Paramedic-Ambulanceverpleegkundige

Auteur Topic: Paramedic-Ambulanceverpleegkundige  (gelezen 8477 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

seh/ic broeder

  • (alg.) Verpleegkundige Spoedeisende Hulp en Ambulancezorg Belgie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 862
  • Alles komt goed !
Gepost op: 9 februari 2007, 12:36:34
Dag,

Ik vroeg me af wat jullie het verschil / onderscheid en overeenkomsten vinden tussen EMT / Paramedic en Ambulanceverpleegkundige.

Wat vinden jullie de voordelen van elk systeem en de nadelen ?

Wat zijn jullie meningen erover ?

gr martien




ikkuh

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 97
Reactie #1 Gepost op: 9 februari 2007, 13:34:24
Ik ga voor de ambulanceverpleegkundige zoals we die hier kennen, waarom?
Nou ik vind de ziekenhuis ervaring wat deze persoon heeft heel belangrijk!

Nadeel is natuurlijk als je ambupleeg wil worden, dat je eerst jaren in een ziekenhuis moet gaan werken,terwijl
je dit misschien eigenlijk niet zo leuk vind.

Dat is dus weer het voordeel van de paramedic opleiding, dat je niet een lang traject in een ziekenhuis hoeft af te leggen.


Karim

  • Gast
Reactie #2 Gepost op: 9 februari 2007, 17:13:14
Dag,

Ik vroeg me af wat jullie het verschil / onderscheid en overeenkomsten vinden tussen EMT / Paramedic en Ambulanceverpleegkundige.

Wat vinden jullie de voordelen van elk systeem en de nadelen ?

Wat zijn jullie meningen erover ?

gr martien

Ik denk niet dat veel mensen hier daar echt op kunnen antwoorden, gewoon omdat ze weinig kennis over en geen ervaringen hebben met 'n emt/paramedic systeem.

En daarnaast zijn er ook nog veel verschillen in landen onderling, een emt in Engeland mag veel meer als een emt op Aruba bijv. en een paramedic in de states werkt met hele andere protocollen als een Engelse, maar ik ga er maar even van uit dat je 't over de Engelse emt en para heb.

Volgens mij ben ik de enigste hier die zowel met Nederlandse ambulanceverpleegkundige gewerkt heeft als met emt's en para's (ja oke Carl ook vroeger, maar sinds hij hier weg is gegaan is er erg veel veranderd).

De Nederlandse ambulance verpleegkundige zijn erg kundig en hebben daarvoor ook een lang traject voor moeten doorlopen.
Maar ik kan niet zeggen dat ik me naast 'n para minder op m'n gemak voel als naast een ambupleeg in ernstige gevallen, beide weten zeer goed waar ze mee bezig zijn.

De vraag is dan ook of het echt nodig is om zo'n lang traject te moeten doorlopen om op de wagen te komen, het kost nu eenmaal erg veel geld, tijd en moeite, en daarnaast worden die personen dan ook nog 's ingezet voor iets (B-vervoer) waar lager gekwalificeerden ook prima voor gebruikt zouden kunnen worden.

Gemiddeld doe je er toch zo'n 8-10 jaar over op als ambupleeg op 't busje te komen, en dan nog bestaat je werk voor 60 - 65 % uit B-vervoer, en dat is eigenlijk zonde van die lange opleidingstijd en besteed geld.

Dat is ook de reden waarom het spoed en besteld vervoer in de meeste andere landen gesplitst is, en waardoor er op beide systemen ander personeel zit.

Ik zet niet dat er iets mis is met het Nederlandse systeem, ik vraag me alleen af of het wel echt nodig is, want er zijn maar weinig landen waar 't zo lang duurt voordat je op de wagen komt.
En als 't in die andere landen niet zo werken dan zouden zij ook overgaan op het Nederlandse systeem, maar dat hoeft blijkbaar niet, want 't werkt prima daar.

