Gewonden door omgevallen hijskraan in Utrecht Uitgegeven: 18 januari 2007 10:43
Laatst gewijzigd: 18 januari 2007 11:31
DE BILT/AMSTERDAM - Een onbekend aantal mensen is donderdagochtend omstreeks 11 uur gewond geraakt door een omvallende hijskraan op de Uithof in Utrecht. De bouwkraan is op een gebouw neergestort. Verschillende hulpdiensten zijn ter plaatse.
De grote bouwhijskraan is terecht gekomen op een gebouw. In het pand zouden nog mensen zitten. Er zou brand zijn ontstaan. Een zware zuidwesterstorm heeft de kustgebieden bereikt en raast de komende uren over Nederland. Het hoogtepunt van de storm ligt volgens het KNMI in de namiddag en avonduren. De windstoten kunnen in het hele land 110 tot 130 kilometer per uur bereiken.
Het weeralarm is vroeg in de morgen opgeschroefd. De meteorologen verwachten nu dat niet alleen in het noordelijk kustgebied windkracht 10 verwacht wordt, maar ook in andere gebieden langs de kust.
Bruggen
Verschillende bruggen in Friesland worden donderdag niet bediend. Donderdagochtend zijn dat voorlopig drie bruggen, de provincie Friesland verwacht echter later op de dag nog meer bruggen niet te kunnen bedienen.
De bediening van de bruggen wordt stilgelegd als het omhoogslaande wegdek recht op de stormachtige wind komt te liggen.
Gemalen
De 350 gemalen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Noord-Holland draaien donderdag overuren vanwege de storm en overvloedige regenval. Dit maakte een woordvoerder van het hoogheemraadschap donderdag bekend. Het extra afvoeren is nodig om het waterpeil in de polders laag te houden.
De forse regenbuien maken een groot verschil met de storm van vorige week, zegt de woordvoerder van het Hoogheemraadschap. "Storm alleen is niet zo'n probleem. De hevige regenval zorgt wel voor overlast. Wij draaien extra om te zorgen dat de boel niet onderloopt."
Veerboten
Tientallen mensen hebben donderdagochtend door de storm geen gebruik kunnen maken van de veerboten van en naar Vlieland en Terschelling.
Woensdag meldde Rederij Doeksen alleen donderdagmidag- en avond niet te varen. Het weer bleek echter donderdagochtend ook al te slecht te zijn, zo meldde de rederij in Harlingen.
Waterstand
"Er wordt drie meter verhoging van de waterstand bij Harlingen verwacht. Onze schepen kunnen dan niet veilig in de haven liggen en moeten dan terug naar de eilanden. Omdat we niet konden inschatten hoe het weer op de terugreis zou zijn, hebben we besloten niet te varen", aldus directeur Paul Melles.
De directeur is er doodziek van. "Normaal laten we uiterlijk twaalf uur voor vertrek weten of een vaart doorgaat of niet. Maar de berichten van de weerdiensten zijn elke keer later. Het hoogtepunt van de storm zou 's middags zijn, maar hier staat nu al een windkracht negen met uitschieters", aldus Melles.
Brandweer
De brandweer adviseert mensen in Amsterdam wederom niet de straat op te gaan als dat niet per se nodig is.
Dakpannen
Door de harde wind vliegen er dakpannen en takken door de lucht, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Dat liet een woordvoerder donderdag weten.
De brandweer krijgt steeds meer meldingen binnen van stormschade. Op het Belgiëplein in Amsterdam-West heeft de gevel van een bankgebouw het begeven. Niemand raakte daarbij gewond.
Verkeer
Donderdagochtend veroorzaakte het stormachtige weer forse vertragingen in het verkeer. Vooral op de A2 hadden veel automobilisten last van file. De rechterrijstroken van de A2 bij Oog in Al werden in beide richtingen afgesloten door wateroverlast.
De oorzaak lag volgens Rijkswaterstaat vermoedelijk in een verstopt riool in combinatie met zware regenval. De lengte van de files liepen op tot wel dertig kilometer. Een woordvoerder van de ANWB sprak van een waar 'waterballet'.
www.nu.nl