Emissie gevaarlijke stof (GRIP 2) - Spijkenisse 04-04-2007

Auteur Topic: Emissie gevaarlijke stof (GRIP 2) - Spijkenisse 04-04-2007  (gelezen 8010 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Christian010

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,829
Reactie #30 Gepost op: 5 april 2007, 08:31:22
Onderzoeksuitslagen wit stof Spijkenisse bekend
04.04.2007


Uit het onderzoek van de DCMR Milieudienst Rijnmond blijkt dat het witte stof in Spijkenisse equilibrium catalyst is. Deze stof wordt gebruikt als een steunstof in het proces van een raffinaderij. Bij aanraking kan de stof irritatie veroorzaken aan de luchtwegen en de ogen. Daarom adviseert de politie de handen te wassen bij aanraking.
Equilibrium catalyst is een fijn poeder. Voor een een groot gedeelte bestaat het poeder uit aluminiumoxide met zand. De aluminiumoxidekorrels zijn gemengd een kleine hoeveelheid met andere stoffen. Deze stoffen veroorzaken irritatie aan de ogen en luchtwegen. Meer informatie over de gezondheidseffecten staat op http://www.ggd-zhe.nl/.

Bron: DCMR.nl


Christian010

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,829
Reactie #31 Gepost op: 5 april 2007, 09:33:42
Inwoners Spijkenisse krijgen brief

De inwoners van Spijkenisse krijgen vandaag een brief van de gemeente over het witte poeder dat woensdag in het noorden van de stad terecht kwam. Het stadsbestuur legt daarin uit wat er is gebeurd, hoe daarop is gereageerd en wat er nu verder gebeurt.

 
 
uitgegeven: 09:04 05-04-2007 gewijzigd: 09:04 05-04-2007  


De witte stof was afkomstig van Shell Pernis. Het bedrijf had woensdagnacht te maken met een stroomstoring maar wist niet dat als gevolg daarvan de witte stof uitgestoten was.

Onderzoek wees uit dat het om equilibrium catalyst ging, een hulpstof die wordt gebruikt bij raffinage. Uit metingen blijkt dat 2 ton van de stof in de omgeving van de Groene Kruisweg terecht is gekomen.

Spijkenisse laat onderzoeken waarom het pas rond het middaguur duidelijk werd dat de stof vrijgekomen was. Ook kostte het veel tijd om te bepalen dat het om equilibrium catalys ging.

Bron: Rijnmond.nl


Ferrari_F50

  • Gast
Reactie #32 Gepost op: 5 april 2007, 19:02:42
Brief Gemeente Spijkenisse aan de 35.000 inwoners:

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft bij een vestiging van Shell in het Rotterdamse Botlekgebied een stroomstoring plaatsgevonden. Daardoor is een installatie buiten bedrijf geraakt. Bij het weer opstarten ervan is er een hoeveelheid witte stof, Catalyst genoemd, vrijgekomen. De stof is voornamelijk neergedaald in het noordelijk deel van Spijkenisse (de wijken Hoogwerf en Schiekamp) en in mindere mate in de wijken ten westen van de Hekelingseweg. Ook in Simonshaven is neergeslagen materiaal gemeld.

U ontvangt deze brief dan ook mede namens het gemeentebestuur van Bernisse. Hoewel de vervuiling niet tot gevaarlijke situaties heeft geleid, is er in die wijken wel onrust ontstaan. Wij hebben daarvoor alle begrip. Daarom willen wij u via deze brief informeren over de aanpak nadat de vervuiling had plaatsgevonden. Ook gaan we in op de aard van de stof en over de wijze waarop vervuilde oppervlakken worden schoongemaakt. Tenslotte melden wij u waar u eventuele onkosten vergoed kunt krijgen.