In Engeland ben je in 'n paar jaar paramedic, en in die periode wordt je echt getraind op het spoedvervoer en zal je na je opleiding dus ook niet (nauwelijks) worden ingezet voor besteld vervoer, die afdeling (PTS, Patient Transport System) staat los van het spoed vervoer (A&E, Accident & Emergency) en daar zit dus ook ander personeel op.

In Engeland moet je eerst EMT worden, en dat traject ziet er zo uit :

Eerst 4 maanden een pittige interne opleiding waar 'n heleboel aan bod komt in 'n relatief korte periode, het tempo en het niveau ligt hoog en als je het niet goed bijhoudt val je af. Er zijn verschillende examens tussendoor, sommige met 1 herkansing en sommige zonder.

Na die 4 maanden en 't slagen voor alle examens ben je een "trainee emt" en ga je werken als emt. Je hebt dan 'n jaar om de titel "qualified emt" te halen. In dat jaar moet je 'n uitgebreid portfolio met verschillende casestudie's bijhouden, heb je om de 3 maanden allerlei assessments en wordt er gekeken of je je werk wel naar behoren doet en moet je nog allerlei bijscholingsklassen in verschillende onderwerpen volgen.

Als je dat eerste jaar goed doorbrengt, je portfolio af en in orde is, je al die bijscholingen + die examens met succes heb afgelegd, en het eindexamen (van alle stof) aan 't eind van dat jaar hebt gehaald dan krijg je de titel "qualified emt".

Het verschil tussen de trainee emt die hier meestal als "under twelve" (onder die eerste 12 maanden) en 'n qualified emt (over twelve) is is dat de qualified emt ook als solo responder mag optreden, dus diensten kan draaien op 'n fast response auto/motor.

Daarnaast kan de qualified emt doorgaan tot paramedic, alhoewel die geen verplichting is, d'r zijn hier ook mensen die al 15 jaar als emt werken en daar happy mee zijn.

Als je een jaar als qualified emt hebt gewerkt (en dan dus al 2 jaar ervaring als emt op de staat hebt) mag je het "paramedic entry exam" doen om te kijken of je klaar bent voor de paramedic opleiding.

Mocht je dat lukken kan je aan de opleiding tot paramedic beginnen die ook vrij pittig is.
Die opleiding bestaat uit 7 weken interne opleiding met verschillende praktijk en theorie examens (waarbij je 85% moet halen, en bij foute antwoorden er punten afgetrokken worden) en als je dat haalt ga je 6 weken het ziekenhuis in.
4 weken werk je op de SEH, en die overige 2 op andere afdeligen (kraam, kinder, ok enz).

Als je dat allemaal haald kan je de straat op als paramedic waarbij je eerst 6 maanden onder toezicht van 'n ervaren para gaat werken, en ook in die periode nog allerlei assements moet afleggen en 'n portfolio moet bijhouden.

Een Under 12 emt wordt ook wel paramedic level 1 genoemd, en over 12 is level 2, en level 3 is dan de uiteindelijke echte paramedic functie. Die level 3 para is ook, net als de nederlanse ambupleeg een geregisteerd beroep, waarbij dit in Nederland in het BIG register gebeurd, en hier door 't HPC (Health Professionals Council).
Emt's (over en under 12) worden ook geregistreerd maar dan enkel via 't IHCD (Institute of Health Care Development), echter alleen paramedic is een beschermde titel (als in, misbruik is strafbaar).

Dus je bent hier ook niet zomaar even paramedic, het is een vrij pittig traject, het duurd alleen niet zo lang als in Nederland, maar dat hoeft niet te betekenen dat de kwaliteit van de zorg hier lager is.  
Als dat zo zou zijn dan zouden weinig landen met dit systeem werken en zouden ze allemaal nederland volgen.

