AED!

Auteur Topic: AED!  (gelezen 17859 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

helm

  • Gast
Reactie #20 Gepost op: 4 maart 2007, 23:22:38
Zoiets bedoel je :-)

Nee, natuurlijk niet, wel zoiets



een stuk goedkoper en veiliger.


Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #21 Gepost op: 4 maart 2007, 23:38:33
Hoort daar niet een reklame deuntje voor en achter of....



(advertentie)



Henk


vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Reactie #22 Gepost op: 5 maart 2007, 07:50:55
Hmm, hier op de SEH zijn ze er nog erg blij mee... Zal 't eens navragen.

In plaats van opinion-based medicine (wat de professor zegt/denkt/vindt) ga ik liever voor evidence-based medicine (wat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek). In het kader van dat laatste heeft Medisch Contact ruim een half jaar geleden een samenvatting gegeven die ik al eens eerder op het forum geplaatst heb. De resultaten zijn zeer verschillend, varierend van een betere tot een slechtere overleving. Een goede reden voor het advies om de AutoPulse alleen in studieverband in te zetten.

Waarde automatische hartmassage onduidelijk
Publicatie: Nr. 25 - 23 juni 2006
Rubriek: MediSein
Pagina: 1041


Patiënten met een hartstilstand hebben baat bij het gebruik van geautomatiseerde hartmassage. Dat blijkt uit een studie van de Virginia Commonwealth University onder leiding van Marcus Eng Hock Ong. Uit voortijdig afgebroken onderzoek van de University of Washington (penvoerder Al Hallstrom) blijkt daarentegen dat patiënten met een hartstilstand beter af zijn met goede handmatige hartmassage. Beide studies zijn gepubliceerd in Journal of the American Medical Association (JAMA) van 14 juni.
In beide onderzoeken is de waarde van het gebruik van het automatisch reanimatieapparaat de Autopulse door ambulancepersoneel onderzocht. Het apparaat van het bedrijf Zoll bestaat uit een kunststof plank waarop de patiënt wordt gelegd, waarna een band om de borstkas zorgt voor hartmassage door een pulserende constrictie. Een dergelijk hulpmiddel zou uitkomst kunnen bieden bij de huidige standaard om voorafgaande aan defibrillatie de patiënt gedurende minimaal 2 minuten een hartmassage te geven met een frequentie van 100 compressies per minuut. Dit om de intracellulaire adenosine-trifosfaatniveaus in het hart omhoog te krijgen waardoor de kans op een geslaagde defibrillatie groeit. Bij handmatige hartmassage is dat hoge tempo lastig vol te houden.

Uit laboratoriumproeven is duidelijk geworden dat het apparaat voor meer perfusie zorgt dan met handmassage. Uit de studies in JAMA zou moeten blijken of dit bijvoorbeeld opweegt tegen de vertraging die optreedt door het aanbrengen van de band.
De studie van Ong c.s is een retrospectief intention to treat-cohortonderzoek waarbij 499 patiënten die handmatige hartmassage kregen, zijn vergeleken met 284 patiënten bij wie het hartmassage­-apparaat ondersteuning moest bieden. Bij 210 patiënten is de Autopulse ook daadwerkelijk gebruikt. Van de patiënten in deze tak van het onderzoek had bijna 35 procent na defibrillatie weer een sinusritme, tegen 20 procent van de patiënten die handmatige hartmassage kregen. Een beduidend groter deel van de patiënten in de ‘Autopulse-groep’ kon bovendien levend het ziekenhuis verlaten (9,7 versus 2,9 procent).

De prospectieve gerandomiseerde multicenter-studie van Hallstrom c.s. geeft een ander beeld. Zowel op het primaire eindpunt van overleving 4 uur na de hartstilstand als op het secundaire eindpunt van levend ontslag uit het ziekenhuis was er geen significant verschil. De ontslagen patiënten in de Autopulse-groep hadden echter beduidend slechtere neurologische scores. Dit was reden voor de onafhankelijke data and safety monitoring board om de stekker uit het onderzoek te trekken.

