Zwart wit of niet. De verandwoordelijke personen moeen hun verandwoording nemen en deze niet gaan afschuiven naar de brandweer. Zoals ik al eerder zij, een ieder zijn eigen vak.
Jos heeft wel 'n punt daar.
Als 't de GGD niet lukt om binnen de maximale limiet aanwezig te zijn moet er misschien gekeken worden naar andere/nieuwe optie's, in plaats van die taak af te schuiven op de overige betaande hulpverleningsdiensten (politie en brandweer).
Wij hebben hier op de ambulance 'n max. aanrijtijd van 8 minuten, maar ook hier in de landelijke gebieden kan dat soms niet gehaald worden.
Echter ipv de brandweer dan maar met die taak op te schepen is hier gekozen voor de zogenaamde CRF's, Community First Responder's.
Ik zal even 'n stukje over CRF's van m'n weblog quoten :
Wat ook erg interessant is is dat veel ambulancediensten een CFR dienst hebben opgestart in hun omgeving, waarbij CFR staat voor Community First Responder.
Een "First Responder" voor in de buurt/woonwijk dus. De ambulancedienst leidt mensen die daar interesse in hebben op tot Community First Responder en voorziet hun dan van het nodige materiaal en een jasje voor herkenbaarheid.
Een Community First Responder kan worden ingezet voor de echte hele dringende meldingen, bijv. iemand met 'n hartstilstand of 'n kind dat niet meer ademd.
Een ambulance of RVV kan er meestal wel in 8 minuten zijn, maar helaas niet altijd, en ook bij een hartstilstand is 8 minuten al te lang. De eis voor een Community First Responder is dan ook dat hij/zij binnen 6 minuten op het adres van de melding kan zijn, zij lopend of per fiets/auto (waarbij overigens wel gewoon de verkeersregels in acht genomene moeten worden).
En de CFR moet de mogelijkheid/toestemming van z'n werk hebben om tijdens werktijd (of vanuit huis) uit te rukken als de meldkamer daarom vraagt.
Stel iemand die bij jou 2 straten verderop woont krijgt 'n hartaanval, er wordt dan sowieso uiteraard een ambulance heen gestuurd, maar tegelijkertijd kan de meldkamer jou als CFR ook vragen je naar dat adres te begeven (rennen dus ) om alvast met de BLS (Basic Life Support) te beginnen.
Iemand die 'n hartaanval doormaakt heeft 'n veel grotere kans als die CFR die in 2 minuten terplaatse is al start met de reanimatie als dan dat hij op de ambulance/rvv moet wachten.
Maar wat 't leuke is is dat een CFR functie dus niet alleen voor ambulance personeel is, maar voor iedereen met een ehbo diploma. Dus ook als je 'n gewone kantoorbaan van 9 tot 5 heb maar toch iets voor je buurt wilt betekenen kan je je opgeven voor de CFR opleiding bij je lokale ambulancedienst.Vrouw belt 999 voor d'r man, dispatch stuurd 'n ambulance en alarmeerd ook direct een CFR die de 1e zorg toedient totdat de ambulance het overneemt. Zoals te zien valt op bovenstaande foto worden CFR's best goed uitgerust, en ze worden uiteraard ook gedegen getrained en getest (door de ambulancedienst) op hun kennis.
Ik vind 't bovenstaande een erg goed idee, en zou dat ook voor Nederland helemaal geen slecht idee vinden.
Het zelf al meegemaakt dat 't prima werkt, o.a. bij een reanimatie, waarbij de CRF al in 2 minuten (op de fiets) terplaatse was, en wij bijna tegelijk met een RRU (motor) pas 6 minuten later (dus in 8 minuten) terplaatse waren.
En bij 'n hartstilstand zijn dat 6 lange minuten....Zo kan de brandweer beschikbaar blijven voor hun taak, en krijgt de patient toch de gewenste zorg indien de GGD niet tijdig aanwezig kan zijn.