Hoe is de vervuiling bekend geworden: Shell heeft weliswaar een nachtelijke storing gemeld, maar niet onmiddellijk een stofuitstoot opgemerkt. In de loop van woensdagochtend kwamen er bij de politie en brandweer verschillende meldingen van bewoners binnen dat er een hoeveelheid stof op straat en auto’s was aangetroffen. Hierop hebben de hulpverlenende diensten ter plaatse een team voor Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijding (GRIP) ingesteld, volgens de procedures die daarvoor in de Rijnmondregio gelden. In zo’n team werken brandweer, politie, GGD en milieudienst samen. Het wordt aangestuurd vanuit de Veiligheidsregio in Rotterdam. Het team is direct gestart met onderzoek om te bepalen om welke stof het ging en de verspreiding is zoveel mogelijk in kaart gebracht.

En de procedure:
Hoe zijn de bewoners geïnformeerd:
Direct na het middaguur is er informatie verstrekt via het daarvoor aangewezen kanaal: radio/tv Rijnmond. Ook zijn scholen in en om Spijkenisse Noord gewaarschuwd. Omdat de soort stof nog niet precies bekend was, kon nog niet meer dan globale informatie gegeven worden. De deskundigen van de Veiligheidsregio vonden de aard van de vervuiling niet van dien aard dat bijvoorbeeld geluidswagens zouden moeten worden ingezet.

Omdat duidelijk was dat wijkbewoners allerlei vragen hadden, is zodra de gebeurtenis bij de gemeente bekend werd, begonnen om een callcenter in te richten. Dit was na een uur operationeel. Tegen drie uur ’s middags ontstond er helderheid over de aard en de risico’s van de stof. Ook weer via de daarvoor bestemde media, zoals Radio Rijnmond en andere zenders die de berichten overnamen, zijn burgers daarna snel van de feiten op de hoogte gebracht. Het callcenter en de gemeentelijke website zijn nog steeds actief. Op enkele momenten bleken deze zelfs overbelast, iets waar we voor de toekomst lering uit trekken.

Om welke stof gaat het:
De stof bestaat hoofdzakelijk uit zand, maar met een fractie zware metalen, nikkel en vanadium. De concentratie giftige bestanddelen in het zand is dusdanig laag en de korrels zodanig groot, dat er geen noemenswaardige effecten op de gezondheid verwacht worden. Wel kan de stof mogelijk irritaties aan de ogen en de huid veroorzaken.

Hoe dienen burgers met de stof om te gaan:
In de eerste berichten over de stof is het advies gegeven ramen en deuren te sluiten. Dit was een preventieve maatregel die achteraf onnodig gebleken is. Het materiaal was door de zwaarte in de nacht al neergeslagen. De hulpdiensten en het callcenter adviseren om contact met het stof te vermijden en als er toch contact is geweest, de huid te wassen. Als u wit stof ziet liggen, kunt u verharde oppervlakken met veel water en eventueel een borstel afspoelen. Het spoelwater kan gewoon via de afvoer/riolering worden geloosd.

Droge reiniging wordt niet aangeraden. Ook kleding die met de stof in aanraking is geweest, dient niet te worden uitgeklopt, maar gewassen te worden. Voor tuinmeubels en dergelijke geldt ook: met ruim water afsoppen. De auto kan het best naar de wasserette. Voor tuinvijvers, zwembaden enzovoorts is de stof in deze concentratie geen gevaar. En wie naar buiten wil, moet dat vooral doen. Ook tegen buitensporten bestaat geen bezwaar. Voor huisdieren bestaat geen risico.

Groenten uit eigen tuin mogen gewoon gegeten worden, maar moeten wel goed worden gewassen. U hoeft bij het schoonmaken geen persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken. Droog opvegen is af te raden in verband met opwervelen van de droge stof.

Wie draait voor de kosten van opruiming op:
Shell biedt zijn verontschuldigingen aan voor de veroorzaakte overlast en heeft toegezegd de schoonmaakkosten van uw eigendommen te zullen vergoeden. Voor bewoners van de wijken waar het materiaal terecht is gekomen, kunnen die kosten bijvoorbeeld bestaan uit de prijs van de autowasbeurt. U kunt voor informatie over vergoeding van dergelijke kosten terecht op de telefoonnummers 010-4314127, 010-4311601 en 010-4318000 van Shell.