In een uitgebreid commentaar trachten spoedeisende-hulpartsen Roger Lewis van Harbor University en James Niemann van University of California, allebei in Los Angeles, de tegenstrijdige resultaten in perspectief te zetten. Ze wijzen hierbij op de hiërarchisch hogere positie van het prospectieve onderzoek, maar benadrukken dat het geen dubbelblind onderzoek betreft. Wellicht hebben de hulpverleners vanwege het onderzoek extra hun best gedaan bij de handmatige hartmassage, opperen ze. Ook wijzen ze erop dat de negatieve neurologische score nagenoeg geheel afkomstig is van één van de centra in de studie, een centrum dat bovendien tijdens het onderzoek de manier van werken heeft aangepast.
Het is te vroeg voor conclusies, vinden Niemann en Lewis. Ze trekken er zelf wel één: de tegenstrijdige resultaten zijn in ieder geval reden om automatische hartmassage nog niet breed in te voeren. << EJP

JAMA 2006; 295: 2620-8, 2629-37 en 2661-4


Delta

  • AIOS Anesthesie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,443
  • Arts
Reactie #23 Gepost op: 6 maart 2007, 00:02:23
Hogere mortaliteit wordt voornamelijk toegeschreven aan onervaren gebruik van de Autopulse: zo is het bijvoorbeeld voorgekomen dat de beademing en Autopulse op 'continu' is ingesteld, wat kan bij handmatige thoraxcompressies. Echter, bij de Autopulse geeft dit zulke hoge drukken dat er flink longoedeem optreedt. Wat ook scheelt, is dat in de experimentele setting de autopulse op de SEH gebruikt werd (en niet op de crashkar lag) zodat ook out-of-hospital reanimaties meededen, en die doen het sowieso slechter. Ik neem aan dat er voor gecorrigeerd is, maar het helpt wel...
Wat mijn punt is, is dat de Lucas gewoon niet handig is gezien de noodzaak tot het meeslepen van perslucht en de enorme stellage. Het principe van de Lucas en de Autopulse (automatische borstcompressies) is hetzelfde, de uitwerking is flink verschillend. Even afwachten dus welke de beste outcome heeft uiteindelijk... ik hoop op een gelijkspel of betere outcome voor de autopulse.  ;)

Geen belangenverstrengeling aanwezig, overigens
Arts  www.alphalog.nl


koen mertens

  • Lesgever eerste hulp Rode Kruis-Vlaanderen
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 115
Reactie #24 Gepost op: 14 maart 2007, 15:57:01
Gaat men in Nederland eerst 2 minuten reanimeren alvorens de aed te gebruiken bij een slachtoffer die er enkele minuten ligt zonder rea?


Jacques Schenk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,528
  • EHBO/Sigma/ex hoofd- brandwacht/trainer EHBDu
    • Website Jacques Schenk
Reactie #25 Gepost op: 14 maart 2007, 16:00:33
Gaat men in Nederland eerst 2 minuten reanimeren alvorens de aed te gebruiken bij een slachtoffer die er enkele minuten ligt zonder rea?
Uit onderzoek is gebleken dat dit waarschijnlijk effectiever is

jacques
Treat the patient, not the number...  Emergency Medicine - The art of drawing sufficient conclusions from insufficient resources


koen mertens

  • Lesgever eerste hulp Rode Kruis-Vlaanderen
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 115
Reactie #26 Gepost op: 14 maart 2007, 16:05:58
Uit onderzoek is gebleken dat dit waarschijnlijk effectiever is
jacques
Kan ik ergens een publicatie van een Nederlandse ehbo-organisatie die dit beschrijft op het web vinden?
Jacques, ik moet niet alle protocols hebben hoor. ;)


Jacques Schenk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,528
  • EHBO/Sigma/ex hoofd- brandwacht/trainer EHBDu
    • Website Jacques Schenk
Reactie #27 Gepost op: 14 maart 2007, 16:08:07
;D
De ERC zegt er ondermeer dit over:

CPR before defibrillation
Immediate defibrillation, as soon as an AED becomes available, has always been a key element in guidelines and teaching, and considered of paramount importance for survival from ventricular fibrillation. This concept has been challenged because evidence suggests that a period of chest compression before defibrillation may improve survival when the time between calling for the ambulance and its arrival exceeds 5 min.
One study did not confirm this benefit, but the weight of evidence supports a period of CPR for victims of prolonged cardiac arrest before defibrillation.

