Rapid Sequence Intubation

Auteur Topic: Rapid Sequence Intubation  (gelezen 79842 keer)

0 gebruikers (en 6 gasten bekijken dit topic.

Expert

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
Reactie #220 Gepost op: 1 mei 2009, 00:18:03
Hallo Tintin,

Het is zeker niet mijn bedoeling arrogant over te komen. Ik ben wel altijd helder in mijn mening. Soms is wellicht wat verwarrend, maar je mag ervan uitgaan dat ik heel aardig op de hoogte ben van wat er speelt binnen de Nederlandse ambulancezorg in het bijzonder.

Er wordt wat mij te betreft veel te gemakkelijk gedacht over de handeling RSI zonder dat men alle ins & outs kent. Er wordt veel geroepen zonder inhoudelijke onderbouwing. Daar heb ik moeite mee. Het is namelijk mijn vak en ik heb eerder op dit forum zeer uitgebreid omschreven welke opleiding en training daaraan vooraf gaat.

Onder adequate assistentie versta ik een verpleegkundige die iedere handeling tijdens een RSI begrijpt, kan ondersteunen en snel kan switchen in geval van complicaties. Een H-MMT verpleegkundige is dagelijks bij deze handeling betrokken ter assistentie. Zonder deze hulp is het uitvoeren van een RSI niet safe en zolang die hulp er niet is ben je gewoon aangewezen op basic airway management manoeuvres. Dat geldt ook voor een anesthesioloog.  

Ik ben het helemaal met je eens dat we mensen moeten scholen. Daarom verzorg ook met veel plezier en passie zo'n drie keer per jaar een regionale bijscholingsavond voor ambulancepersoneel. Ontzettend leuk en leerzaam, ook voor mij.

Doel is dat we mensen niet "dom" houden maar verder ontwikkelen. Tenminste de personen die hiervoor open staan dan. En dan het geheel omlijsten met strakke protocollen.

Ik wil je verzoeken de discussie over RSI nog eens goed na te lezen.

Juist met die strakke protocollen heb ik namelijk moeite. Daar gaat het namelijk vaak mis. Dat is ook de teneur van de vele recente publicaties over dit onderwerp. Je moet op basis van de kliniek kunnen kiezen uit een palet van middelen om je doel te kunnen bereiken. Over H-MMT's is erg gezegd en geschreven en ik ben heus zo reëel om de nuance van het werk in perspectief te plaatsen. Echter een ding wordt meer en meer duidelijk. H-MMT's halen hun meerwaarde vooral bij de vroege "on scene" stabilisatie van patiënten met traumatisch hersenletsel.

Ambulancepersoneel in Nederland is hoog opgeleid en men heeft de beschikking over een robuust LPA7. In 95% van de gevallen kan men een acute situatie heel goed zelfstandig af. Puur routine. In de overige 5% van de gevallen is meer expertise nodig. Samen met het ambulancepersoneel maak je een plan ten behoeve van de patiënt. Daarin wordt ieders expertise betrokken en zo til je het "product" Ambulancehulpverlening naar een hoger niveau. Wil je iets meer kunnen bieden ten opzichte van de goed opgeleide ambulanceverpleegkundige dan dient men te beschikken over medisch specialiste kennis, ervaring en kunde. Dit is overigens op OK niet anders. Als ik iets niet weet, dan vraag ik graag aan een meer ervaren collega. In mijn optiek is dat professioneel gedrag.

In een eerdere reactie op dit forum schreef ik:

"Ik heb getracht met heldere onderbouwing en argumenten weer te geven wat RSI is. Vanuit anesthesiologische invalshoek en als H-MMT arts heb ik een poging gedaan, met onderbouwing van relevante literatuur, nuance aan te brengen in de discussie. Ik zou in herhaling vallen en het voegt niks meer toe omdat nu nogmaals te doen. Ik heb duidelijk aangegeven waar, vanuit mijn visie, de ambulancehulpverlening in Nederland op dit moment staat ten opzichte van dit onderwerp en ben van mening dat een H-MMT gezien kan worden als een nuttige aanvulling op de goed functionerende ambulancezorg. Dit betreft niet alleen de zorg aan slachtoffers van traumatisch hersenletsel of een patiënt met een intracerebrale bloeding met een EMV onder de 9 punten, ernstig aangezichtletsel met een bedreigde luchtweg, patiënten met brandwonden waarbij het vermoeden op een inhalatietrauma bestaat, maar bijvoorbeeld ook de ondersteuning van ambulancezorg in geval van een acute respiratoire insufficiëntie in het kader van een vermoedelijk ernstige pneumosepsis. Met alle respect voor de ambulance collega's, maar ik zie een ambulanceverpleegkundige niet zo snel zelfstandig de handelingen uitvoeren om deze patiënt acuut onder anesthesie te brengen en te beademden, de tensiedaling op te vangen met een bepaalde hoeveelheid vulling in combinatie met het gebruik van inotrope middelen. Ook het palet aan medicatie dat de anesthesioloog ter beschikking staat en de keuze daarvan verschilt per situatie en na de inductie is onderhoud van de anesthesie en controle van de hemodynamische situatie noodzakelijk. Dit alles nog los van alle co-morbiditeit die zo'n patiënt nog heeft en alle risico's en complicaties die bij dergelijk handelen kunnen ontstaan. Dit vereist medisch specialistische kennis, medisch specialistische kunde, medisch specialistisch handelen, medisch specialistische ervaring en dit hoort zo te blijven. Nogmaals, het is maar een voorbeeld uit mijn dagelijkse praktijk om aan te geven hoe complex en lastig situaties soms kunnen zijn. Het is dus niet alleen de RSI alléén, er komt gewoon veel meer bij kijken. Ik draag ambulancehulpverleners een warm hart toe, heb groot respect voor deze beroepsgroep en verzorg met enige regelmaat bijscholingsavonden. Ik doe dit met veel plezier en probeer bescheiden mijn steentje bij te dragen aan het niveau. Echter..., RSI moet je als ambulanceverpleegkundige niet willen en als je al deze argumenten naast je neer wilt leggen en toch van mening bent dat je dat allemaal zelfstandig aan kunt dan moet je dat vooral doen. Naar mijn mening ben je dan een groot gevaar voor patiënten, een gevaar voor de beroepsgroep en niet in de laatste plaats een gevaar voor jezelf".  


