wie heeft de leiding?

Auteur Topic: wie heeft de leiding?  (gelezen 20409 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #60 Gepost op: 30 juni 2010, 18:01:48
Oeps nog iets vergeten..

Nog een belangrijke reden, waarom de I.M de baas is, en niet de arts, of de AVP-er...  Tijdens de redding, (van hoogte, waterredding, etc..) zal namelijk de veiligheid van al het personeel in alle situaties voorop staan.. en zijn er dus veel meer afwegingen dan medisch technisch. maar ook resourcemanagement, reddingstechnisch.. We hebben er niets aan dat er met de Arts en AVP-er iets gebeurd...
Het is daarom ook essentieel, dat een ALS-ers, artsen etc.. ook gewoon meetrainen met het totale team..


WoBaDijk

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 64
Reactie #61 Gepost op: 1 juli 2010, 09:21:44
Ik denk dat er een soort scheidslijn gemaakt moet worden in organisatie en zorg voor de patiënt.

Ik snap dat de I.M. de leiding heeft over het geheel plaatje en daarmee eindverantwoordelijke is. Het is ook goed als deze op de veiligheid van de hulpverleners let, zonder hen zal er immers geen hulp meer verleend kunnen worden. Ik vind echter dat de I.M. niet een arts (of iemand anders hoger in de wettelijke pikorde dan de I.M.) kan overrulen als het om patiëntenzorg gaat. Als degene hoger in de pikorde een bepaalde medische handeling wilt uitvoeren zal deze daar een gegronde medische reden voor hebben. Deze gaat vermoedelijk verder dan degene onder hem, omdat de handeling anders al wel was verricht. Deze persoon heeft niet voor niets de hoogste papieren.

Om het even de chargeren: Een EHBO'er kan een arts echt niet vertellen wat het beste is voor een patiënt.


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #62 Gepost op: 1 juli 2010, 10:25:19
Om rangen en standen goed te begrijpen, moet je inzicht hebben in de structuur van een organisatie.  

Feitelijk gaat het wie is er eindverantwoordelijk voor de dienstverlening, en zijn alle functionarissen binnen een organisatie voldoende ingericht om hun werkzaamheden te voldoen..
In een ziekenhuis is de directie heel vaak geen doktors, echter zij bepalen binnen welke kader de doktors hun werk doen en toch is de directie de baas...

Het sturen hoeft echt niet op micro niveau.. En iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid..  is bij ons dus net zo.,.
De Incident Manager is op zijn vak gebied net zo deskundig als een arts of een AVP-er, en ken voor elke scenario ook gewoon procedures.  en ze trainen gezamenlijk, dus iedereen weet al waar die aan toe is..

De I.M. stuurt naar de Arts en AVP vaak alleen op veiligheid, tijd en transportfases en of de volgorde van handeling niet slimmer kan..  (voorbeeld,  S.O. heeft ligt in de blubber, HET, Geen zichtbare tekenen van shock, en moet nog gelogrolled op een plank worden... is dat het moment dat een waaknaald ingebracht moet worden of doe je dat na het logrollen en de patient verplaatst is naar een schonere omgeving, dat levert namelijk in totaal geen tijdsverlies op...)
Is de patient veilig op de post... zal de I.M. toezien dat de incident formulieren niet worden vergeten..

De I.M. is feitelijk de baas, echter vaak meer de coach van incident-management proces, en dat werk bij ons in ieder geval goed.. De leading medic is verantwoordelijk voor de zorg aan de patient op dat moment..
Het scheiden van de functies is dat de Leading Medic zich volkomen kan concentreren op de patient, en de I.M. alle omgevingsfactoren, en communicatie verzorgt, de ketenzorg, teammanagement voor z'n rekening..

Ik ben wel benieuwd hoe andere EH dienstverlenings organisaties dat doen..


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #63 Gepost op: 1 juli 2010, 12:06:03
I.M., Leading Medic, zijn dat niet teveel kapiteins op één schip? Ik vind het overigens jammer dat er wordt gesproken over een "baas". Alleen een hond heeft een baas.

Ik ben benieuwd hoe dit systeem werkt als de reguliere hulpverlening in wordt geschakeld. Wij hebben namelijk ons eigen overlegstructuur en zal daar niet van af wijken. Een OvDG zal, tot op een zekere hoogte, de leiding nemen bij een incident, waar dan ook. Hij zal echter nooit "de baas" spelen. Hij opereert vanuit de visie dat hij de voorwaarde schept zodat wij de hulpverlening kunnen uitvoeren. Hij/zij zal zich NOOIT bemoeien met de inhoudelijke patiëntenzorg, daar is hij niet voor ingehuurd. Sterker nog, er zijn genoeg GHOR functionarissen als OvDG die helemaal geen medische achtergrond hebben.