De ILCOR:

Consensus on science.
In a before—after study (LOE 4) and a randomised trial (LOE 2),1.5—3 min of CPR by paramedics or EMS physicians before attempted defibrillation improved return of spontaneous circulation (ROSC) and survival rates for adults with out-of-hospital VF or VT when the response interval (ambulance dispatch to arrival) and time to defibrillation was ≥4—5 min.
This contrasts with the results of another trial in adults with out-of-hospital VF or VT, in which 1.5 min  of paramedic CPR before defibrillation did not improve ROSC or survival to hospital discharge (LOE 2).16 In animal studies of VF lasting ≥5 min, CPR (often with administration of adrenaline (epinephrine)) before defibrillation improved haemodynamics and survival rates (LOE 6).
Treatment recommendation.
A 1.5- to 3-min period of CPR before attempting defibrillation may be considered in adults with out-of-hospital VF or pulseless VT and EMS response (call to arrival) intervals
>4—5 min. There is no evidence to support or refute the use of CPR before defibrillation for inhospital cardiac arrest.

bronnen:

Stiell IG, Wells GA, Field BJ, et al.
Improved out-of-hospital cardiac arrest survival through the inexpensive optimization of an existing defibrillation program:
OPALS study phase II. Ontario Prehospital Advanced Life Support. JAMA
1999;281:1175—81.

Wik L, Hansen TB, Fylling F, et al.
Delaying defibrillation to give basic cardiopulmonary resuscitation to patients with out-of-hospital ventricular fibrillation: a randomized trial.
JAMA 2003;289:1389—95.

Eftestol T, Wik L, Sunde K, Steen PA.
Effects of cardiopulmonary resuscitation on predictors of ventricular fibrillation defibrillation success during out-of-hospital cardiac arrest. Circulation 2004;110:10—5.
Treat the patient, not the number...  Emergency Medicine - The art of drawing sufficient conclusions from insufficient resources


Jacques Schenk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,528
  • EHBO/Sigma/ex hoofd- brandwacht/trainer EHBDu
    • Website Jacques Schenk
Reactie #28 Gepost op: 14 maart 2007, 16:52:58
Kan ik ergens een publicatie van een Nederlandse ehbo-organisatie die dit beschrijft op het web vinden?
Jacques, ik moet niet alle protocols hebben hoor. ;)

Een Nederlandse EHBO organisatie, dat wordt lastig, die zijn namelijk niet zo vooruitstrevend.....
Maar ik hoop dat je wat aan de engelse teksten hebt, immers de nederlandse organisaties baseren hun standpunt ondermeer op dit soort publicaties van de ERC
Treat the patient, not the number...  Emergency Medicine - The art of drawing sufficient conclusions from insufficient resources


Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #29 Gepost op: 14 maart 2007, 18:59:27
Een Nederlandse EHBO organisatie, dat wordt lastig, die zijn namelijk niet zo vooruitstrevend.....
Maar ik hoop dat je wat aan de engelse teksten hebt, immers de nederlandse organisaties baseren hun standpunt ondermeer op dit soort publicaties van de ERC

Maar nu kan ik mij voorstellen dat de AED niet binnen 10 seconden gebruiksklaar is aangebracht op de patient. Dan gebruik je die tijd dus om compressies uit te voeren en laat een ander alles uitpakken en klaar leggen. Er is dan wel 1,5 tot 3 minuten verlopen eer je gaat klappen, komt mooi uit!

Henk