gewoon even een vraagje, is de civiele berscherming vergelijkbaar met de duitse THW of heb ik dat mis?
De Civiele Veiligheid, dat zijn meer dan 19.000 mannen en vrouwen die interveniëren bij branden, verkeersongevallen en grootschalige, nationale of internationale
catastrofes.
Sommigen zijn «gemeentelijke» personeelsleden, anderen «federale», allen met hetzelfde doel: de bevolking beschermen en helpen.
Zo kunnen de burgers rekenen op zowat 17.000 brandweerlieden, verdeeld over 251 brandweerdiensten:
5.000 beroepsleden en 12.000 vrijwilligers.
Voeg daarbij de leden van de civiele bescherming, een federale dienst, waarvan de operationele eenheden op 31 december 2005 550 beroepsleden en 1049 vrijwilligers groepeerden.
Operationele eenheden (toestand op 31 december 2005)Momenteel zijn er vier permanente eenheden (Liedekerke – Brasschaat – Ghlin – Crisnée), en twee grote wachten (Jabbeke – Libramont). De Grote Wachten hebben minder personeel en materieel dan de permanente eenheden. De oprichting van 2 nieuwe grote wachten is voorzien voor de komende jaren: één in Hasselt en één in Gembloux.
Deze operationele eenheden worden bemand door administratief en vakpersoneel dat zijn functie uitoefent in dagdienst van 7u36min, alsook door operationeel personeel dat in continudienst werkt. De operationele personeelsleden voeren een prestatie van 24 uur uit, gevolgd door 72 uur rust. Tijdens die rust kunnen zij evenwel opgeroepen worden in geval van rampen of zware interventies.
De werking van de operationele eenheden wordt bepaald door het ministerieel besluit van 22 november 1985 dat momenteel herzien wordt.
De operationele eenheden kunnen tevens versterking krijgen van het vrijwillige personeel, dat op administratief vlak volledig beheerd wordt door de personeelsdienst van
de Algemene Directie.
Een belangrijk instrument in de strijd tegen ernstige rampen of ongevallen. Naast de brandweerdiensten vormt de Civiele Bescherming een belangrijk instrument in de strijd tegen ernstige rampen of ongevallen. Het gaat om een federale dienst, die rechtstreeks onder het gezag van de Minister van Binnenlandse Zaken geplaatst is en die belast is met de hulpverlening aan de bevolking in geval van catastrofen, rampen en schadegevallen. De Civiele Bescherming is belast met het verstrekken van logistieke versterking inzake personeel en materiaal aan de verschillende hulpdisciplines: brandweerdiensten, ambulances, politie en rijkswacht.
Haar interventies en zendingen zijn zowel boeiend als gevarieerd. Versterking in de strijd tegen grote branden, strijd tegen vervuiling, waterbevoorrading, reddingsacties en opruimingswerken bij instortingen, ontploffingen, verkeers, of spoorwegongevallen. Bescherming van de goederen tijdens stormen en overstromingen, humanitaire interventies. Het opsporen van vermiste personen. Wij worden dagelijks geconfronteerd met vervuiling langs de weg en in het water. In onze streek wordt enorm veel water gewonnen uit ondergrondse waterbekkens en bronnen. Elke verspreiding van vervuiling die de kwaliteit van het drinkwater zou kunnen aantasten, moet dan vermeden worden.
http://www.cb1pe.be/http://www.cb4pe.be/http://www.ibz.be/code/nl/loc/secucivile.shtmlMvg,
ffemt19