En ik moet zeggen ik vindt dit 'n prima systeem, je wordt degelijk opgeleid maar 't duurt niet zo lang als in Nederland. Je wordt opgeleidt voor iets wat je echt wilt gaan doen, waarbij je in Nederland eerst 'n heleboel dingen moet doen die niks met 't werk op de ambulance te maken hebben, en die voor vele een frustratie kunnen zijn.
Ik heb zelf 3 jaar verpleegkundge (hbo-v) gestudeerd dus ik weet waar ik 't over heb, ik had echt 'n ontzettende hekel als dingen als verpleegkundige mangement, basis zorg (patienten wassen en voeden enz), dat was gewoon niet wat ik later wilde gaan doen, maar wat ik nu toch verplicht werd om te doen/leren als ik op de ambulance zou willen in Nederland.

Uiteraard zijn d'r ook 'n heleboel mensen die dat niet vervelend vinden, en/of die toch al liever eerst 'n paar jaar als gewone verpleegkundige zouden willen werken voordat ze op de ambu kwamen, en voor hun is dat systeem dus prima, alleen voor de mensen die enkel in de ambulancezorg geinteresseerd zijn bestaat er in Nederland dus geen specialstische opleiding.

Maar ondanks 't grote verschil in opleiding zit er nauwelijks verschil in werkwijze, de paramedics hier doen vrijwel 't zelfde als de ambulanceverpleegkundige in Nederland.

De EMT hier zit 'n trapje lager, maar wel weer 'n stuk hoger als de Nederlandse ambulancechauffeur. Zo zal je hier ook regelmatig 2 EMT's op de ambulance zien, en een emt achterin en een paramedic achter 't stuur is ook heel normaal, is maar net waar die 2 personen zin in hebben dan. Sommige wisselen om de dienst (tussen driver en attendent) en sommige wisselen halverwege (na 6 uur) de dienst.

Uiteraard als 't echt nodig is zal de para 't overnemen van de emt en toch achterin stappen, en als 't 2 emt 's zijn wordt er gewoon een paramedic bijgevraagd.

Maar als emt mogen wij ook intuberen, medicatie toedienen (echter niet zo veel soorten als de para/ambupleeg), en zijn wij opgeleid in 't lezen van ecg's.

Tijdens de opleiding tot para wordt er nog 's veel dieper op materie ingegaan en komen er ook veel meer soorten medicatie aan bod, en daarnaast zal er worden ingegaan op de meer specialistische handelingen, zoals intraossale infusie, tracheotomie en het trombolyseren van bepaalde cardio patienten. Dat zijn dus dingen die wij als emt niet mogen doen.

Wat ik ook een voordeel vindt van hier is dat er veel meer carriere mogelijkheden zijn dan als in nederland. Je kan daar nog voor de OVD-G functie gaan, of iets d'r naast doen bij de GHOR, maar hier zijn als paramedic veel meer mogelijkheden, waarbij je zowel 'n hogere functie krijgt (Team leader, duty officer, station manager) maar toch gewoon als para blijft werken.

En daarnaast kan je in Engeland als paramedic de opleiding volgen tot ECP, Emergency Care practitioner, waarbij je (solo, in 'n rapid response voertuig) dus zowel spoedgevallen doet voor de ambulancedienst, als huisbezoeken aflegt voor een huisartsenpraktijk en dus taken van de huisarts overneemt.

In Nederland kan je als verpleegkundige een soort gelijke opleiding doen en dan ben je 'n nurse practitioner, waarbij je dan eigenlijk 't zelfde doet, maar dan in een ziekenhuis en zonder dat stukje (ambulance) spoedgevallen.

En nu ben ik effe uitgetypt  :P


Paul

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 438
  • www.ambupleeg.web-log.nl
    • ambupleeg
Reactie #3 Gepost op: 9 februari 2007, 20:23:07
em sorry Karim, ik ben toch van mening dat die basiszorg en het te eten geven van patienten en dergelijke die je leert tijdens je basis A opleiding erg belangrijk voor je zijn in je werk binnen de zorg, hoewel het ook niet mijn sterkste kant was, ben ik me er wel erg van bewust dat ik hier erg veel van heb geleerd.......wat ik nog steeds dagelijks kan gebruiken binnen mijn werk als ambulanceverpleegkundige
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan


Karim

  • Gast
Reactie #4 Gepost op: 9 februari 2007, 20:29:10
Je hoeft je niet te verontschuldigen hoor Paul, ieder z'n mening  ;)

En ik geef je gelijk dat er je wel iets van kan leren, je eerste contact met "de echte patient" bijvoorbeeld maar aan de andere kant, het kan soms frusterend zijn als dat niet is wat je wilt doen (ik heb 3 maanden stage gelopen op 'n oncologie afdeling en vondt 't echt niet leuk daar) en als je naar andere landen kijkt zie je dat 't ook prima op de ambulance gaat zonder die ervaring.

