Zandvoort loopt voorop!?

Auteur Topic: Zandvoort loopt voorop!?  (gelezen 18146 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Rescue Ranger

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,587
  • Lekker ragge op strand, zee en de snelweg
    • Zandvoortse Reddingsbrigade
Reactie #30 Gepost op: 24 januari 2007, 23:03:11
Luc, wat staat hier?

Dat de opleidingen van RN KNBRD dus achterhaald zijn is en regionaal tot verbetering zeer gewenst was, is een ieder wel duidelijk. De vraag is wel hoe men hier nu verder mee wil. Voor de ZRB was de tijd die RN KNBRD met de vernieuwing bezig was te langzaam en heeft het opleidingstraject in eigen hand genomen. Maar ik verwacht over een geruime periode zeker een aantal opleidngen binnen het RVR die ook mij nog kunnen intregeren en ben dus heel nieuwsgierig hoe het uiteindelijke plan er uit zal gaan zien. Vraagstelling blijft of je dergelijke opleidingen wel aan aan alle strandwachten kan geven of wil men toch een soort über-strandwacht creeëren die de juiste taal spreekt.

Ik geef mijns inziens RN KNBRD juist de tijd en de mogelijkheden om wat aan de opleidingen te gaan doen, zeker in het kader van de RVR, omdat de huidige en verouderde opleidingen niet meer passen binnen het RVR. Daarbij zet ik wel de kanttekening over het te behalen niveau van de opleidingen dat er een kantelpunt kan gaan komen dat je moet overgaan van gemotiveerde vrijwillige strandwachters van 16 tot 20 jaar naar goed getrainde en met inzicht opgeleide strandzorg waarborgers. Die laatste groep is dan van een dergelijk niveau dat er toch gekeken moet gaan worden dat daar meer regionaal opgeleid personeel voor wordt aangenomen. Daarbij wil ik juist meer mogelijkheden bieden aan de RVR door het niveau te verhogen, niet door de inzet van vrijwilligers, maar regionaal opererende functionarissen.

Ondertussen moeten de lokale reddingsbrigades niet stil gaan staan betreffende hun eigen opleidingen, omdat lokaal en regionaal ook daar de hulpverlening in beweging is. Kijk bijvoorbeeld naar de uitgave van het boekje van het Oranje Kruis, alwaar ook Zandvoort een bijdrage aan geleverd heeft. Maar ook naar andere manieren van waterrecreatie, zoals de kite-surfer, de catamaran zeiler en ga zo maar door. De Nederlander krijgt steeds meer vrije tijd en gaat die steeds meer in het eigen land "verbruiken" en er zal dus meer gebeuren op de Nederlandse stranden en binnen wateren. Hierdoor zullen de reddingsbrigades steeds meer terrein kunnen winnen in de hulpverleningsregio met speciaal opgeleid personeel. Omdat wij als reddingsbrigade al reeds werken op het "grondgebied" van de andere OOV organisaties.

Ik bedoel dit geheel absoluut niet negatief naar de RVR en RN KNBRD, zeker niet na ons telefoongesprek van dinsdag, maar plaats heel simpel een kantlijn. Omdat ik ook praat met strandwachten die eigenlijk alleen maar voor de gein op het strand zitten en een diploma halen en hun EHBO doen omdat het gezellig is. Zij zitten helemaal niet te wachten op structuring, opleidingsschema's en verantwoordelijkheden. Nee, zij willen lekker varen en na sluiting een biertje drinken op het strand, want dat zijn de 16 jarigen die hun examen gedaan hebben en de reddingspost bemensen het komende zomerseizoen.

RR (zomerseizoen . . . het sneeuwt hier!!!!)
Elke hulpverlening start met communicatie.


Albert

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 46
    • rescue vlissingen
Reactie #31 Gepost op: 24 januari 2007, 23:03:43
Ha Koen

Wat betreft RSG heb ik geen idee, spreek dus alleen uit eigen redenen van wetenschap....


LucDietz

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 82
Reactie #32 Gepost op: 24 januari 2007, 23:17:16
RR,

Wij komen er wel uit. Wat ik zoek is de nuance. Kritiek is prima. Waar we over spraken dinsdag gaat goede kant op.

Luc


Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Reactie #33 Gepost op: 24 januari 2007, 23:56:41
Want wat verwachten we ondertussen van een strandwacht?
  • Strandwacht A, B
  • EHBO met bijscholing
  • BLS met bijscholing
  • PBLS met bijscholing
  • Varend redden Bink, Opstapper, Motordrijver
  • AED met bijscholing
  • Rijbewijs BE
  • rijvaardigheids aantekening

enz.

