Casus uit het blad reddingswezen

Auteur Topic: Casus uit het blad reddingswezen  (gelezen 11421 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #30 Gepost op: 8 maart 2007, 11:56:54
Even los van de hulpverlening aan de patient, is mijn eerste reactie dat er relatief weinig is gedaan aan preventieve maatregelen in deze casus..  
Het is bekend dat los van gebruik van uitgaansmiddelen (Alcohol en drugs), juist de temparatuur en luchtvochtigheid in het evenementenlokatie een zeer belangrijke factor zijn in het verliezen van bewustzijn van bezoekers. Daarbij is de hoge luchtvochtigheid een grotere factor dan de relatief hoge temparatuur...

Daarnaast zijn ook een aantal andere factoren van belang die belangrijk in je achterhoofd moet houden.. De meesten die naar grote dancefeesten gaan, hebben ook andere vormen van gedrag die de kans op bewusteloosheid vergroten..
Eetgedrag in 72uur van te voren de feest., Drink gedrag (uitdroging) in de 24uur voor het feest..

Citaat van:

Gezondheidsverstoringen bij dance-events

Dance-events onderscheiden zich voor een groot aantal gezondheidsverstoringen niet van andere grootschalige evenementen. Ook hier komt veel lokaalletsel voor, zoals kneuzingen, verstuikingen, lichte verwondingen en blaren. Dit betreft ongeveer een derde van de populatie die de medische post bezoekt. De andere 65% betreft lichte onwelwordingen, die voor ongeveer de helft van de cases mede bepaald worden door het gebruik van alcohol en drugs, waarvan XTC het meest voorkomt, maar ook speed, cocaïne, GHB en cannabis soms een rol spelen. Echter, met name de omgevingsfactoren zoals klimaat en andere persoonsfactoren zoals actuele gezondheidstoestand, vocht- en activiteitenpatroon en kleding, dragen evenzeer bij aan het ziek worden.

EducareGroningen ziet de laatste jaren gemiddeld ongeveer 6-8 incidenten per 10.000 bezoekers per uur. Dus bij een festival met 25.000 bezoekers dat van 21:00-7:00 uur duurt worden door de medische dienst in totaal ongeveer 175 patiënten gezien.

De kans op een ernstige (direct levensbedreigende) aandoening is 1 op de 150.000 bezoekers. Dit wijkt niet af van andersoortige grootschalige manifestaties, maar bestaat wel uit specifieke beelden.

De kennis van deze specifieke beelden en de inmiddels meer dan 30.000 geregistreerde cases, gerapporteerd bij ongeveer 300 evenementen sinds 1996, heeft bij EducareGroningen geresulteerd in een bijzondere expertise

Je ziet dat organisatoren van evenementen tegenwoordig veel meer aan preventie doen door middel van klimaatbeheersing en goede voorlichting aan de bezoekers.