Ik bedoel je hoeft niet echt te leren om iemand te helpen met eten of aan te kleden enzo, dat kunnen de meeste ook wel door gewoon gezond verstand te gebruiken, het kan echter vervelend worden als je dat eerst maanden/jaren moet doen om op 't busje te komen.


Paul

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 438
  • www.ambupleeg.web-log.nl
    • ambupleeg
Reactie #5 Gepost op: 9 februari 2007, 22:33:30
wat ik me realiseer is dat het natuurlijk ook af hangt van je selectie procedure, zoals ik lees is die zeer strikt in engeland en terecht, want zo scheidt je het kaf van de koren.
Waar ik wel eens bang voor ben bij dit soort opleidingen is dat je heel veel werknemers krijgt die de spanning en sensatie wel leuk vinden maar die eigenlijk geen hart voor de patiënt hebben en daar draait het toch allemaal om.........
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan


Karim

  • Gast
Reactie #6 Gepost op: 9 februari 2007, 23:19:00
wat ik me realiseer is dat het natuurlijk ook af hangt van je selectie procedure, zoals ik lees is die zeer strikt in engeland en terecht, want zo scheidt je het kaf van de koren.
Waar ik wel eens bang voor ben bij dit soort opleidingen is dat je heel veel werknemers krijgt die de spanning en sensatie wel leuk vinden maar die eigenlijk geen hart voor de patiënt hebben en daar draait het toch allemaal om.........


Degene die 't enkel voor de spanning en sentatie doen komen waarschijnlijk niet door de opleiding en als ze dat wel zouden komen dan zou 't tijdens hun eerste jaar wel opgemerkt worden.

En daarnaast is de screening procedure inderdaad vrij stikt, op mijn vacature hadden zo'n 800 man gereageerd, we zijn uiteindelijk met 17 man de opleiding in gegaan.

Na 't reageren op de vacature moest ik langs komen voor een aantal assessments, medische keuring en interview, en die assessments bestonden uit o.a. een toets medische (basis)kennis, hoofdrekenen (medicatie dosissen, en dingen als je ambu verbruikt zoveel gallon/mile, je hebt nog zoveel in de tank, en krijgt een rit die zo ver is, haal je dat ? en uiteaard zonder rekenmachine), verder een soort schrijftest, er werd een verhaal gedicteerd en dat moest je meeschrijven waarbij je maar 'n paar spelfouten mocht hebben, en als laatst 'n soort mapreading test waarbij je wat routes moest uitzoeken/berekenen.

Had je dat allemaal gehaald mocht je door voor de medische keuring, die o.a. bestond uit 'n peakflow meting, gewrichten/lenigheid, spierkracht en uithoudingsvermogen (2 minuten lang een krukje op en af stappen met in de ene land een LP12 en in de andere een O2 tas, en na die 2 minuten mocht je hartslag niet boven een bepaalde waarde liggen).

Was je geslaagd voor die medische test mocht de je volgende dag terug komen voor 't officiele interview, waarbij de course director (hoofd van de opleiding), iemand van personeelszaken en 'n ervaren paramedic bij waren, en dat interview duurde ongeveer 40 minuten.
En tijden dat interview werd ook diep ingegaan of wat je denkt dat 't beroep inhoudt enzo, wat voor mij natuurlijk niet zo moeilijk was omdat ik al 'n paar jaartjes in dit wereldje meedraaide, maar zo filter je wel de mensen eruit die roepen ze dat casualty (zoiets als dat nep programma "spoed") hebben gekeken en dat ze dat ook wel gaaf lijkt.