WM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


Golly

  • Medisch Milieukundig Adviseur en GAGS i.o. bij een GGD/VR
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,307
  • Hulpverlenen bij Rampen en Evenementen
    • Rode Kruis Den Haag
Reactie #64 Gepost op: 1 juli 2010, 12:59:34
Ik kom door het land vaker bij evenementen die door verschillende organisaties worden voorzien van eerste hulp/medische ondersteuning.

Ik ben ook tot de conclusie gekomen dat er in evenementenland een mentaliteitsverandering moet komen met betrekking tot de leiding van de medische hulpverlening bij evenementen.

Het is nu vaak zo dat een "goede" ehbo-er, gepromoveerd wordt tot leidinggevende, omdat dat de doorgroeimogelijk heid is die er bestaat in die wereld.
Dit levert echter vaak moeilijkheden op, omdat deze leidinggevende mee wil werken, juist wanneer dit niet kan, en hij leiding moet geven.
Je moet mensen de functie laten vervullen die het beste aansluit bij zijn sterkste punt. Dit moet nog doordringen in de ehbo bij evenementen.

Bij breder opgezette organisaties met professionals is dit vaak al meer het geval, maar het systeem van rescue klinkt goed, de IM is eigenlijk een soort van OVD, die het overzicht houdt, en de inzet van poppetjes regelt waar dat nodig is zonder onnodig diep in 1 case te duiken.

Hiervan kunnen we in evenementenland denk ik nog wel wat leren.
Vrijwillig: Evenementenhulpverlener, TL Noodhulpteam, Onderzoeker Nederlandse Rode Kruis


VpkAgz

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 403
Reactie #65 Gepost op: 1 juli 2010, 13:26:29

Echter de essentie, is vaak dat iemand ook een ALS getrainde vrijwilliger met SOSA opleiding onderdeel van de totale dienstverlening en service is.. en niet een zelfstandig persoon of eenmandeenheid, die in eens verantwoordelijk is voor de totale dienstverlening. en bij ons betekend dat ook dat er eerst samen met het gehele team getraind is, voordat iemand zelfstandig bevoegd is binnen onze organisatie.. Dat geld voor artsen en ambu-personeel..

Volgens mij is de enige die in Nederland zelfstandig bevoegd is, nog altijd een arts en nooit een verpleegkundige...

Ik citeer:

Zelfstandige bevoegdheid
Aan artsen, tandartsen en verloskundigen wordt een zelfstandige bevoegdheid verleend om voorbehouden handelingen uit te voeren. Zij mogen zelf een indicatie stellen en een handeling verrichten. Voor het verrichten van de handeling moeten zij wel beschikken over de nodige bekwaamheid en deskundigheid. Een zelfstandig bevoegde kan een indicatie stellen en opdracht tot het verrichten van een handeling geven als dit zich binnen zijn eigen deskundigheidsgebied bevindt. Voor het geven van een opdracht tot het verrichten van een handeling aan een verpleegkundige moet er wel sprake zijn van een werkrelatie tussen de arts (als opdrachtgever) en verpleegkundige (als opdrachtnemer).

Niet-zelfstandige bevoegdheid
Een verpleegkundige valt onder de beroepsbeoefenaren die niet-zelfstandig bevoegd zijn.
Dit betekent dat het beroepsmatig en buiten noodzaak verrichten van voorbehouden handelingen door anderen dan artsen, verloskundigen en tandartsen verboden is, mits;
-   een zelfstandige bevoegde zijn bevoegdheid ontleent aan een niet-zelfstandig bevoegde. Bijvoorbeeld: Een arts geeft de verpleegkundige opdracht voor het inbrengen van een infuusnaald.
-   een niet-zelfstandig bevoegde redelijkerwijs mag aannemen dat hij beschikt over de bekwaamheden die vereist zijn voor het behoorlijk uitvoeren van de opdracht.
-   een niet-zelfstandig handelt overeenkomstig met de aanwijzingen, voor zover die door de opdrachtgever zijn gegeven

Functionele zelfstandigheid
Artikel 39 van de wet BIG maakt het mogelijk voor bepaalde beroepsbeoefenaren wettelijk (bij Algemene maatregel van bestuur AMVB) vast te leggen dat zij bepaalde voorbehouden handelingen mogen uitvoeren. Op grond van hun opleiding en deskundigheid mogen zij deze handelingen verrichten zonder dat tussenkomst of toezicht van een opdrachtgever nodig zijn. Dit heet functionele zelfstandigheid.
Voor verpleegkundigen betekent dit wel dat er een opdracht van een arts nodig is, en dat zij bekwaam moeten zijn in het uitvoeren van de opdracht en de aanwijzingen van de arts moeten worden opgevolgd. Dus de voorwaarden blijven wel van kracht.
Verpleegkundigen krijgen op grond van artikel 39 functionele zelfstandigheid, die geldt voor de volgende handelingen:
-   Subcutane, intramusculaire en intraveneuze injecties
-   katheterisatie van de blaas
-   Inbrengen van een maagsonde of infuus
-   Venapuntie
-   Hielprik bij pasgeborenen
Voor functionele zelfstandigheid komen momenteel alleen verpleegkundigen, mondhygiënisten en radiologisch laboranten in aanmerking.


