AED en twee hulpverleners: wisselen na twee minuten?

Auteur Topic: AED en twee hulpverleners: wisselen na twee minuten?  (gelezen 9960 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Paul P

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 11
Reactie #10 Gepost op: 14 mei 2007, 20:52:59
(Inderdaad, de vraagstelling ging uit van de twee hulpverleners met een certificaat AED-bediener.)

Wisselen van reanimeren en AED bedienen verloopt soms langzaam. Zeker als je dan ook nog de mondmaskers wisselt. Wisselen tijdens de analyse klinkt aannemelijk, maar bij het gebruik van mondmaskers is dat helaas niet mogelijk, want het geeft een ongewenste beweging. Een ander punt is dat degene die reanimeert door de inspanning en de omgevingsgeluiden vaak de ‘voice-prompts’ mist. Er is dan wat voor te zeggen dat een van de twee zich op de AED en de ‘voice-prompts’ concentreert en de ander reanimeert.

Mijn voorkeur gaat daarom uit naar een vaste taakverdeling totdat de hulpverlener die reanimeert aangeeft te willen wisselen. Om de AED niet te hoeven verplaasten kan de AED achter het hoofd van het slachtoffer geplaatst worden, met de hulpverleners elk aan een weerzijde van het slachtoffer. De hulpverlener heeft dan ook de mogelijkheid om, mocht dat nodig zijn, de snelle kantelmethode toe te passen.

Het Oranje Kruis boekje zegt overigens niets over het overnemen mét een AED. Er staat alleen dat de eerste hulpverlener de instructies van de bediener en het apparaat moet opvolgen. Ook de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatieraad vermelden dat niet. Vandaar mijn vraag wat de instructeurs aan de cursisten leren.


kamphuis

  • Gast
Reactie #11 Gepost op: 14 mei 2007, 21:02:33

je kunt dan de reanimatie niet afwisselen zonder ook de AED af te wisselen.


Ja hoor, dat kan heel goed. De AED-bediener kan gewoon én de AED bedienen én reanimeren. Er is geen enkele reden waarom de AED-bediener alleen maar op een knopje zou moeten drukken.

Het is belangrijk om na twee minuten te wisselen. Overigens controleert en schokt een AED elke twee minuten dus kun je in die tijd gemakkelijk wisselen. Vier minuten is te lang: de ERC beveelt wisselen na 1-2 minuten aan. Reanimisten in reanimatieteams  zullen ook niet langer dan 2 minuten borstcompressies toepassen om vermoeidheid te voorkomen.

Tot slot: iedereen kan een AED bedienen, ook al heb je geen opleiding.


Jacques Schenk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,528
  • EHBO/Sigma/ex hoofd- brandwacht/trainer EHBDu
    • Website Jacques Schenk
Reactie #12 Gepost op: 14 mei 2007, 21:05:44
Ja hoor, dat kan heel goed. De AED-bediener kan gewoon én de AED bedienen én reanimeren. Er is geen enkele reden waarom de AED-bediener alleen maar op een knopje zou moeten drukken.

je hebt gelijk, ik ging er ten onrechte vanuit dat deaed bedienaar een persoon was die alleen dat deed, maar dat is niet terecht.
Treat the patient, not the number...  Emergency Medicine - The art of drawing sufficient conclusions from insufficient resources


kamphuis

  • Gast
Reactie #13 Gepost op: 15 mei 2007, 00:40:55
(Om de AED niet te hoeven verplaasten kan de AED achter het hoofd van het slachtoffer geplaatst worden, met de hulpverleners elk aan een weerzijde van het slachtoffer.

Het is om drie redenen niet verstandig om de AED achter het hoofd van het slachtoffer te plaatsen:
- de geschreven aanwijzingen zijn moeilijk leesbaar
- de draden lopen over het hoofd van het slachtoffer
- de 'afvuurknop' zit niet binnen handbereik.

De AED wordt naast het hoofd van het slachtoffer geplaatst, binnen hand- en gehoorsbereik van en gericht naar de AED-bediener/reanimist: of je nu alleen bent of met meerdere reanimisten.


Wisselen tijdens de analyse klinkt aannemelijk, maar bij het gebruik van mondmaskers is dat helaas niet mogelijk, want het geeft een ongewenste beweging.

Een mondmasker blijft, als er een elastiekje aan zit tenminste,  tijdens de gehele reanimatie gewoon zitten (alleen bij toevoer van extra zuurstof in het mondmasker moet dit worden weggehaald en afgewend voordat een schock wordt gegeven). Tijdens het overnemen kun je het mondstuk willen schoonvegen, of het masker willen vervangen door je eigen masker. Na een analyse en eventuele schok begint de tweede reanimist met zijn eerste serie borstcompressies. Gedurende die 30 compressies heeft de eerste reanimist voldoende tijd om het tuitje van het mondmasker schoon te vegen of een nieuw mondmasker voor zijn collega aan te brengen.


Paul P

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 11
Reactie #14 Gepost op: 15 mei 2007, 13:14:42
Bedankt voor alle reacties en tips.
Wij doen het voortaan met een vaste bediener van de AED. De tweede en derde hulpverlener, we hebben er genoeg (24) in ons bedrijf, wisselen elkaar af bij de reanimatie.


[verwijderd door de beheerder]


Jeroen!

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,547
Reactie #15 Gepost op: 27 mei 2007, 13:25:25
Bij 3 personen leren wij ook 1 bediend de AED, 2 masseerd, 3 beademd, en tijdens de analyse's wisselen nummer 2 en 3.
Maar in de praktijk, zeker in het openbaar, zal het denk ik niet vaak voorkomen dat je met 3 hulpverleners bent, als je met zijn tween bent heb je al mazzel denk ik :)

Met 2 personen leren wij ook tijdens de analyse te wisselen, de AED bedienen hoeft bijna niet, zodra hij aan staat is het verder alleen nog "DE" knop indrukken.

Zo leren wij het onze hulpverleners in ieder geval :) (Rode Kruis Zaanstad)


kamphuis

  • Gast
Reactie #16 Gepost op: 27 mei 2007, 21:35:38
Bij 3 personen leren wij ook 1 bediend de AED, 2 masseerd, 3 beademd, en tijdens de analyse's wisselen nummer 2 en 3.

Volgens de NRR-richtlijnen 2005 (die jullie bij het RK ook vast gebruiken) reanimeer je alleen en wissel je elkaar na 1-2 minuten af. Eén beademen en de ander compressies geven is achterhaald.