Vanwaar de vraag naar kennis en kunde van AVP omtrent verloskunde? In de ambulancezorg gaat het veelal om acute verloskunde, dus niet de leuke bevallingen zoals je die in Ingang Oost en dergelijke programma's af en toe kunt zien. Die zijn nl. niet zo representatief voor ons werk.
De acute verloskunde komt niet elke dag voor maar wel geregeld, o.a NVP/U (=niet vorderende uitdrijving/partus, fluxus post parum, EUG =extra uteriene gravida(buitenbaarmoederlijke zwangerschap) verder vooral ruptuur tgv partus (de patiente gaat dan voor hechten naar afdeling verloskunde).
De meeste nadruk ligt bij de SOSA-initiele opleiding en de nascholingen op de handelingen die je als AVP daadwerkelijk kan uitvoeren en dan betreft het vooral acute kindergeneeskunde(babyreanimatie etc) en acute zorg bij bevalling thuis of in ambu en de complicaties die daarbij kunnen optreden.
Voor bijv. een echo of beoordelen of het kind dat in de baarmoeder verblijft nog wel leeft is bijvoorbeeld een snelle echo in dichtsbijzijnde afdeling verloskunde of evt. SEH zelf nodig. En dat er dramatische acute verloskunde casuistieken te benoemen zijn is wel duidelijk weet ik uit ervaring. A
Aandoenlijk vind ik altijd als de verloskundige, bij een fluxus post partum aan ons laat weten dat het ziekenhuis( die zij gebeld heeft), aangeeft dat het nodig is om een infuus te prikken, tja dat konden we ook zelf verzinnen