dat is idd. een groot manko voor de kleinere ziekenhuizen ( denk niet alleen radiologen )
Wellicht, zal dit in de toekomst toch gaan veranderen onder invloed van de inspectie van volksgezondheid.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/62377881/Assistenten_vaak_aan_lot_overgelaten.html?p=22,1zo 22 apr 2007, 05:30 | 44 reacties
'Specialist thuis of op vakantie'
Assistenten vaak aan lot overgelaten
AMSTERDAM - De dagelijkse praktijk in bijna alle Nederlandse ziekenhuizen is al jaren dat arts-assistenten in de avonden, nachten en weekeinden er goeddeels alléén voor staan.
Ze bemannen de Eerste Hulp, worden meestal aan hun lot overgelaten op verpleegafdelingen en staan nogal eens voor vragen van leven of dood. Eén op de vijf arts-assistenten heeft een burn-out, 40 procent blijkt oververmoeid. De kans, stelt Jelle Prins, dat een patiënt bij binnenkomst in een ziekenhuis door een specialist met een afgeronde opleiding wordt geholpen, is zeer klein. Vaak is de specialist buiten 'kantooruren' niet in het ziekenhuis, maar thuis, met vakantie of naar een congres en derhalve moeilijk of onbereikbaar voor de arts-assistent. Veel jonge artsen beschouwen zichzelf als productieslaaf van het ziekenhuis dat in hen goedkope arbeidskrachten ziet. Zij zijn bevreesd hun opleiders kritisch aan te spreken, uit angst hun baan te verliezen of het leven zuur te worden gemaakt.
Prof. dr. P. Vierhout, voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten, reageert geschokt op de onderzoeksuitkomsten. Hij overweegt deze nalatigheden van specialistenopleiders aan de kaak te stellen.