Beste Expert,
Tijdens mijn analyse van de beschikbare onderzoeken kwam ik telkens hetzelfde probleem tegen: de meesten waren net niet van toespassing op de nederlande situatie. Een paramedic ligt bijvoorbeeld, qua opleiding, ver onder een verpleegkundige. Laat staan een gespecialiseerde verpleegkundige.
Hierin ligt dan ook de uitdaging. Waarom beginnen we niet een pilotstudie waar MMT's worden vergeleken met een klein aantal speciaal opgeleide Rapid Responders met dezelfde vaardigheden tot hun beschikking? Als het daaruit blijkt dat de outcome beduidend slechter is bij de tweede groep dan zal ik voor eens en altijd mijn mond houden.
WM
Hallo beste WM,
Het spijt mij werkelijk, maar nu ben ik je even helemaal kwijt. Eerst meen je mij ‘bewijs dat het werkt’ te overleggen aan de hand van tweetal studies, die alleen iets zeggen over het farmacologisch geassisteerd intuberen door paramedics. Vervolgens is mijn reactie dat dit niets zegt over outcome en dus niet als ‘bewijs dat het werkt’ kan worden overlegd.
Aan de hand van de San Diego trial stel ik de outcome van RSI uitgevoerd door Nederlandse ambulanceverpleegkundigen ter discussie.
Dan is jouw reactie, dat jou, tijdens jouw 'analyse' hetzelfde is opgevallen en voegt daar aan toe dat de situatie in de VS niet vertaald mag worden naar de Nederlandse situatie.
Je haalt dus eerst een studie aan die in VS is uitgevoerd, extrapoleert de gegevens en postuleert deze als ‘bewijs dat het werkt’, om daar vervolgens aan toe te voegen dat dit niet van toepassing is op de Nederlandse situatie.
De door jou voorgestelde studie lijkt mij methodologisch onvoldoende. Beste WM, ik heb een wetenschappelijke opleiding, maar pretendeer absoluut niet dat ik wetenschapper ben. Ik pretendeer ook niet de wijsheid in pacht te hebben. Wél heb ik in mijn opleiding geleerd om wetenschappelijke literatuur correct te beoordelen, alhoewel dat soms nog knap lastig is. Sterker nog, soms begrijp ik er écht de ballen van. Maar één ding weet ik wel; namelijk, het is bijzonder moeilijk om goed gefundamenteerd onderzoek te verrichten en daarom is wetenschappelijk bewijs soms flinterdun. Derhalve denk ik dat je erg voorzichtig en dus terughoudend moet zijn met termen als ‘bewijs dat het werkt’.
Ik heb getracht met onderbouwde en zuivere argumenten je mening te nuanceren en ik draag iedere ambulancehulpverlener een warm hart toe en ga graag in discussie. Echter, zolang het Heli MMT nog letterlijk worden geannuleerd voor een ernstig neurotrauma, met woorden als, ‘we gaan eerst wel even kijken’ en’ ik zie de meerwaarde van jullie komst niet zo in’, vraag ik mij af of dit nu het juiste tijdstip is om over RSI door ambulanceverpleegkundigen na te denken.
Hierbij wilde ik het maar laten.