Branden in glasfabriek waarschijnlijk aangestoken
LEERDAM - Royal Leerdam gaat ervan uit dat brandstichting de oorzaak is van de brand op nieuwjaarsdag in de glasfabriek. Later die dag werd nogmaals brand gesticht. Ook de grote brand van juni vorig jaar is mogelijk aangestoken.
Op 20 juni 2006 gingen drie verpakkingsloodsen aan de Lingedijk in vlammen op. De politie meldde enkele weken later dat de oorzaak waarschijnlijk gezocht moest worden in een kapotte kachel. Een technisch mankement dus.
Niet logisch
“Dat was toen niet helemaal aangetoond en eigenlijk ook niet helemaal logisch, omdat het zomer was en de kachels uit waren”, zegt Hans van Rijkom, manager veiligheid bij Royal Leerdam. “Maar je denkt natuurlijk liever niet aan brandstichting, en bovendien waren ook daar geen directe aanwijzingen voor.”
Verdacht
Bij de brand op 1 januari tegen het middaguur was dat volgens Van Rijkom anders. Hij ontdekte de rookontwikkeling in een loods zelf. “De situatie was meteen erg verwacht. Later die dag werd onze conclusie dat het om brandstichting ging bevestigd doordat er weer een poging tot brandstichting werd gedaan. Een stapel karton stond in de fik. Dat was gelukkig een heel klein brandje dat snel onder controle was.”
Brief
Door de sterke aanwijzingen richting brandstichting is de brand in juni vorig jaar voor Van Rijkom ook in een ander daglicht komen te staan. Hij zit met de handen in het haar. “Het politieonderzoek is doodgelopen. We hebben een paar weken geleden een brief gestuurd naar alle medewerkers en andere mensen met wie we veel contact hebben, met het dringende verzoek om alle informatie die naar de dader of daders kan leiden, door te geven.” In de brief vraagt de directie van Royal Leerdam ook om tips over de hausse aan inbraken en diefstallen waaronder de glasfabriek de laatste tijd lijdt.
Wachten
Tot op heden kwam er geen enkele reactie op de brief. Van Rijkom heeft geen idee of hij de boosdoeners binnen of buiten het bedrijf moet zoeken. In 1999 was er ook een grote brand, die bleek te zijn aangestoken door een lid van de bedrijfsbrandweer. “Op dit moment kunnen we alleen maar wachten tot de volgende brand. We hebben extra beveiliging en we waren sinds de eerste brand al bezig met een rookdetectiesysteem. Maar we blijven op deze manier achter de feiten aan lopen.”
Emotionele impact
Behalve van de schade voor het bedrijf baalt Van Rijkom ook van de emotionele impact die de branden hebben, met name in de wijk. Hij bracht het nieuws donderdagavond zelf tijdens een avond van wijkraad West.
bron: hetkontakt.nl