Rapid Sequence Intubation

Auteur Topic: Rapid Sequence Intubation  (gelezen 79552 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

harold

  • Gast
Reactie #130 Gepost op: 8 maart 2008, 21:24:48
Ik denk dat product- en functiedifferentiatie de toekomst heeft in de Nederlandse ambulancesector.
Ik stel het me voor dat straks de ene ambulance de andere niet is. Dat je naast de reguliere ambulanceworg ook binnen elke RAV een fijnmazig netwerk zal hebben van eenheden die aanvullende taken hebben, waaronder RSI, thoraxdrainage en god knows wat nog meer.
De ontwikkeling is al jaren geleden begonnen: de verschillende vormen van rapid responders, de MICU-ambulances, de hulpambulances of B-auto's.
RSI past prima in dat plaatje. Dat hoeft niet bewezen te worden, dat werkt al zo in andere landen en de Nederlandse ambulancesector heeft meer potentieel dan veel andere landen om een dergelijke handeling op te nemen in het pakket van ambulancezorgverleners, ook als dat betekent dat bijvoorbeeld in elke regio maar bepaalde eenheden die taken mogen uitvoeren.  
 
Luchtgebonden MMT's in de huidige vorm is prachtig om te hebben, maar ik zie dat de kosten-baten verhouding enorm scheef staat. Het kan anders. Het kan goedkoper, efficienter, toegankelijker, zonder in te boeten op kwaliteit.  De helikopter-traumateams zijn prestigeprojecten en het belang om ze in stand te houden is niet het patientenbelang, maar speelt zich af op een heel ander niveau. Ik snap de verontwaardiging heel goed onder ambulancehulpverleners als MMT'ers via de media ongegeneerd sympathie en populariteit proberen te kweken van het publiek, over de rug van professionals die het als sector heel ver hebben geschopt in de laatste jaren. Ik proef arrogantie, minachting en een absoluut gebrek aan respect als een MMT-arts op tv in verkapte woorden suggereert dat ambulanceteams een stelletje goedbedoelende amateurs zijn die het echte werk beter kunnen overlaten aan de vliegende dokter, omdat er anders doden kunnen vallen. Ik noem het misbruik maken van de onwetenheid van de gemiddelde burger over hoe de ambulancesector in elkaar steekt, om je eigen product te verkopen.

Ambulance Nederland, als beroepssector, zou zich actiever moeten opstellen in de discussie over de uitbreiding van taken van de MMT's. Pre-hospitale zorg is een gespecialiseerde tak van medische hulpverlening. Paramedics en ambulanceverpleegkundigen zijn de aangewezen professionals om de pre-hospitale zorg maximaal te verlenen. Dokters horen wat mij betreft thuis in het ziekenhuis, waar ze het beste tot hun recht kunnen komen: met de apparatuur, de middelen en andere disciplines waarmee ze gewend zijn om te werken.

In Belgie is de ambulancezorg een soort verlengstuk van de spoedeisende hulp-afdeling. Je ziet ook dat artsen en verpleegkundigen van de spoed de prehospitale scenarios met een ziekenhuis-mentaliteit benaderen. In grote lijnen gaat het prima, maar het leidt nooit tot perfectie. Het vak ambulancezorg komt hier nooit volledig tot haar recht. Het niveau ligt dan ook een stuk lager, ook al zal een Belgisch MUG-team het tegenovergestelde beweren, met als argument dat er onmiddelijk een arts betrokken is bij de hulpverlening.


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #131 Gepost op: 8 maart 2008, 23:26:50
Prachtig geschreven, Harold  O0

WM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


Trophy

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 223
  • keep the rubberside down
Reactie #132 Gepost op: 19 maart 2008, 12:34:38
Het toepassen van RSI wordt gedomineerd door domeindenken en animositeit. Er wordt over en weer met modder gegooid, onderzoeken worden dusdanig geïnterpreteerd dat de feiten goed van pas komen, etc.
En inderdaad, soms worden wij als een stel randdebielen afgeschilderd, die niet kapabel zijn om intraveneuze pijnstilling te geven bij een femurfractuur. Gelukkig ontbreekt de realiteitszin niet aan alle heli artsen. En hopelijk zijn er ook genoeg ambulanceverpleegkundigen die de dialoog open willen houden.

Het is tijd om de koppen bij elkaar te steken en met elkaar samen te werken inplaats van alkander van alles te beschuldigen. AZN e de beroepsgroep kunnen daar een belangrijke rol in spelen.

Helikopterhulpverlening is een waardevolle aanvulling in de pre hospitale zorg. Maar of het zorg op maat is betwijfel ik. Er zou veel gerichter gewerkt kunnen worden. Verbetering van de zorg begint bij het slachtoffer dat ingeklemd in zijn voertuig zit, op het moment dat de ambu verschijnt. Het heli netwerk is opgezet om de zorg te verbeteren. Het is wel vervelend dat we 20 tot 30 minuten moeten wachten op die zorg (bovendien rijden de grondgebonden teams niet meer). Dus als we de zorg echt willen verbeteren, dan zal er toch een verschuiving van taken moeten plaatsvinden. En de tijd is er rijp voor, met de komst van verpleegkundig specialisten (nurse practitioner emrgency care) binnen de ambulancezorg. Als een anesthesioloog een thoracotomie kan verrichten, waarom zou een verpleegkundige zich niet kunnen bekwamen in RSI?
Waar we naartoe moeten is een systeem welke voorziet in een goede samenwerking en taken en protocollen die op elkaar zijn afgestemd/ elkaar aanvullen. Elke RAV zou b.v. een poule van gespecialiseerde verpleegkundigen kunnen opzetten, die bevoegd zijn tot b.v. RSI.