Ik ben ook benieuwd wat andere disciplines van de strandwacht verwachten. Een sporter? Een EHBO'er die goed kan zwemmen? Of een volwaardig partner in de hulpverlening?

Mijn opmerking is dan eigenlijk, kan de basis strandzorg niet beter uitgevoerd worden door goed opgeleidde en betaalde beroepskrachten die de gehele winter hun opleidingen opfrissen en bijscholen en er een gegarandeerde en kwalitatief goede strandzorg komt welke geassisteerd wordt met vrijwilligers. Want laten we wel wezen, hoe denkt een postcommandant, die in het dagelijks leven niks met hulpverlening te maken heeft, zich goed te profilleren in een COPI overleg.

Ik denk dat een zekere professionalisering wel noodzakelijk is. Om bijv. in te haken op dat COPI, RedNed wil betere aansluiting door onder andere een nieuwe structuur, waar de OvD-Reddingsbrigade geintroduceerd wordt (als ik het goed heb begrepen). Maar wil zo'n OvD-R zich kunnen handhaven binnen een COPI, wordt het denk ik erg moeilijk als je vrijwilliger bent. Wordt je dan wel serieus genomen en is er dan wel voldoende kennis en ervaring aanwezig? Moeten de OvD-R's bijvoorbeeld ook een opleiding voor OvD gaan volgen bij het NIFV Nibra?

Ik denk nog steeds dat andere disciplines (het zijn nu eenmaal interdependente veiligheidsnetwerken waarin de reddingsbrigades zich begeven) te weinig afweten van de reddingsbrigade en ook niet weten wat ze eraan hebben. Het intensiveren van communicatie hierover, naar de veiligheidspartners lijkt mij dan ook zeer belangrijk (voor zover dat nog niet gebeurt).


Specialisatie lijkt mij een goed iets (om even op Henk in te gaan), maar ik denk dat het belangrijker is dat er eerst aan een minimum niveau gewerkt wordt, voor brigades die (willen) deelnemen in de hulpverleningsketen. Dat is volgens mij nog niet voldoende op orde.

Kortom, wat hier al zoveel geroepen wordt, reddingsbrigades in Nederland zijn te divers en ik denk dat dat de samenwerking en acceptatie bemoeilijkt.

Misschien zouden de hulpverlenende reddingsbrigades een andere term kunnen krijgen ('lifeguard' bijvoorbeeld, doet het internationaal ook goed), om het onderscheid te maken met sportverenigingen en andere niet-hulpverlenende brigades.

Mijn relaas voor de woensdagavond :)
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #34 Gepost op: 25 januari 2007, 08:55:58
Je kan heel goed binnen een bond verschillend geaarde reddingsbrigades hebben. Maar, wat de bond nu doet is ze allemaal in één hok jagen.  Al zou je maar zoals Maarten voorstelde een verdeling maken: de bond kent dan drie soorten reddingsorganisaties: de Bewakende (kust) reddingsbrigades, de reddingsbrigades met een uitrukservice/alarmploeg 24/7 en de RB, net zo belangrijk omdat die als kweekvijver kunnen dienen, die gekozen hebben voor het zwembad: het geven van (zwem) opleidingen en het houden van wedstrijden.
Je zou wel duidelijk een diffrentiatie aan moeten brengen, in naam, in benadering, en opleiding. Heel voorzichtig: ik heb mijn twijfels over het inzetten voor een rampentaak van niet bewakende reddingsbrigades. Iemand die af en toe eens gepland oefend met een flat naar een rampgebied sturen...

Henk


9910001

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,762
Reactie #35 Gepost op: 25 januari 2007, 11:30:22
Voor mijn gevoel is het van belang om ook OVD-R op te leiden voor dit werk, hier kan het NIFV (nibra) goed meedenken en weken gezien de ervaring op dit gebied. Voor de leden welke gewoon een stranddienst mee lopen, wat willen varen en na afloop gezellig willen zitten kan dit prima, maarals je het hier bij wilt houden zitten daar ook beperkingen aan. Hierbij rekening houden dat niet iedereen dat OVD-R moet worden opgeleid en er slecht enkele nodig zijn in nederland.

