http://www.bndestem.nl/binnenland/article1513703.eceAlarm Lukas was uit bij brand
door Gep Leeflang en Johannes Rutgers.
Dinsdag 12 juni 2007 - APELDOORN - Bij een brand in het Lukasziekenhuis is gisterochtend de komst van de brandweer vertraagd, doordat het automatisch brandalarm was uitgeschakeld. De brandweer werd pas handmatig gebeld nadat een poging tot blussen was mislukt.
De brand ontstond op de derde verdieping. Bij slijpwerkzaamheden kwamen vonken in contact met isolatiemateriaal. In een leidingschacht tussen de diverse verdiepingen, grepen de vlammen even later om zich heen. Pogingen om met twee brandblussers het vuur in de kiem te smoren mislukten, zag Jan van Burik, die als chefmonteur in de buurt was. ,,Er viel toen al vuur naar beneden.'' Daarna werd volgens hem de brandweer gebeld.
Normaliter gaan bij rookdetectie alarmbellen rinkelen in de meldkamer van de brandweer. Daardoor kan ogenblikkelijk worden uitgerukt. Hoe minder tijdverlies, hoe effectiever de brand kan worden bestreden. De politie bevestigt dat het systeem gisterochtend was uitgeschakeld. Zoiets gebeurt wanneer werkzaamheden meer hitte veroorzaken dan het brandmeldsysteem 'begrijpt'. Maar op hoger gelegen etages sloegen de rookmelders wel aan. Ook die meldingen bereikten de brandweer niet. Dat kwam doordat de verbinding tussen het ziekenhuis en de brandweer in de teststand was gezet. Daarom moest de brandweer handmatig worden ingeseind.Hoeveel vertraging zo ontstond is niet bekend. Mogelijk ontstond de brand al enige tijd voordat werd geprobeerd met handblussers de vlammen te doven. Bronnen binnen het ziekenhuis melden dat de werklieden na het slijpen in de schacht op koffiepauze gingen en bij de schacht weggingen. Pas na hun pauze zou de brand zijn ontdekt. De zaak wordt onderzocht.
De brandweer kreeg de melding gisterochtend om drie minuten voor tien. Een uur later was de brand onder controle.
Bouwvakkers, patiënten en personeel op de derde tot en met achtste verdieping werden geëvacueerd. Rook zorgde voor grote overlast in grote delen van het ziekenhuis. Niemand raakte gewond.
Vandaag is het ziekenhuis grotendeels weer in bedrijf.