Kortom, een vrije pittige selectie procedure, en uitgekozen worden om terug te komen voor 't bovenstaande is nog maar 't begin, bij die assessments vallen er ook altijd weer 'n aantal af, net als bij de interviews.


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #7 Gepost op: 10 februari 2007, 00:58:50
Hoi,

Een reactie mijnerzijds kan natuurlijk niet uitblijven, ik ben nota bene nog genoemd in het pleidooi van Karim. Het is inderdaad ook zo dat ik in Londen heb gewerkt. Maar niet op de ambulance. Ik ben SEH verpleegkundige geweest aldaar. Karim merkt terecht op dat het alweer een aantal jaren geleden is geweest (13 om precies te zijn), zodoende ben ik niet 100% op de hoogte van de situatie nu. Wat mij toendertijd steeds opviel is dat de collega's van de ambulancedienst  een arsenaal aan therapeutisch en diagnostische handelingen hadden, maar vaak ontbrak de noodzakelijke achtergrond theorie. Als je iets doet, moet je wel weten waarom. Nogmaals, ik praat niet over de situatie nu.....daar kan ik niet over beoordelen.

Ik ben gedeeltelijk met Karim eens dat het traject hier in NL wel erg lang is, maar het moet wel worden gezegd dat ook het systeem in engeland op de schop gaat. Karim is een van de laatste lichtingen die direct instroomt. Binnenkort word ook in engeland een systeem ingevoerd met 2 competentie nivo's. 1) " Emergency Care Assistant" oftewel chauffeur en helper en 2) " Paramedic" diegene die de verantwoordelijkheid draagt voor de patient. Deze stromen in via een universitaire opleiding van 4 jaar. Kortom, niet geheel anders dan hetgeen dat hier gebeurt.

Er zijn duidelijk veel verschillen tussen de twee systemen, nu althans. Ik zou het jammer vinden als dit een discussie zou worden in de trant van: " wij doen het hier beter". Wij doen het zeker niet slecht maar er zijn ook andere manieren om een kwalitatief goed hulpverlening te organiseren. Lang leve het verschil!

Carl.
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


Karim

  • Gast
Reactie #8 Gepost op: 10 februari 2007, 02:12:59
Hoi,

Een reactie mijnerzijds kan natuurlijk niet uitblijven, ik ben nota bene nog genoemd in het pleidooi van Karim. Het is inderdaad ook zo dat ik in Londen heb gewerkt. Maar niet op de ambulance. Ik ben SEH verpleegkundige geweest aldaar. Karim merkt terecht op dat het alweer een aantal jaren geleden is geweest (13 om precies te zijn), zodoende ben ik niet 100% op de hoogte van de situatie nu. Wat mij toendertijd steeds opviel is dat de collega's van de ambulancedienst  een arsenaal aan therapeutisch en diagnostische handelingen hadden, maar vaak ontbrak de noodzakelijke achtergrond theorie. Als je iets doet, moet je wel weten waarom. Nogmaals, ik praat niet over de situatie nu.....daar kan ik niet over beoordelen.

Ik ben gedeeltelijk met Karim eens dat het traject hier in NL wel erg lang is, maar het moet wel worden gezegd dat ook het systeem in engeland op de schop gaat. Karim is een van de laatste lichtingen die direct instroomt. Binnenkort word ook in engeland een systeem ingevoerd met 2 competentie nivo's. 1) " Emergency Care Assistant" oftewel chauffeur en helper en 2) " Paramedic" diegene die de verantwoordelijkheid draagt voor de patient. Deze stromen in via een universitaire opleiding van 4 jaar. Kortom, niet geheel anders dan hetgeen dat hier gebeurt.


Ik heb wel 's met oudere collega's gepraat die al 15-20 jaar in 't vak zitten en d'r is echt een heleboel verander d in die 13 jaar  ;) De eissen, opleidingen en kwaliteit van zorg ligt op 'n veel hoger niveau als vroeger, dat is volgens hun niet eens meer met elkaar te vergelijken.

