De indicatiestelling voor het uitvoeren van een RSI kan en mag m.i. alleen door een arts gebeuren. Ik denk dat het niet verstandig is deze beslissing bij de AVP neer te leggen aangezien de mogelijkheid bestaat dat het niet lukt te intuberen.....en wat dan (paient dood terwijl hij mogelijk wel op de kap te houden was). De MMT's hebben hiervoor scholing gehad en op OK/IC mee geoefend (andere intubatie technieken en evt. tracheotomie).
Tevens is het noodzakelijk om de patient na intubatie onder anesthesie te houden en evt. hemodynamische problemen te herkennen en te ondervangen.
Dus wat jullie eigenlijk willen is RSI medicatie, narcose medicatie en inotropica. Het gebruik van deze middelen vereist vaardigheden die je niet alleen door een stage bij de anesthesie en wat theoretische scholing kan bijhouden. Aangezien dit soort intubaties niet al te vaak voorkomen denk ik dat de meeste expertise bij het MMT is.
Misschien moeten heli MMT's meer (uitbreiden inzet criteria) worden ingezet zodat ze nog meer kostendekkend kunnen zijn!
Groeten
Zo je reacties lezend begrijp je nog steeds niet helemaal hoe het reilt en zeilt binnen de ambualncezorg en prehospitale zorg. Een patient die na verslapping niet te intuberen is kan altijd nog op de kap beademd worden. Hemodynamische problematiek herkennen kan de AVP net zo goed, en hemodysnamische problematiek kan gecorrigeerd worden door vochtsuppletie, inotropica zijn ook niet zonder risico in het veld (ook niet door een MMT van 2 personen) en 1 MMT is nog niet het terplaatse hebben van een OK of IC...
Noodconiotomie kan ook door AVP worden verricht als men bijv. gebruik maakt van de Rusch quick trach set.
En Heli MMT's nog meer inzetten maakt ze niet automatisch kostendekkend, om nog maar te zwijgen of dat een optimale inzetbaarheid is, heli-inzet kost vliegtijd etc. het is geen ''beam me up Scotty''werk.
Gezien de populariteit van de HEMS bij allerlei media (mooie actieplaatjes van wentelwiekende gele helicopters doen het altijd leuk, zie maar eens de SBS6 reportages en allerlei nederlandse fan-sites m.b.t. de HEMS.
Er lijkt wel sprake van een behoorlijke zgn ''heli-geilheid''. Daarbij komt dat er nogal wat emotionele argumenten worden gebruikt o.a. m.b.t. meerwaarde en ''extra levens redden'' , je kan geld maar 1 keer uitgeven en wel beetje apart dat een aantal levens per jaar extra redden, vele miljoenen euro's mag/moet kosten. De 1e studie mbt de VU-HEMS(Amsterdam) liet al in jaren 95/96 zien dat er weinig extra levens werden gered tegen enorm veel meerkosten, om over kwaliteit van leven nog maar niet te spreken. Zoals eerder gezegd, 25% van de helikosten zou al een enorme uitbreiding van de ambualncezorg bieden die dan niet alleen traumapatienten maar ook andere categorien in prehospitale zorg ten goede komt.