Samenwerking Dordtse Reddings Brigade en KNRM

Auteur Topic: Samenwerking Dordtse Reddings Brigade en KNRM  (gelezen 4510 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Bleij

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 607
Gepost op: 30 april 2007, 19:55:39
Samenwerking Dordtse Reddings Brigade en KNRM

DORDRECHT - De Dordtse Reddingsbrigade is per 1 mei een samenwerkingsverband aangegaan met de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) voor de uitvoering van de zogenaamde Search and Rescue (SAR) taken op het Hollands Diep, het Haringvliet en rond het Eiland van Dordrecht.

De KNRM vervult hiermee de wens om een betere dekking van het werkgebied te krijgen. De Dordtse Reddingsbrigade blijft een zelfstandige vereniging met vrijwillige bemanningen, die gebruik kan maken van technische en operationele faciliteiten die de KNRM biedt. De Reddingsbrigade krijgt hiermee een steviger positie en een betere operationele continuïteit in het reddingwerk in de regio.

De KNRM onderzocht in 2005 de beschikbaarheid van reddingboten in het werkgebied van de Nederlandse Kustwacht. Daarbij werd als eis gesteld dat elke positie in dat gebied binnen 30 minuten na alarmering bereikbaar moet zijn voor reddingboten van de KNRM.

In een aantal gebieden voldoet de KNRM daar nog niet aan, waaronder het oostelijk deel van het Haringvliet en het Hollands Diep tot de Moerdijkbrug.

De vrijwilligers van de Dordtse Reddingsbrigade worden individueel en in samenwerking met de overige hulpverleners in de regio ingezet voor hulpverleningen en reddingen rond het Eiland van Dordrecht, maar ook op het Hollands Diep en verder, als dat noodzakelijk is.

Kijkend naar de krachten van beide organisaties is besloten per 1 mei 2007 een samenwerkingsverband aan te gaan, waarin de Dordtse Reddingsbrigade ingezet kan worden voor SAR-taken in het werkgebied van de Kustwacht. Daarvoor krijgt de Reddingsbrigade ondersteuning van de KNRM in het voorbereiden en uitvoeren van de taken. De ondersteuning door de KNRM wordt geboden in opleidingen, oefeningen en in technische bijstand voor de reddingboten van de Reddingsbrigade.

Door de samenwerking ontstaat er meer uniformiteit in de wijze waarop hulpverlening op het water georganiseerd wordt. De samenwerking met hulpverleners van de landzijde (politie, brandweer en ambulance) wordt daardoor versterkt. De KNRM heeft voor de komende jaren plannen ook op andere locaties in Nederland soortgelijke samenwerkingsverbanden aan te gaan.

Bron: Dordtse Reddingsbrigade




Jommie

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 70
Reactie #1 Gepost op: 30 april 2007, 20:35:44
Goede zaak!

Ron
Het is beter te zwijgen en men te laten denken dat je een idioot bent. Dan te spreken en alle twijfel weg te nemen!


Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #2 Gepost op: 30 april 2007, 23:45:58
Ik vraag mij af of de Dordtse RB dan ook SAR eenheid wordt in de zin dat ze dan onder de overeenkomst KNRM/kustwacht komt te vallen. En hoe zit dat finacieël? De KNRM zegt altijd zonder subsidie te willen draaien omdat ze wars is van overheids bemoeienis.
Dit wordt steeds moeilijker, met c2000, de veiligheidsregio's en nu indirekt ook subsidie?

Natuurlijk een positieve ontwikkeling, maar ik kan me bijna niet voorstellen dat het zo simpel is!

Henk


9910001

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,762
Reactie #3 Gepost op: 1 mei 2007, 09:35:49
Klinkt heel erg goed deze ontwikkeling. Of dit invloed vanuit de overheid naar de knrm inhoud ik zie het eerder als andersom dat de KNRM de overheid ondersteund met kennis en middelen. Vooral proberen de kennis te delen.

9910001
9910001


Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Reactie #4 Gepost op: 1 mei 2007, 10:06:17
Even puur voor de beeldvorming: welk gebied heeft BST Dintelsas dan onder haar hoede? Zij zijn toch ook opgenomen in het convenant van de Kustwacht?
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Bleij

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 607
Reactie #5 Gepost op: 1 mei 2007, 10:43:51
Even puur voor de beeldvorming: welk gebied heeft BST Dintelsas dan onder haar hoede? Zij zijn toch ook opgenomen in het convenant van de Kustwacht?

O.a. het Schelderijnkanaal richting Tholen en Antwerpen


Michelle1983

  • Gast
Reactie #6 Gepost op: 1 mei 2007, 10:57:50
Even puur voor de beeldvorming: welk gebied heeft BST Dintelsas dan onder haar hoede? Zij zijn toch ook opgenomen in het convenant van de Kustwacht?

Om een idee te geven, de alarmeringen van de Furie 3 (roepnummer 9161 van de brandweer) via P2000, betroffen tot op heden de Volkeraksluizen in Willemstad, Middenweg in Moerdijk, Eendrachtsweg in Tholen en de Groeneweg in Nieuw-Vossemeer.


Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Reactie #7 Gepost op: 1 mei 2007, 17:13:38
Ah, ok. Ik dacht dat ze een stuk noordelijker zaten, maar dus meer in het Zeeuwse.
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #8 Gepost op: 13 augustus 2007, 11:22:04
http://www.ad.nl/rotterdam/article1579771.ece

’We zijn er even niet, kan niet meer’
Door PETER KOSTER

DORDRECHT - De alarmering bij ongelukken en rampen kent anno 2007 nog altijd vreemde wegen.

http://www.ad.nl/multimedia/archive/00121/reddingsbrigade_121181b.jpg
Marjon van Ginneken (links) en Robert Herks van de Dordtse reddingsbrigade: spannend werk.