Groet,

Expert.


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #221 Gepost op: 1 mei 2009, 09:27:22
(en ik had me nog voorgenomen om niet meer inhoudelijk met deze discussie te mengen.................... ;))

Expert,

Je argument is helder. We weten inderdaad, met name vanuit de VS, dat kookboek protocollisering van een complex onderwerp als RSI niet de oplossing biedt.

Feit is wel dat dit een welles/nietes discussie zal blijven omdat wij geen wetenschappelijk onderbouwing hebben voor de Nederlandse situatie. Er is namelijk nooit onderzoek gedaan op dit gebied in Nederland.

Ik heb het volgende gevonden over de San Diego trial (via een andere forum voor "Flight Nurses"):

http://www.flightweb.com/forums/lofiversion/index.php/t639.html

Citaat
"I may have missed this in another forum but has any one heard about serious errors in the San Diago study. From one national speaker I heard a number of errors. 1) They were not using capnography to prove tube placement. 2) They were not trained in proper Sellick (were not pushing hard enough). 3) There was also discussion that there was very little to no pre-oxygenation prior to intubation. Has anyone else heard of these? I did not read any of that in the paper. I guess my point is this: if we are expecting medics to do a skill that is dangerous if performed incorrectly should they not be properly trained and equiped? To me the study sounds as if it did neither. I can not imagine doing RSI without capnography."

Nou, als dit waar is, San Diego was bij het begin al gedoemd te mislukken! En ook niet te vergelijken met de Nederlandse situatie.

Ik ben er ook geen voorstander van om iedereen RSI te laten toepassen, maar er zijn wel mogelijkheden voor de toekomst (NP,PA + anesthesie ervaring) die meer flexibiliteit bieden dan het huidige systeem.

WM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


Expert

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
Reactie #222 Gepost op: 1 mei 2009, 18:27:35
Hallo WM,

Bedankt voor je heldere reactie! We zitten grotendeels op een lijn. Bedankt voor de interessante link. Ik heb het nog niet helemaal kunnen lezen, maar je hebt gelijk; de San Diego trial heeft natuurlijk een aantal methodologische tekortkomingen zoals vele studies. In ieder geval waren deze tekortkomingen geen reden voor het prestigieuze Journal of Trauma and Critical Care het artikel te weigeren voor publicatie. Jij weet, waarschijnlijk net als ik, dat het geplaatst krijgen van een dergelijk artikel geen sinecure is. Voorlopig moeten we het er wel even mee doen. Andere prospectieve onderzoeken zijn simpelweg nooit uitgevoerd, dus wat dat betreft was het onderzoek gepubliceerd in de San Diego Trial, baanbrekend en heeft ons een heel nieuw inzicht verschaft in de pre-hospitale secundaire gebeurtenissen die samenhangen met de outcome bij neurotrauma. Tot die tijd moesten we het doen met cijfers afkomstig van onderzoek uitgevoerd door Chestnut in 1993 waar nog steeds aan wordt gerefereerd.

We weten inderdaad, met name vanuit de VS, dat kookboek protocollisering van een complex onderwerp als RSI niet de oplossing biedt.

Feit is wel dat dit een welles/nietes discussie zal blijven omdat wij geen wetenschappelijk onderbouwing hebben voor de Nederlandse situatie. Er is namelijk nooit onderzoek gedaan op dit gebied in Nederland.

Dit lijkt een mooi beginpunt voor de Nederlandse situatie. De tijd is meer dan rijp voor wetenschappelijk onderzoek binnen de ambulancesector zodat we eindelijk eens inzicht krijgen waar we nu werkelijk staan op dit moment. Daarom ben ik een warm pleitbezorger van Research Verpleegkundigen binnen de ambulancediensten. Dan kunnen we ophouden met nietes/welles en zijn onze referenties gewoon harde data.

