even of topic, met interesse bovenstaande document doorgescanned (nog niet helemaal op detail gelezen), maar wat mij opvalt is de weinige aandacht voor samenwerking met de ketenparters. Het 101 pagina's tellende boekwerk bevat detailinformatie over zoekmethode, een volledig medische handleiding voor duikongevallen en tot mijn verbazing nagenoeg geen informatie over de diverse andere diensten. Op 101 pagina's 1x het woord knrm (ergens tussenhaakjes in een opsomming met rijkswaterstaat e.d.) en 4x de term reddingsbrigade. Een en ander is dus erg intern gericht, wat mij verbaasd
Aardig boekwerkje maar heeft weinig relatie met andere diensten en totaal geen enkele relatie met houden van toezicht. Ik zie zo gauw niet veel spectaculairs sinds mijn inmiddels antieke boekje "veilig duiken bij de brandweer" en de "MAD-A".
In antwoord op Muistroom, denk dat je mijn opmerkingen niet in het goede verband ziet. Ik zie geen andere toegevoegde waarde in het onderbrengen bij de brandweer op de hoofdtaken als dat men nu i.v.m. de brandweerwet aanspraak kan maken op van alles en nog wat. Tijd dus voor een reddingsbrigadewet.
Ik waag het om te twijfelen aan de juiste kennis en inzichten bij de meeste diensten buiten de reddingsbrigades aan onze kust om een spectaculaire meerwaarde te bieden aan het specifieke nu veelal door vrijwilligers gedane werk. Ik denk persoonlijk dat private bewakings-/beveiligingsdiensten, ambulancezorg, KNRM en Rode Kruis er in de meeste opzichten zelfs dichter bij staan dan de brandweer.
Het mogelijke doemscenario van het min of meer integreren in de brandweer op de lange termijn is het volgende.
Op termijn kan de kern van de bewaking aan de kust (Lifeguards) een onderdeel worden van de brandweer waar seizoenskrachten via uitzendbureaus liefst voor de volledige zomerperiode worden ingehuurd. De brigades verliezen hun onderkomens aan de nieuwe organisatie en zijn nu nog slechts sportvereniging. De opleiding door de reddingbrigades van strandwachters komt in het gedrang doordat het seizoenswerk voor de meeste vrijwilligers niet in het plaatje van school en of werk past en wordt overgenomen door bedrijven die tijdig het gat in de markt zagen.
Mogelijk is er nog wel tijdelijk plaats voor de vrijwillige lifesaver tijdens grote drukte en tekort aan vaste seizoenskrachten die dan ook even het gevoel mag hebben er bij te horen.
Let op, ik zeg niet dat dit gebeurt doch dat dit een mogelijkheid zou kunnen zijn.
Kees
(die z'n kop liever onder water steekt als in het zand)