Wat mij overigens wel verbaasd is dat in een onderzoek in de jaren 80 (door de ANWB) geconcludeerd werd dat er geen trauma helikopters nodig waren in Nederland omdat de ambulancezorg van hoge kwaliteit was (er was nog geen opleiding in die tijd en er reden nog veel EHBO-ers op de ziekenwagen). Tja, tijden (en meningen) kunnen veranderen.
VSAZ ambulancezorg


strongbow

  • Iets met een grote gele bus
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 879
  • Don't worry, be happy!
Reactie #133 Gepost op: 21 maart 2008, 14:49:27
Dat de reddende engelen van de traumaheli ook niet allerheiligst zijn bewijst wel een inzet van enige maanden geleden waarbij een jongen na een ongeval wordt bekeken door de heliarts.

Wij constateren verminderd ademgeruis links, maar omdat de jongeman al een tweetal weken behoorlijk verkouden is, roept de arts al héél snel dat de verkoudheid de reden moet zijn dat...

Blijkt in het ziekenhuis dat we wel degelijk gelijk hadden en hij inmiddels aan beide zijde een ernstige longcontusie ontwikkelde... Dus alsnog snel geïntubeert...

Natuurlijk kan dit altijd gebeuren, maar wat ik er mee wil zeggen is: Zet de heliarts, sterker nog zet niemand, op een voetstuk...  ;)
Rust zal je redden....  BLS/AED/PBLS instructeur


harold

  • Gast
Reactie #134 Gepost op: 4 april 2008, 19:48:14
Ik hoorde dat er door het MMT van de VUmc een bijeenkomst wordt georganiseerd om te praten met het ambulancepersoneel over allerlei meningsverschillen. Dat is een goed begin, lijkt mij.


jacky x

  • verpleegkundige, vrijwillig brandweerman
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 250
Reactie #135 Gepost op: 12 april 2008, 18:22:22
Ik hoorde dat er door het MMT van de VUmc een bijeenkomst wordt georganiseerd om te praten met het ambulancepersoneel over allerlei meningsverschillen. Dat is een goed begin, lijkt mij.

En wat kunnen we daar van verwachten? Elke partij zal alleen maar de ander willen overtuigen van zijn bestaansrecht dus dat word een cyclus van elkaar beschuldigen van fouten en voorbeelden geven waarin de eigen partij het wel goed deed.

Ik denk dat zo'n bijeenkomst weinig  zin gaat hebben... :-\
Veterdiploma EHBO diploma 1BA2AA2 Vis-diploma( vissen tot max 5 kilo) Fiets-behendigheids-diploma Fiets-niet-behendigheids-diploma


Paul

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 438
  • www.ambupleeg.web-log.nl
    • ambupleeg
Reactie #136 Gepost op: 12 april 2008, 19:55:54
lekkere insteek om zo een discussie/overleg in te gaan >:(
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan


jacky x

  • verpleegkundige, vrijwillig brandweerman
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 250
Reactie #137 Gepost op: 12 april 2008, 20:06:09
Ja, daar heb je wel gelijk in. Maar is het niet de realiteit? Als je kijkt naar hoe het is gegaan in het verleden; altijd haat en nijd. En ineens zou daar verandering in moeten komen? Als er iets moet veranderen, zal één van beide partijen ruim baan moeten geven... ik denk niet dat een van hen daartoe bereid is!

Ik geloof echt wel dat de bedoelingen goed zijn, maar ook dat de standpunten precies hetzelfde zijn als daarvoor.
Veterdiploma EHBO diploma 1BA2AA2 Vis-diploma( vissen tot max 5 kilo) Fiets-behendigheids-diploma Fiets-niet-behendigheids-diploma


Paul

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 438
  • www.ambupleeg.web-log.nl
    • ambupleeg
Reactie #138 Gepost op: 22 april 2008, 21:10:03
het is ook wel makkelijk om altijd maar commentaar te hebben, het lijkt me beter om elkaars standpunt te begrijpen en vervolgens met elkaar te overleggen over protocollen vaardigheden en dergelijke.
Op straat lukt dat wel, met regelmaat vraagt het mmt team of ik wil intuberen als de patient verslapt is, waarom is dit in overleg dan zo moeilijk om over dat soort dingen te praten????
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan


Delta

  • AIOS Anesthesie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,443
  • Arts
Reactie #139 Gepost op: 23 april 2008, 12:32:27
...als de patient verslapt is... en wie heeft die patient verslapt? ;)
Arts  www.alphalog.nl