9910001
9910001


uitkijk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 961
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #36 Gepost op: 25 januari 2007, 11:41:51
Maarten, op een bijeenkomst is verteld dat men geen engelse term zoals "Lifeguard" wil maar een nederlandse. Volgens mij is echter de hoofdreden dat deze door de NPZ-NRZ voor hun zwembadtoezichthouders wordt gebruikt. Als naam voor het komende bewakingsdiploma werd voorgesteld "Waterwacht" een term die volgens mij al werd gebruikt door de firma die onder druk van de ANWB de naam heeft gewijzigd in "botenwacht".
Ik heb voorgesteld om voor het diploma B  de term "redder-zwemmer" en voor diploma A "assistent redder-zwemmer" te gebruiken, wat volgens mij de lading dekt en aansluit bij de zuiderburen.
Overigens ben ik voorstander voor gebruik van de engelse term die ook vermeld staat op mijn ILS pasje, namelijk "surf lifeguard".
Wat ik voor die term verwacht is een toezichthouder aan zee van 18+ die daarnaast een redding uit kan voeren met aanvullende BLS waar mijns inziens de EH bij waterongevallen gewoon bij thuishoort.
Aanvoer van ambulancepersoneel en afvoer slachtoffer in moeilijk toegankelijke gebieden blijft voor mij een taak van de brandweer.
Dat laat onverlet dat er een voertuig aanwezig zal moeten zijn met bijbehorende bestuurder en lifeguard die een redding en hulpverlening buiten het bewaakte strand uit kunnen voeren.
Het varend redden blijft voor mij een extra die op allerlei plaatsen op verschillende wijze wordt ingevuld.
Ik heb al vele jaren geleden voorgesteld net zoals de scouting destijds heeft gedaan om de landelijke CWO diploma's te erkennen zodat men ook anderen horizontaal kan laten instromen en alleen een redding-module daaraan hoeft toe te voegen. Ik blijf nog hoop koesteren nadat men enige jaren geleden onze opmerking om de reddingspop voor het drenkeling aanvaren te gebruiken heeft ingevoerd.
De term OVD-R werd aangegeven als zijnde de nieuwe term voor de nieuw te formeren opleiding algemeen strandcommandant als ik het wel heb.

Kees  8)


9910001

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,762
Reactie #37 Gepost op: 25 januari 2007, 13:44:01
Aansluiten bij de CWO klinkt inderdaad niet vreemd, CWO als basis met een stuk aanvulling voor het varend redden, meer aandacht voor slachtoffer, surfers en catamarans. Maar de basis zaken kan je prima bergen bij een CWO. Iemand die met een snel moterjacht kan varen kan ook vast met een brigade boot varen, of een lelievlet met moter is niets anders als een bondsvlet behalve het materiaal waarvan de boot is gemaakt. Met een pop oefenen om drenkeling aanvaren kan ik ook voorstande zijn, waaromn een echt persoon een risico laten lopen als het ook met een pop kan. Welke temren je aan de hulpverleners geeft maakt mij persoonlijk niet gek veel uit als we maar in nederland de zelfde term gebruiken.

9910001
9910001


LucDietz

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 82
Reactie #38 Gepost op: 25 januari 2007, 13:50:21
Voor mijn gevoel is het van belang om ook OVD-R op te leiden voor dit werk, hier kan het NIFV (nibra) goed meedenken en weken gezien de ervaring op dit gebied. Voor de leden welke gewoon een stranddienst mee lopen, wat willen varen en na afloop gezellig willen zitten kan dit prima, maarals je het hier bij wilt houden zitten daar ook beperkingen aan. Hierbij rekening houden dat niet iedereen dat OVD-R moet worden opgeleid en er slecht enkele nodig zijn in nederland.

Het klopt dat OVD-R de term is voor de OVD van de reddingsbrigades binnen zowel het plaatje van de RVR als binnen de nieuwe opleidingsstructuur. Daarin is ook gedefinieerd dat deze OVD-R op vergelijkbaar niveau moet acteren als de OVD's van de andere diensten. Dat stelt eisen aan ondermeer opleiding en ervaring en ook hier wordt naar gekeken. Parallel hieraan wordt verkenend met het NIBRA (NIFV) gesproken over samenwerking. In de praktijk zal de OVD-R een vrijwilliger zijn. Volgens mij moet dat goed kunnen, kijkend naar de vele vrijwillige brandweer OVD's die we kennen.

Overigens proberen we niet alle brigades in één hokje te duwen. Onderdeel van ons denkproces is nadrukkelijk 'wat bindt ons en wat scheidt ons' binnen de bond zodat we focus kunnen aanbrengen in hetgeen wat we van individuele brigades verwachten. Iedereen kan zich voorstellen dat dit lastige processen zijn die je zo niet even afrondt.

Luc


uitkijk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 961
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #39 Gepost op: 25 januari 2007, 14:25:05
Even een toevoeging om foute interpretaties te vermijden. Voordat de reddingspop werd gebruikt voerde men de oefening aanvaren drenkeling en slachtofferbehandeling uit met een reddingsboei wat uiteraard vreemde onnatuurlijke handelingen in de hand werkte.
De CWO eisen kan men terugvinden op hun website en er zijn equivalenten voor de huidige opleidingen binnen RedNed, zoals roeien en buitenboordmotor

Kees  8)