En op 't 2e punt heb je inderdaad ook gedeeltelijk gelijk, maar het is momenteel nog erg onwaarschijnlijk dat de emergency care assistent (ECA) de rol van EMT gaat overnemen en dat de EMT verdwijnt.

Ik ben inderdaad een van de laatste lichting "direcy entries" en vanaf 2008 zal 't inderdaad allemaal via de universiteit gaan. Voordat ik zelf in Essex begon heb ik 'n aantal universiteit bezocht en 'k heb hier nog een hele grote stapel folders liggen.

Er komt inderdaad een "voltijds" opleiding waarbij je een masterdegree in paramedical science kan halen, en die degree kan je ook weer toegang geven tot andere opleidingen (net zoals 'n master hier in nederland).

Die opleiding duurt, afhankelijk van de universiteit en daaraan gekoppelde ambulancedienst 3 of 4 jaar.  
In het eerste jaar wordt je eigenlijk gewoon opgeleidt tot EMT, in het 2e jaar ga je dan ook daadwerkelijk werken als EMT, eerst een half jaar voltijds (je moet dus eerst ook bij een ambulanecdienst aangenomen zijn voor je de opleiding kan gaan volgen) en daarna 2 dagen per week op de ambu, en de rest op de uni.

En aan 't eind van dat 3e of 4e jaar (verschil zit in de werkperiode's die de verschillende ambulancediensten hanteren) heb je dan je paramedic degree, en kan je de straat op als paramedic.

Overigens wordt er op de werkvloer nog niet zo positief gedaan over bovenstaande opleiding tot paramedic, omdat die veel minder straat ervaring hebben als ze als para gaan werken.

Die Emergency Care Assistant (ECA) waar Carl 't over heeft bestaat nu ook al bij veel diensten, en werkt op 'n USV (Urgent Support Vehicle), dat is een soort ambulance die tussen een PTS wagen (voor het bestelde vervoer) en eentje voor A&E ('t 999 werk) inzit.

De USV doet hoofdzakelijk ook B-vervoer, maar kan ook af en toe reageren op Apha calls (hoogste catagorie red call, denk aan dingen als 'n cardiac arrest).

Maar dat 't straks enkel een ECA is die rijdt en assisteerd en 'n para die behandeld gaat waarschijnlijk niet gebeuren omdat daar heel veel ophef tegen gemaakt is, ik ben lid van 'n aantal verenigingen en vakbonden en zoals het er nu uit ziet gaat dat dus niet gebeuren.

De EMT functie blijft voorlopig nog gewoon bestaan, omdat er in Engeland duizenden emt's zijn die helemaal geen behoefte hebben om paramedic te worden, en dat volgens hun contract ook niet hoeven, dus pas als die "uitgestorven" zijn gaat er misschien iets veranderen, maar dan spreken we over minstens 20 - 30 jaar verder.

Die 3 en 4 jarige opleidingen via de universiteit komen wel, maar dat is niet "bijna hetzelfde als dat er nu in Nederland" gebeurd zoals Carl zegt, want die 4 jarige opleiding in NL staat eerst gericht op de basisverpleegkunde, terwijl dat in die paramedical science opleiding hier niet aan bod komt, die is echt gericht op het spoed en ambulance werk.

Ik heb 'n paar vrienden die die opleiding volgen, een paar universiteiten zijn er namelijk vorig jaar al mee begonnen en 't bevalt ze tot nu toe prima, maar ze geven zelf ook toe dat ze straks met veel minder straat ervaring als paramedic aan 't werk gaan, en dat nu (aan 't begin van de opleiding) soms nog een beetje 'n angstig idee vinden.

En verder ben ik 't helemaal eens met Carl's laatste woorden :

Citaat
Wij doen het zeker niet slecht maar er zijn ook andere manieren om een kwalitatief goed hulpverlening te organiseren. Lang leve het verschil!

Mooi gezegd!


harold

  • Gast
Reactie #9 Gepost op: 10 februari 2007, 12:33:02
Ik denk niet dat veel mensen hier daar echt op kunnen antwoorden, gewoon omdat ze weinig kennis over en geen ervaringen hebben met 'n emt/paramedic systeem.

