Intuberen behoort tot de categorie 'catheterisaties', en dat is een voorbehouden handeling. Alleen artsen en verloskundigen zijn zelfstandig bevoegd om deze handeling uit te voeren. Een verpleegkundige is in principe dus niet zelfstandig bevoegd om deze handeling uit te voeren. Echter wanneer deze wel bekwaam is, mag deze, in opdracht van een zelfstandig bevoegde, intuberen.
In Onder voorbehoud. Informatie over de bevoegdheidsregeling voorbehouden handelingen in de Wet BIG (1996), is de volgende alinea opgenomen:
'De ambulance-verpleegkundigen nemen wat dit betreft een speciale positie in. Op de ambulance is in de regel geen arts aanwezig en is het vooral de verpleegkundige die bepaalt of en zo ja welke voorbehouden handeling moet worden uitgevoerd. In de bevoegdheidsregeling in de Wet BIG is de indicatiestelling echter voorbehouden aan artsen. Op de ambulance wordt dit probleem grotendeels ondervangen door te werken met protocollen, die in nauw overleg met de artsen in de regio zijn opgesteld. Aan de hand van dergelijke protocollen stellen de ambulance-verpleegkundigen vast welke handelingen vereist zijn. De in een dergelijk protocol opgenomen algemene opdracht hoe in voorkomende situaties te handelen, mag worden beschouwd als een opdracht van een arts. In alle andere gevallen gaat de wetgever ervan uit dat er sprake is van handelen in noodsituaties.'