Om terug te komen op het onderwerp!
Een traumatische reanimatie moet altijd worden opgestart! Ondanks de evident slechte outcome (stomp trauma 1,5% overleving waarvan 0,16% met goed herstel / penetrerend trauma 1,9% overleving waarvan 1,4% met goed herstel). Stoppen kan altijd nog, maar dan wel op goede gronden met het uitsluiten van evt. behandelbare oorzaken.
Het MMT kan bij dit soort reanimatie wel degelijk bijdragen, zowel bij reanimaties door stomp letsel alswel bij penetrerend letsel. De mogelijkheden: o.a. thorax drains igv een (hemato-)pneumothorax, pericard drain bij tamponade, etc.. Aangezien er gelukkig niet veel van dit soort reanimaties zijn, en het MMT er vaak wel bij geroepen wordt is er relatief veel expertise bij de MMT mbt dit soort reanimaties. Vandaar de meerwaarde.
Mochten jullie dit onzin vinden, kan altijd, lees dan de reanimatie richtlijnen van de ERC (
www.erc.edu). Met name: Section 7. Cardiac arrest in special circumstances, en dan het stuk 7i Traumatic cardiorespiratory arrest.
Dit is vrij specialistisch, maar kan ook op dit forum worden besproken.
Het kan niet dat reanimaties niet worden opgestart omdat het waarschijnlijk toch niet succesvol zal zijn. Op deze manier krijg je altijd gelijk en mis je de kans om net dat verschil te maken bij die ene patient. Als Heli-arts ga ik altijd voor die ene patient....stoppen kan altijd nog!
Mochten jullie hier nog vragen over hebben, vooral stellen!!
Heli-MMT arts