, zoals de Neeltje Jacoba, de Prins Hendrik en de Johan de Witt.

Maar liefst dertig reddingboten uit het hele land waren te bewonderen, waaronder zes huidige KNRM-schepen. Voorzitter Martinus Kosters beleefde een prachtige dag. ,,Een waar spektakel. En dat onder grote belangstelling. Een weekend vol hoogtepunten.’’ Burgemeester Jurrit Visser van eilandgemeente Terschelling nam de gelegenheidsvloot gistermiddag trots een schouw af. In totaal waren er 55 boten. Een aantal geluksvogels mocht meevaren op de schepen. Veel publiek keek bovendien vanaf de vaste wal geboeid toe of bezocht de fraaie aangemeerde boten.

Het is juist deze maand honderd jaar geleden dat de eerste motorreddingboot van de toenmalige ‘Noord en Zuid-Hollandsche Reddingmaatschappij’ in gebruik is genomen. Dat was toen een regelrechte wereldprimeur, aldus de Terschellinger botenkenners. Daarom stond het eiland juist dit weekend in het teken van de reddingboten, naast de schouw was er bijvoorbeeld een symposium waar kenners en liefhebbers elkaar troffen.

De enige nog varende zogeheten roeireddingboot van ons land, de ‘Secretaris Schumacher’ (1900) werd na een kostbare restauratie, die ongeveer een jaar in beslag nam, weer te water gelaten en herdoopt. ,,En bij de vlootschouw ging hij voorop, een mooi moment’’, benadrukt Kosters nog eens. De bijzondere boot, ooit de reddingboot van station Ter Heyde, werd in 2005 teruggevonden. Het is de bedoeling dat het museale, unieke schip straks ook gebruikt zal worden om te leren roeien op zee. Om de boot tegen de najaarsstormen te beschermen wordt ze volgende week echter voorlopig binnen gelegd.


korsakoff

  • Gast
Reactie #126 Gepost op: 9 september 2007, 15:21:06
Heli redt bij Vlieland bemanning gekapseisd zeiljacht

09 september 2007, 13:35

VLIELAND -  
Een SAR‑helicopter, net bezig met een oefenvlucht boven de Waddenzee, heeft zondagmorgen rond elf uur vier bemanningsleden van een gezonken zeiljacht gered. De half te water geraakte zeilers waren al overgestapt op het eigen rubbervlot.



De vier mannen zijn overgebracht naar het marinevliegkamp De Kooy en vandaar met ambulances naar het ziekenhuis in Den Helder vervoerd. Ze vertoonden tekenen van onderkoeling
Het jacht Anna Hata verliet in de ochtend de haven van Harlingen. De bemanning, afkomstig uit het Groningse Winsum, wilde een zeiltochtje op de Noordzee maken. Zover kwam het niet, want tussen de eilanden Terschelling en Vlieland belandde de boot kortelings in ondiep vaarwater en raakte aan de grond.

De schipper bracht het Kustwachtcentrum in Den Helder eerst van de stranding op de hoogte, maar moest vervolgens al gauw melden dat hij en zijn zeilmaten de kapseizende boot moesten verlaten en op het reddingvlot wilden overstappen.

Uit voorzorg werden ook de KNRM‑stations op Terschelling en Vlieland gealarmeerd. Die rukten met vijf reddingboten uit. De Vlielander redders hebben het verlaten vlot meegenomen.

Het Terschellinger bergingsbedrijf Rijf is met twee vaartuigen bij het buiten de vaargeul gezonken zeiljacht aanwezig en onderneemt pogingen om het zo gauw mogelijk te lichten.


© 2007 Leeuwarder Courant


korsakoff

  • Gast
Reactie #127 Gepost op: 9 september 2007, 15:26:45
Het echte nieuws is dat de KNRM nu zelfs helicopters heeft om mensen van vlotten af te halen, fantastisch!!!

Henk

 :D :D ;D

Dan maar de lucht in...

Maar zonder gekheid: de mensen zijn door de SAR-heli uit het water geplukt. De heli was aan het oefenen en dus snel ter plaatse. De KNRM en berger Rijf waren ook vlot ter plaatse. De boot van Vlieland heeft het lege vlot meegenomen (scheelt weer de nodige loze meldingen) en Rijf gaat proberen te bergen.

De melding werd door de bemanning per marfoon gedaan (hulde: geen mobieltje maar een echt verbindingsmiddel!) en kwam daarmee terecht bij het Kustwachtcentrum in IJmuiden. Deze stuurt de reddingseenheden (KNRM, en SAR) aan en heeft ook korte lijntjes naar de regionale diensten en de waterpolitie (KLPD).