Groet,

Expert.


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #223 Gepost op: 1 mei 2009, 19:29:23
Juist! En daarom is het mijn bedoeling om ook Nurse Practitioner te worden en dit soort zaken onder de loep te nemen.

(Laat ik gelijk mijn kaarten op tafel leggen, dacht ik zo.)

WM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


Expert

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
Reactie #224 Gepost op: 1 mei 2009, 20:01:35
Hallo WM,

Juist! En daarom is het mijn bedoeling om ook Nurse Practitioner te worden en dit soort zaken onder de loep te nemen.

Het goed om te lezen dat er veel ambitie is om onderzoek uit te voeren en ik ondersteun dat van harte. Ik heb eigenlijk geen idee hoe zo'n opleiding er dan uit ziet en welke modules je volgt. Ik weet dat er een universitaire opleiding verpleegwetenschappen is aan een aantal universiteiten. Verder dan dat gaat mijn informatie niet.

Ik denk dat je een behoorlijk kluif zult hebben aan het goed gefundamenteerd uitvoeren van onderzoek binnen je eigen sector. Zo is het mij bekend dat een verpleegkundige die onderzoek heeft verricht binnen zijn eigen dienst erg veel weerstand heeft ondervonden van zijn eigen collega's.

Daarom heb ik erg veel respect voor ambulanceverpleegkundigen zoals jij die verder kijken dan de horizon, hun nek durfen uitsteken en na vele jaren ervaring nog steeds de gedrevenheid kunnen vinden en opbrengen om het vak inhoudelijk te verbeteren.

Groet,

Expert.


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #225 Gepost op: 1 mei 2009, 20:12:43
Expert,

Ik ben me er, als geen ander, bewust van de "vox populi" binnen de eigen sector. Alleen daarom al zal het inderdaad een hele kluif worden om meningen te veranderen, laat staan werkpraktijken. Toch hou ik genoeg energie over om dit te doen.

De beoogde opleiding is een Master's (binnen WO nieuwe stijl/BaMa). Een van de eindcompetenties is bevordering van de deskundigheid binnen je eigen sector. Zo'n onderzoek is daar uitermate geschikt voor.

Ik sta inderdaad niet stil, dat zit niet in mijn karakter.

WM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #226 Gepost op: 2 mei 2009, 02:02:45
Helaas zijn maar weinig ambulancediensten en RAV geinteresseerd in verpleegkundig onderzoek binnen de ambulancezorg, geen geld, geen visie en geen beleid...  als nurse practitioner aan de slag gaan of als AVP de NP studie gana volgen is erg lastig binnen de ambulancezorg. Wel paradoxaal, aan ene kant wil men onderzoek doen maar aan andere kant investeren de RAV-en niet in opleiden van de daravoor benodigde nurse practitioners.

En met alle aanbestedings en arbeidsvoorwaarden ellende in de Nederlandse ambulancezorg is de aandacht voor bovenstaande weer enorm geminimaliseerd.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


Delta

  • AIOS Anesthesie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,443
  • Arts
Reactie #227 Gepost op: 2 mei 2009, 10:14:19
Even een vakinhoudelijke vraag: is dit niet meer het terrein van de PA's dan van de NP's? (Cure vs Care)
Arts  www.alphalog.nl


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #228 Gepost op: 2 mei 2009, 12:50:35
Delta,

Het is nog allemaal in een prille stadium, op dit moment moet e.e.a. uitgekristalliseerd worden.

In principe kan beide "professionals" in aanmerking komen voor zo'n rol. Als je kijkt naar de eindtermen van de opleidingen, althans.

WM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


WillemB

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 22
Reactie #229 Gepost op: 2 mei 2009, 16:49:09

Verder ben ik nog steeds benieuwd naar de bron waarop jij baseert dat Britse Paramedics zelfstandig RSI mogen verrichten.

Dat ontleende ik aan hetzelfde artikel uit Incident en de oratie van traumatoloog dr. Brink. Na enig zoeken op internet lijkt het er echter op dat Britse paramedics niet zelfstandig RSI mogen uitvoeren. Al durf ik hier eigenlijk geen uitspraken (meer) over te doen; ik denk toch dat u hierin gelijk heeft.

Beste expert,

Na mijn laatste reactie had ik mij steevast voorgenomen om niet meer te reageren, maar nu zou ik graag toch nog die ene kleine toevoeging willen maken: Begin oktober vorig jaar in Portsmouth, vertelde een paramedic mij dat Engelse paramedics zelfstandig RSI mogen uitvoeren. Echter niet alle paramedics mogen dit, hijzelf mocht dat bijvoorbeeld niet, maar een aantal van zijn collega's kunnen en mogen wel RSI uitvoeren.

gr. Willem
Je psychische gesteldheid is belangrijker dan je kwaliteiten.  Elke ontmoeting is een verandering.