Kortom:
Hoeveel protocollen je ook opstelt, er zal altijd een arts betrokken moeten zijn binnen de eigen organisatie (soort medisch leider) bij het opstellen van de protocollen en de bevoegdheid geven aan de verpleegkundige om bijvoorbeeld een voorbehouden handeling te verrichten...
Iemand die geen arts is, mag en kan hier niet eindverantwoordelijk zijn... En als je heel goed naar de wet kijkt, is de verpleegkundige zelf verantwoordelijk en tuchtrecht aansprakelijk als hij/zij een voorbehouden handeling verricht volgens protocollen die niet met een arts/medisch leider geaccordeerd zijn.


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #66 Gepost op: 1 juli 2010, 22:15:05
Citaat
zelfstandig bevoegd is binnen onze organisatie
In de context is dat onze interne organisatie, en geld voor alle risicovolle handelingen zoals genoemd in onze spelregels (protocollen), en dat betekend dat we hier spreken van "instellings voorbehouden handelingen"en niet zoals jij refereert naar de "wettelijk voorbehouden handelingen conform BIG en WOG"..

Wannneer er bij ons "wettelijk voorbehouden handelingen" worden uitgevoerd is dat altijd in aanwezigheid van daartoe bekwame arts..


VpkAgz

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 403
Reactie #67 Gepost op: 1 juli 2010, 23:49:34
In de context is dat onze interne organisatie, en geld voor alle risicovolle handelingen zoals genoemd in onze spelregels (protocollen), en dat betekend dat we hier spreken van "instellings voorbehouden handelingen"en niet zoals jij refereert naar de "wettelijk voorbehouden handelingen conform BIG en WOG"..

Wannneer er bij ons "wettelijk voorbehouden handelingen" worden uitgevoerd is dat altijd in aanwezigheid van daartoe bekwame arts..

bepaalde handelingen die volgens de wet niet voorbehouden zijn, zijn bij jullie wel voorbehouden aan de door julliie organisatie deskundig gevonden personen?
Begrijp ik het goed?

Maar heel zwart wit gezien betekent het voor elke handeling: niet bekwaam maakt onbevoegd. Of die handeling nu wel of niet wettelijk voorbehouden is...
Mag toch hopen dat hulpverleners zelf wel weten wat ze wel en niet kunnen doen...


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #68 Gepost op: 2 juli 2010, 10:11:47
bepaalde handelingen die volgens de wet niet voorbehouden zijn, zijn bij jullie wel voorbehouden aan de door julliie organisatie deskundig gevonden personen?
Begrijp ik het goed?

Maar heel zwart wit gezien betekent het voor elke handeling: niet bekwaam maakt onbevoegd. Of die handeling nu wel of niet wettelijk voorbehouden is...
Mag toch hopen dat hulpverleners zelf wel weten wat ze wel en niet kunnen doen...

Absoluut..  echter daar kan je niet een kwaliteitsplan en competentieplan op maken.. dus toetst en traint de organisatie mensen voor dat ze door de organisatie bekwaam en bevoegd worden geacht..  Daarvoor hebben mensen functiebenaming, met bijbehorende bevoegdheden..  

Als je dat niet specifiek benoemd, heb je soms mensen (aspirant-medewerkers) die omdat ze verpleegkunde zijn, denken meer te mogen dan anderen.. terwijl ze net een verpleegkunde opleiding hebben afgerond, zonder extra-murale ervaring..  
Door leertraject af te spreken, krijgen mensen binnen de organisatie de competentie en ervaring waardoor ze uiteindelijk zelfstandig bevoegd worden, en de leiding kunnen nemen bij interventies..  
Het is niet zo dat je na een cursusje van een dag, wervelletsels, onder alle omstandigheden, direct aan multi-trauma slachtoffers op een plank kan leggen.
Daarvoor moet je diverse keren geassisteerd hebben bij echte situaties, en een aantal keren onder begeleiding leiding hebben gegeven aan het team  in echte situaties.
en dat registreren we in het competentie systeem en in de logboeken van medewerkers..

Dat je doktor of pleeg bent, zeg op zich zelf niets..., een HBO-pleeg, die alleen op de afdeling interne, of een verpleegtehuis werkt, is zeker niet competent in de blubber met een multi-trauma patient.. maar dat is voor iedereen toch wel vanzelf sprekend..


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #69 Gepost op: 3 juli 2010, 11:05:14
Stel het Rode Kruis is de hoofdaannemer van een evenement,  hoe gebeurt het dan ? en via de organisatie word aanvulling georganiseerd..