Onverdund zuur is zo gruwelijk aggressief dat het door veel materiaal heen brandt... Als je het verdund neutraliseer je de pH waarde enigszinds (zwavelzuur = pH 1, water = pH 7), waardoor de vloeistof minder aggressief wordt en dus niet zomaar meer door alles en iedereen heen brandt.
Om 100 liter zuur met pH 1 tot pH 7 te krijgen zijn miljoenen liters water nodig. Aangezien dat een wel erg natte en ongecontroleerde boel wordt (met waarschijnlijk veel meer nevenschade dan nu het geval was), vind ik het ter plekke verdunnen van grotere hoeveelheden zuur met water niet raadzaam. Nog een andere reden, veel belangrijker, is het volgende: het verdunnen van sterke zuren en basen hoort te worden gedaan door het zuur of de base in het water te gieten, niet het water in het zuur of de base. Reden daarvoor is, dat bij het verdunnen veel warmte vrij komt. Wordt het water bij het zuur gegooid, dan ontstaat er zoveel warmte dat de boel gaat spatten - (denk maar aan de hitte, de damp en de spatten die ontstaan wanneer je een klein beetje gootsteenontstopper in de gootsteen gooit en er dan water bij gooit). Zoiets op grotere schaal doen bij 100 liter geconcentreerd zuur is een stuk spectaculairder.
Het wegspoelen van zuren of basen met water zou daarom mijns inziens gereserveerd moeten worden voor de laatste restjes die overblijven nadat het spul op andere wijze is verwijderd - en altijd in overleg met de waterbeheerder.
Neutraliseren met natriumbicarbonaat is een optie die in het chemiekaartenboek wordt genoemd. Deze methode is echter primair bedoeld voor het neutraliseren van kleine morsingen. Er ontstaat namelijk altijd een chemische reactie - met onder andere vorming van warmte. Dit op gecontroleerde wijze laten gebeuren is op de vloer lastig. Daarom gaat persoonlijk mijn voorkeur uit naar het'absorberen van het gemorste zuur in inerte korrels, waarna het in een overmaats vat kan worden afgevoerd. Een andere optie, die vaak helaas niet mogelijk is door de plaats van de plas (te dunne laag op de vloer?), zou zijn het zuur oppompen met een zuurbestendige pomp.
DSM beschikt volgens het persbericht over een eigen gescheiden afvalwatersysteem, waarin het zuur terecht zou zijn gekomen. Noodzakelijk en erg handig - zo kan worden voorkomen dat het microbiologische systeem van de rioolwaterzuivering het loodje legt. Mogelijk heeft de brandweer het zuur door middel van water richting een putje gespoeld om het zo in het afvalwatersysteem te krijgen? Gezien de warmteproductie beslist een klus die vraagt om een goede persoonlijke bescherming!
Ik zal eens neuzen op de site van brandweer Delft - misschien valt daar iets meer te lezen over de uitvoering van deze klus.
Welterusten!
Jetty Middelkoop
Chemisch adviseur
Brandweer Amsterdam Amstelland