Want wat verwachten we ondertussen van een strandwacht?
- Strandwacht A, B
- EHBO met bijscholing
- BLS met bijscholing
- PBLS met bijscholing
- Varend redden Bink, Opstapper, Motordrijver
- AED met bijscholing
- Rijbewijs BE
- rijvaardigheids aantekening
enz.
Ik ben ook benieuwd wat andere disciplines van de strandwacht verwachten. Een sporter? Een EHBO'er die goed kan zwemmen? Of een volwaardig partner in de hulpverlening?
Mijn opmerking is dan eigenlijk, kan de basis strandzorg niet beter uitgevoerd worden door goed opgeleidde en betaalde beroepskrachten die de gehele winter hun opleidingen opfrissen en bijscholen en er een gegarandeerde en kwalitatief goede strandzorg komt welke geassisteerd wordt met vrijwilligers. Want laten we wel wezen, hoe denkt een postcommandant, die in het dagelijks leven niks met hulpverlening te maken heeft, zich goed te profilleren in een COPI overleg.
Ik denk dat een zekere professionalisering wel noodzakelijk is. Om bijv. in te haken op dat COPI, RedNed wil betere aansluiting door onder andere een nieuwe structuur, waar de OvD-R
eddingsbrigade geintroduceerd wordt (als ik het goed heb begrepen). Maar wil zo'n OvD-R zich kunnen handhaven binnen een COPI, wordt het denk ik erg moeilijk als je vrijwilliger bent. Wordt je dan wel serieus genomen en is er dan wel voldoende kennis en ervaring aanwezig? Moeten de OvD-R's bijvoorbeeld ook een opleiding voor OvD gaan volgen bij het NIFV Nibra?
Ik denk nog steeds dat andere disciplines (het zijn nu eenmaal interdependente veiligheidsnetwerken waarin de reddingsbrigades zich begeven) te weinig afweten van de reddingsbrigade en ook niet weten wat ze eraan hebben. Het intensiveren van communicatie hierover, naar de veiligheidspartners lijkt mij dan ook zeer belangrijk (voor zover dat nog niet gebeurt).
Specialisatie lijkt mij een goed iets (om even op Henk in te gaan), maar ik denk dat het belangrijker is dat er eerst aan een minimum niveau gewerkt wordt, voor brigades die (willen) deelnemen in de hulpverleningsketen. Dat is volgens mij nog niet voldoende op orde.
Kortom, wat hier al zoveel geroepen wordt, reddingsbrigades in Nederland zijn te divers en ik denk dat dat de samenwerking en acceptatie bemoeilijkt.
Misschien zouden de hulpverlenende reddingsbrigades een andere term kunnen krijgen ('lifeguard' bijvoorbeeld, doet het internationaal ook goed), om het onderscheid te maken met sportverenigingen en andere niet-hulpverlenende brigades.
Mijn relaas voor de woensdagavond