Wie met zijn mobiele telefoon alarm slaat, komt niet bij de politie in de buurt, maar bij de landelijke meldkamer in Driebergen terecht. Dat precies bekend is waar de beller zich bevindt, doet daar niets aan af.

Belt een watersporter vanaf het Hollandsch Diep, dan wordt het nog vreemder. Het Hollandsch Diep staat officieel te boek als kustwater. ‘Driebergen’ schakelt dan niet de regionale hulpdiensten in, maar geeft de melding door aan de meldkamer van de Koninkijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in Den Helder.

Die had alleen één probleem: vanuit haar dichtstbijzijnde uitrukpost (Stellendam) kon ze nooit binnen het wettelijk voorgeschreven half uur op het Hollandsch Diep komen. Bij Tiengemeten, kilometers voor de Haringvlietbrug, hield het wel zo’n beetje op.

Marjon van Ginneken en Robert Herks van de Dordtse Reddingsbrigade (DRB) willen maar zeggen: zo gek is het niet dat Dordtse redders voortaan ook direct vanuit Den Helder kunnen worden gealarmeerd. In de regionale meldkamer aan het Dordtse Oranjepark waren ze al het vierde knopje (naast brandweer, ambulance en politie), nu is ook de andere alarmeringsmethode geregeld.

Het past in de verregaande professionalisering waar de Dordtse redders al jaren mee bezig zijn. Met zo’n dertig mensen zijn ze voortdurend paraat om uit te rukken bij ongelukken op het water. „We zijn er even niet, dat is er niet meer bij,’’ vertellen de twee. Vrijwilligers met piepers staan klaar om, al naar gelang de plek van het incident, uit te rukken naar de posten op Willemsdorp (voorbij camping Bruggehof) en aan het Wantij. Net als vrijwillige brandweerlieden mogen ze van hun werkgevers bij het afgaan van de pieper terstond al hun werk uit hun handen laten vallen.

Zulke vrijwilligers kan de DRB trouwens nog goed gebruiken. Vrijwilligers die op het Eiland van Dordrecht wonen en werken zijn moeilijk te vinden. Dan moeten ze ook nog de nodige opleidingen krijgen.

Van Ginneken en Herks prijzen zich gelukkig met de grote inzet van de enthousiaste vrijwilligers die ze al wel hebben: „We vragen enorm veel van ze. Natuurlijk is het spannend werk en is het een kick om met zo’n boot te varen. Maar je weet nooit wat je tegenkomt. Dat kan ook het ergste zijn. We zijn een reddingsbrigade, maar als je iemand dood vindt, neem je die wel mee. Zo iemand heeft immers wel nabestaanden, die in onzekerheid zitten.’’

Bij de Dordtse Reddingsbrigade is alles vrijwilligerswerk. Het bestuur probeert het zo veel mogelijk te regelen dat vrijwilligers zich kunnen bezighouden met opleidingen, oefeningen en natuurlijk reddingswerk.

Lastig is dat wel. Als enige organisatie in de noodhulpverlening is ze voor haar financiering geheel en al afhankelijk van het spreekwoordelijke liefdewerk en oud papier. Beveiligingswerk bij manifestaties levert geld op voor brandstof, voor het overige moet het komen van giften.

Grote wensen kunnen daardoor slechts mondjesmaat worden gerealiseerd. Zo werd twee jaar geleden een snelle boot met ruimte voor een brancard in gebruik genomen. Maar pas onlangs was er geld om daar radar met een kartplotter in te bouwen: „Nu kunnen we eindelijkl met mist uitvaren en dan kunnen we bij zoektochten ook nog zien waar we al zijn geweest.’’

Een financieel probleem waar de brigade nu voor staat, is de vervanging van de Post Willemsdorp. Die bestaat uit oude, roestende zeecontainers: „We hebben al lekkage gehad. Het mooiste zou zijn als we een drijvende post met bemanningsverblijf konden krijgen, die ook als botenhuis kan dienen. Nu ligt die mooie, snelle boot altijd buiten in weer en wind.’’

Structurelere financiering lijkt er op korte termijn niet in te zitten. „Daar praten we wel over, maar voorlopig mogen we al blij zijn dat we door de samenwerking met de KNRM meer opleidingen en meer professionele ondersteuning kunnen krijgen.’’


http://www.ad.nl/rotterdam/drechtsteden/article1578575.ece

Reddingsbrigade volwaardige KNRM-post
DORDRECHT De Dordtse reddingsbrigade wil haar hulpverleningsafdeling, die noodhulp verleent bij ongelukken en rampen op het water, volledig onderbrengen bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).
Dat is volgens de reddingsbrigade de beste manier om goede hulpverlening te garanderen.

Eerder dit jaar gingen de KNRM en de reddingsbrigade al een nauwe samenwerking aan. Daardoor kan de KNRM ook in deze regio op tijd ter plaatse zijn.

Op haar beurt wil de red dingsbrigade graag gebruik maken van de professionele ondersteuning van de KNRM. Die biedt veel meer mogelijkheden dan de brigade nu heeft en is bovendien helemaal gespecialiseerd in het werk dat de reddingsbrigade doet.

Binnenkort profiteert de brigade al van de samenwerking: enkele vrijwilligers gaan ruim een week naar een trainingscentrum in Schotland.


SimonSt

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,431