Wie maakt de openbare ruimte schoon:
De gemeente zal zorg dragen voor de schoonmaak van de openbare ruimte. Vandaag, donderdag, beginnen we met een inspectie van de vervuilde plekken en gaan we met voorrang speelplaatsen, schoolpleinen en straatmeubilair schoonspuiten. Zandbakken worden waar nodig van een nieuwe vulling voorzien.

Wij hopen dat hiermee uw vragen beantwoord zijn. Mocht dat niet zo zijn, dan kunt u nog terecht bij ons callcenter, nummer 696100.


Christian010

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,829
Reactie #33 Gepost op: 11 april 2007, 19:46:44
Extra onderzoek witte stof Spijkenisse

De Milieu Ongevallendienst heeft woensdag in Spijkenisse nametingen gedaan in het gebied waar vorige week een laagje wit poeder neerdaalde.
 
uitgegeven: 17:04 11-04-2007 gewijzigd: 17:04 11-04-2007  


De dienst zal ook de komende dagen metingen doen om te controleren of er goed is schoongemaakt. De aandacht richt zich vooral op plekken waar kinderen spelen zoals zandbakken en speelplaatsen.

Het witte poeder leidde vorige week tot lichte paniek in Spijkenisse. Bewoners wisten lange tijd niet waar ze aan toe waren. Het ANP kwam met geruchten dat het poeder kankerverwekkend zou zijn, maar dat bleek helemaal niet waar te zijn. Het witte goedje bleek afkomstig van Shell Pernis.
 
Bron: Rijnmond.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #34 Gepost op: 26 september 2007, 19:36:18
http://www.ad.nl/rotterdam/voorneputten/article1692058.ece

woensdag 26 september 2007
’Bij groot incident mensen sneller en vaker informeren’

SPIJKENISSE - Mocht er zich in de regio nog eens een groot incident voordoen, dan moeten de bewoners in het betreffende gebied sneller en vaker kort geïnformeerd worden. Dat voorkomt onrust.
Die aanbeveling staat in het evaluatierapport van ’poederwoensdag’, de woensdag in april waarop een aanvankelijk mysterieus poeder afkomstig van Shell neerdaalde op auto’s, vijvers en wasgoed in Spijkenisse-Noord.

De gemeente Spijkenisse is blij met het advies, omdat zij de woordvoering uit handen moest geven en met lede ogen moest toekijken dat niemand de ongeruste bewoners informeerde. ,,Voortaan dient de gemeente de regie te houden over de voorlichting als er een onbepaalde groep mensen bij het incident is betrokken,’’ stellen alle bij de evaluatie betrokken instanties.

Nu werden de bewoners in Noord iets na het middaguur opgeschrikt door het bericht dat een ’mogelijk kankerverwekkende stof’ was neergedaald. De brandweer zond die mededeling naar diverse hulpdiensten, maar had onvoldoende het besef dat dit nieuws ook bij de media terecht zou komen. Die meldden dat direct.

Uit het evaluatierapport blijkt dat al voor het middaguur bij de DCMR bekend was welke stof bij Shell was vrijgekomen - een combinatie van aluminiumoxide en zand, die tamelijk ongevaarlijk is - maar dat pas laat in de middag uit het laboratorium de officiële bevestiging kwam.

Ook dat moet beter, vinden alle betrokkenen. ,,De formele procedures voor het bepalen van de risico’s van stoffen die in bewoonde gebieden neerkomen en de handelwijze voor gemeente en publiek zouden moeten worden verkort,’’ stellen ze.

De DCMR, de Veiligheidsregio en de gemeentebesturen gaan samen bekijken hoe ze dit voor elkaar kunnen krijgen.