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #128 Gepost op: 9 september 2007, 19:01:24
http://www.knrm.nl/70reddingstations/terschelling/06reddingrapporten/?TheArticle=9587&hm=3

West Terschelling - Zondag 9 september 2007
Jacht vergaat in Terschellinger gronden

Het is zondag 9 september, rond 09.15 uur, als het Kustwachtcentrum in Den Helder van het zeiljacht Anna Hata een 'MAYDAY' ontvangt via marifoon kanaal 16. De positie van het zeiljacht is op dat moment in de nabijheid van de Terschellinger gronden tussen Terschelling en Vlieland.

De Kustwacht schaalde snel op door achtereenvolgens de KNRM stations van West Terschelling, Terschelling Paal 8 en Vlieland te alarmeren. Eveneens werd de SAR helikopter van Bristow naar de opgegeven positie gedirigeerd. Het Terschellinger bergingsbedrijf Noordgat kwam ook met twee vaartuigen ter plaatse.

De SAR helikopter trof de vier opvarenden aan. Drie kinderen bevonden zich in een reddingsvlot. De vader zwom in zee en probeerde het vlot enigszins stabiel te houden vanwege de zeegang. Het jacht was inmiddels naar ruim 12 meter diepte gezonken...

Alle personen werden door de helikopter gered en na een vlucht van circa tien minuten overgedragen aan ambulancepersoneel van Marine Vlieg Kamp De Kooij in Den Helder.

De reddingboot Christien heeft het reddingsvlot geborgen.

 

Foto's: Bemanning Arie Visser & archief KNRM - Arie van Dijk

http://www.knrm.nl/ud/images/9587_slide1.jpg
http://www.knrm.nl/ud/images/9587_slide2.jpg
http://www.knrm.nl/ud/images/9587_slide3.jpg
http://www.knrm.nl/ud/images/9587_slide4.jpg
http://www.knrm.nl/ud/images/9587_slide5.jpg


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #129 Gepost op: 13 september 2007, 22:59:09
http://www.ad.nl/denhaag/stad/article1660207.ece

 donderdag 13 september 2007
’Langer toezicht op stranden’
Door COEN VAN KRANENBURG

DEN HAAG - Brandweercommandant Rob Brons denkt over een nieuwe opzet van de reddingsbrigade, die het mogelijk maakt om maanden langer toezicht te houden op de Haagse stranden.
+ afbeelding vergroten Het strand van Kijkduin. FOTO JACQUELINE DE HAAS
Dat zegt hij naar aanleiding van de verdrinking begin deze maand van een Amerikaanse vader die zijn zoontje probeerde te redden op Kijkduin.

Op dit moment houdt de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade van juni tot september toezicht op de stranden. Bij gevaarlijke weersomstandigheden kan een week eerder worden begonnen met het toezicht en een week later worden gestopt (eerste weekend van september).


Brons pleit voor vervanging van het dienstenrooster, zodat van begin april tot begin oktober toezicht kan worden gehouden op de stranden. Het huidige, uit 1972 stammende rooster is volgens de brandweercommandant sterk verouderd en mist flexibiliteit. „Zo zie je dat een maand als april zo warm en zonnig was dat de stranden vol lagen. Op dat moment waren er nog geen lifeguards aan de kust, omdat dat niet past in de afspraken.’’

Maar ook de opkomst van het fenomeen strandtent stelt de commandant voor een dilemma. „Toen de afspraken over het rooster werden gemaakt, gingen strandgangers rond het avondeten naar huis. Tegenwoordig blijven zij op mooie dagen rustig tot elf uur ’s avonds op het strand.’’


Brons denkt daarom over een veel flexibeler ’piketsysteem’, waarbij standbye vrijwilligers op basis van vaste criteria worden opgeroepen. Denk aan de hoeveelheid badgasten en aan het weer. De vrijwillige brandweer in Nederland werkt al jaren naar tevredenheid volgens een dergelijk systeem.

Brons: „Reddingswerkers zijn vrijwilligers die zwaar werk doen. Onder het huidige systeem wordt het uiterste van hen gevraagd. Dat kan niet verder worden opgerekt.’’


De commandant realiseert zich dat het bestaande rooster beter is voor het teamgevoel van de reddingswerkers. „Maar je moet rekening houden met veranderde omstandigheden.’’

De gemeente wil het plan volgens woordvoerder Gerben van den Berg eerst nader bestuderen, ook wat betreft de financiële consequenties.