Kritiek op inzet Rotterdamse helidoor Harmen van der Werf. zaterdag 24 juli 2010 | 08:18 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 24 juli 2010 | 09:08
Tekstgrootte
Traumahelikopter. foto Arie Muller
BRUGGE - Het is 'onbegrijpelijk' dat de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten bij calamiteiten in het vervolg voorrang geven aan de inzet van de Rotterdamse traumahelikopter. Nicolas Müller, verantwoordelijke voor de traumahelikopter van de Mobiele Urgentie Groepen (MUG) in Brugge, liet dit gisteren in een reactie weten.
Zie ook:
•
Brugse traumaheli eerst oproepen"Indien traumahulp nodig is, telt elke minuut", stelt Müller. "Onze helikopter uit Brugge is binnen tien à vijftien minuten ter plaatse in Zeeuws-Vlaanderen. Rotterdam heeft een nieuwe, snellere helikopter, is gemeld. Die kan in dertig minuten in Zeeuws-Vlaanderen zijn. Dat is altijd nog langzamer dan de MUG-helikopter. "
De nieuwe regeling voor de inzet van traumahelikopters in ZeeuwsVlaanderen, met voorrang voor de Rotterdamse, is 'in goed overleg' getroffen met de Zeeuws-Vlaamse gemeenten en de MUG in België, meldt een persbericht van 15 juli. Müller laat weten zich niet in de formulering 'in goed overleg' te herkennen. "Ik ben er half van op de hoogte."
Müller tekent aan dat Nederland 'uiteraard' het recht heeft eigen keuzes te maken. "Het blijft desondanks onbegrijpelijk dat is gekozen voor een tragere hulpverlening", geeft hij aan. "Ik betreur dat ten zeerste."
De Rotterdamse helikopter is in tegenstelling tot die uit Brugge wel 's nachts inzetbaar. Een Belgisch MUG-team over de weg dient dan overigens als achtervang: voor het geval de Rotterdamse helikopter elders nodig is.
Een verschil in medische handleidingen of - officiële - protocollen tussen Nederland en België is de voornaamste reden waarom is gekozen voor het allereerst inzetten van het Mobiel Medisch Team uit Rotterdam. Müller vindt dat een drogreden, gezien het feit dat de MUG-helikopter jarenlang goed genoeg was om als eerste te worden ingezet in Zeeuws-Vlaanderen. Hij onderkent dat er wel een verschil in werkwijze is. Nederlanders neigen ertoe de spelregels strikt te hanteren, terwijl Belgen daar pragmatischer mee omgaan.
Joep Paulides van ZorgSaam in Terneuzen ontkrachtte overigens eerder deze week voorzichtig de rangorde die is aangegeven tussen Rotterdam en Brugge. De Brugse heli blijft ingezet worden als het om minuten gaat, zei hij. De keuze is aan de meldkamer.
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/7028083/Kritiek-op-inzet-Rotterdamse-heli.ece