Blauwe meetbuisjes, blauwe testbuisjes, of varianten erop, vind de politie vast niet fijn om te horen.
Maar er zit helaas wel een kern van waarheid in.
Het komt wel voor dat politiemensen met ademhalingsproblemen (ten gevolge van rook) naar het ziekenhuis moeten. Ook bij de scheepsbrand in Velsen is,l volgens de NPB, geen rekening gehouden met de giftige stoffen. Hier een artikel daarover:
http://www.nu.nl/news/962313/10/Agenten_in_Velsen_blootgesteld_aan_giftige_rook.html
Agenten in Velsen blootgesteld aan giftige rook
Uitgegeven: 31 januari 2007 17:42
AMSTERDAM - Politieagenten zijn bij de brand op een schip in Velsen blootgesteld aan rook terwijl bekend was dat die giftige stoffen bevatte. Dat stelt de Nederlandse Politiebond (NPB).
De bond vraagt zich af waarom omwonenden en bedrijven woensdag is aangeraden ramen en deuren dicht te houden terwijl 'dienders vol in de rook worden geplaatst'.
Woensdagavond en -nacht is bij het brandende schip de Mobiele Eenheid ingezet om de omgeving te beveiligen. Volgens de NPB stonden zij in de rook zonder dat hun luchtwegen en hun huid werden beschermd.
De bond roept agenten die rook hebben ingeademd op om zich te laten onderzoeken door een bedrijfsarts. De NPB wil dat de ondernemingsraden nagaan hoe de risico's voor politieagenten tot een minimum kunnen worden beperkt.
In de haven van Velsen brak dinsdagmiddag brand uit op een vissersboot. Daarbij kwamen volgens de brandweer giftige stoffen vrij. Inwoners van Westzaan en Assendelft werd geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden vanwege een hoge concentratie blauwzuur en koolmonoxide.
De verschillende politiebonden, minbzk en het Nederlands Politie Instituut hebben zich dit ook aangetrokken en zijn een campagne gestart:
www.je-weet-wel-beter.nl. Dit onder andere naar aanleiding van het rapport '
Blauwe testbuisjes' van de
ACPCentraal staat: "Zeg een AAA"
Afblijven
Afstand houden
Afwachten
Aanbevelingen die hierin worden gedaan zijn onder andere:
- Werkmethodes en protocollen opstellen voor optreden bij calamiteiten en rampen.
- Zorg voor juiste persoonlijke beschermingsmiddelen voor eenheden met een specifieke taak, zoals identificatie en opsporing.
- Maak een op veiligheid calamiteiten en rampen gerichte opleiding, voor zowel leidinggevenden als uitvoerenden.
- Wijs collega's op de drie A's.
Nu gaat het mij vooral om dat tweede punt, zorgen voor goede PBM's
Mijns inziens zouden agenten die wat dichter bij het vuur staan (soms letterlijk) persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen, zoals een helm en ook iets van bescherming van de luchtwegen. En dan heb ik het niet over een bouwhelmpje en een masker, want dat is niet geschikt voor zulke situaties.
Ik dacht aan een eenheid die of perslucht draagt of die gasmaskers heeft. De reguliere eenheden moeten dan terugtrekken, omdat het voor hun te gevaarlijk is.
Perslucht dragende politie is al te vinden bij XTC teams (landelijke faciliteit ontmantelen) en bij de DSI. Gasmaskers worden door de ME al gebruikt. Ik vraag me alleen af of en gasmasker voldoende bescherming biedt bij giftige rook. Voordeel is wel dat je voorraad lucht niet op raakt.
Kijk bijvoorbeeld naar de Rotterdamse haven, daar komt het regelmatig voor dat er een gifitge stof of rook boven het gebied hangt. Voor agenten met een modkapje is dat niet veilig. Dan zou een eenheid met gasmaskers/ademlucht uitkomst bieden.
Wat vinden jullie, is een eenheid met perslucht of met gasmaskers nuttig?
(je kan je stem in de poll wijzigen, mocht je van gedachten veranderen)
Verder kan je in dit topic alles kwijt over 'blauwe meetbuisjes' en alles wat daarmee samenhangt.