En daarnaast zijn er ook nog veel verschillen in landen onderling, een emt in Engeland mag veel meer als een emt op Aruba bijv. en een paramedic in de states werkt met hele andere protocollen als een Engelse, maar ik ga er maar even van uit dat je 't over de Engelse emt en para heb.

Op Aruba is er bewust gekozen voor een systeem met ambulanceverpleegkundigen in plaats van paramedics. Op de eilanden Curacao, Aruba, Sint Maarten is het meer voor de hand liggend dat het Amerikaanse systeem wordt overgenomen, omdat de invloeden uit de States dagelijks aanwezig zijn. Toch hebben alle drie de eilanden gekozen voor het (duurdere) Nederlands model.

Juist daarom is er ook niet uitgebouwd op de bevoegdheden van EMT's. Je vind de EMT's overal in hotels, casino's, vrijwilligerskorpsen en de raffinaderij. Het blijkt een goede start van de hulpverlening, maar het zijn verpleegkundigen met een SEH of IC-achtergrond die het overnemen als er een ambulance van de overheid bij komt.
Het is dan ook de bedoeling dat de LPA in gebruik gaat worden genomen en dat de SOSA de norm wordt, zoals dat al een aantal jaren ook op Curacao het geval is en sinds kort ook op Sint Maarten.
 
De brede basis wat je als pleeg in die zeven jaar opbouwt in het ziekenhuis zie ik niet als tijdverlies. Ik denk dat het een fundamenteel element als je onderscheid wilt maken tussen ambulancehulpverlening en ambulancezorg.

Als je het hebt over de ambulancezorg zoals dat in Nederland georganiseerd is, dan hoeft het niet te gaan over de technische handelingen, de medicatie en de ECG's. Want dat zal inderdaad hetzelfde zijn als in de States en in Engeland. Daarvoor is het inderdaad niet nodig om zeven jaar in het ziekenhuis te werken. Het verschil tussen beide systemen zit 'em juist in het overstijgende van die technieken. Het gesprek wat je voert, het moment waarop je inspeelt op een emotie en hoe je dat doet, het anticiperen op problemen door te beredeneren, het omgaan met familie en onverwachte situaties waar je niks hebt aan je protocollen, het kunnen voorlichten over allerlei onderwerpen die voorbij de ambulancezorg gaan, antwoorden kunnen geven op vragen.

Het maakt dan niet uit hoe lang je al in het ambulancevak zit, bij dat soort situaties blijken die zeven jaar ziekenhuiservaring een verrijking te zijn. Toen ik aan de HBO-V begon kon ik nogal eens mokken over dat lange traject naar de ambulance. Tegenwoordig heb ik zelf ervaren waarom het zo nuttig is dat ik nog even "binnen" blijf. Ongeduld heeft tegenwoordig plaatsgemaakt voor een positieve leergierige attitude. Als ik straks op de wagen zit, wil ik meer kunnen bieden dan slechts een snelle intubatie of een goede interpretatie van ECG's. Ik wil duiken in plaats van snorkelen. En dat heeft niemand mij hoeven vertellen, maar heb ik zelf ervaren.

Ik heb voldoende ervaring met zowel ambulanceverpleegkundigen, paramedics als EMT's om het verschil te kunnen zien. Toegegeven, een paramedic weet ook goed waar hij mee bezig is en leert door ervaring verder te gaan dan zijn protocollen. En dan nog...zie je een verschil. Verpleegkunde is toch altijd een breder vak en daarmee heb je ook wat op die wagen.

Met alle respect voor de verschillen die er zijn: als ik zelf op straat zou liggen hoop ik dat er snel iemand komt die weet wat 'ie doet en de juiste beslissingen neemt. Dat kan een paramedic zijn, een ambulancepleeg of een MUG-arts. Maar als ik mocht kiezen, dan ga ik voor de Nederlandse ambulanceverpleegkundige.