http://www.tctubantia.nl/voorpagina/article1344814.eceFatale manoeuvre op de A1
HENGELO/OLDENZAAL - Terwijl ambulancebroeder Peter Oude Alink langs de A1 eerste hulp verleent, ziet zijn collega, ambulancechauffeur Erik Nijenhuis, in een flits naderend onheil. In zijn ooghoek ziet hij hoe vanaf de snelweg een politieauto vol op hen afschiet.
Met een ultieme snoekduik ontsnapt Nijenhuis aan de dood. Zijn collega raakt zwaargewond aan het hoofd. De Oldenzaler overlijdt zondagavond in het Medisch Spectrum Twente, 35 jaar.
Chauffeur Nijenhuis stond achter de wagen waar Oude Alink medische hulp verleende. "In een reflex is hij weggesprongen; iets anders kon hij niet doen", schetst directeur Jan Pierik van de Ambulance Oost. " Erik bood daarna medische hulp aan Peter, tot de andere hulpdiensten arriveerden. We hebben diep respect voor hem."
De toedracht van het ongeluk wordt onderzocht door de Rijksrecherche. Uit een reconstructie blijkt dat de politieauto, vóór een vrachtwagen langs wilde rijden, naar de plek waar ambulancepersoneel hulp verleende. Korpschef Piet Deelman en directeur Jan Pierik hebben gisteren verklaringen afgelegd over het ongeluk waarnaar nader onderzoek loopt. Dat is een standaard-procedure na fatale gebeurtenissen waarbij de politie is betrokken. Deelman en Pierik deden dat in de gezamenlijke vergadering van alle Twentse burgemeesters, de politie en het Openbaar Ministerie.
Korpschef Deelman vertelde dat alles begon met de melding dat een vrouw onwel was geworden in haar auto op de A1, even voorbij motel Van der Valk in Hengelo: tussen de afslag naar het centrum en Hengelo Noord. Zowel de ambulance als de politie rukte uit. De ambulance was eerder ter plaatse.
Verpleger Oude Alink hurkte aan de bermkant naast de auto. Het portier was open, hij sprak met de onwel geworden vrouw. Een politiewagen met twee inzittenden naderde over de linker rijbaan.
Kort voor de plek waar de ambulancebroeder hulp aan het geven was, haalde de politieauto een vrachtwagen in. Toen de politiemensen zicht kregen op de vluchtstrook met de ambulance en de personenauto, draaiden ze naar rechts en werden geraakt door de vrachtauto. Volgens Deelman werd de politieauto 'gelanceerd'. Ze knalde op de personenauto die naar voren wegschoot en reed over de verpleegkundige heen.
De vrouw in de personenauto werd eruit geslingerd. Zij werd naar het ziekenhuis in Almelo overgebracht en heeft dat inmiddels weer kunnen verlaten.
Onderzoek door de rijksrecherche vindt standaard plaats als de politie bij een ongeluk is betrokken. Zowel Deelman als Pierik vermeed te praten over de schuldvraag. Pierik zei dat hij over de situatie goed overleg heeft gehad met de politie. En: "Wij hebben nu geen mening over wat er is gebeurd."
Alle betrokken hulpverleners krijgen psychische begeleiding van een bedrijfsopvangteam. Zowel bij de politie als de ambulancedienst. Professionele hulp wordt daar achter de hand gehouden. Met Nijenhuis gaat het naar omstandigheden goed. Pierik: "Maar hij heeft een enorme klap te verwerken."