Nou ik denk dat ik nu zelf wel enig licht kan laten schijnen op dit vraagpunt.
Zojuist viel er een pakket in mn brievenbus van Veiligheidsregio Zeeland. Aangezien dit mijn stageadres was verwachtte ik één of ander informatiepakket o.i.d. maar in de envelop zat het boek: "Manschappen 1: Levensreddende Handelingen 1" van het NIBRA. Bij dit boek zat een begeleidend schrijven waarin mij verzocht wordt om enkele hoofdstukken van de ABCDE-procedure te bestuderen.
Ik sla het boek open en in de Inhoudsopgave wordt er gelijk geopend met: "Protocollair handelen". Hoofdstuk 1 is Eigen Veiligheid, Hoofdstuk 2 is Algemeen onderzoek slachtoffer, en hoofdstuk 3, 4, 5, 6 en 7 zijn respectievelijk A - Airway, B - Breathing, C- Circulation, D- Disability, E- Exposure / Environment, Hoofdstuk 8 sluit af met het Beoordelen van overlijden en nazorg.
Ik neem aan dat dit enkele standpunten en opmerkingen bevestigd en dat ik niet echt een EHBO-cursus krijg, wel de ABCDE-methode.
Dit protocol ondersteunt u bij het verlenen van eerste en levensreddende hulp. Het is het uitgangspunt voor uw handelen als brandwacht en helpt u bij uw besluitvorming. Het is hierbij uitdrukkelijk niet de bedoeling dat u medische diagnoses stelt c.q. medische handelingen verricht. Deze taken zijn voorbehouden aan daartoe bevoegd medisch personeel.
En nog een quote uit de Introductie die mij wel relevant leek in dit topic:
Het 'Landelijk protocol levensreddend handelen door de brandweer' (LPLHB 2.0) ligt aan de basis van dit boek Levensreddende handelingen I. Het handelen volgens protocollen is relatief nieuw binnen de brandweer.