http://www.destentor.nl/apeldoorn/article1631814.eceGelre vervangt brandmeldsysteem in Lukas
door Gep Leeflang
APELDOORN - Gelre Ziekenhuizen vervangt de brandmeldinstallatie van het Lukasziekenhuis.
Volgens het ziekenhuis is dat nodig als gevolg van de brand die vorige maand woedde in een leidingschacht en die een miljoenenschade veroorzaakte.
De werking van het brandalarm werd al snel na de brand ter discussie gesteld. Toen isolatiemateriaal in een leidingschacht vlam vatte na slijpwerkzaamheden voor de verbouwing van het ziekenhuis, ging er geen automatisch signaal naar de alarmcentrale van de brandweer. Dat kwam doordat het systeem in de teststand stond. Ook klonk er geen alarmsignaal in het ziekenhuis; bij de receptie had dat in werking moeten worden gesteld maar die ruimte stond al snel vol rook en werd verlaten.
Gelre Ziekenhuizen onderzoekt momenteel de gevolgen van de brand. Daaruit is gebleken dat de bekabeling naar de brandmeldcentrale en de brandmeldcentrale zelf schade hebben opgelopen.
Volgens woordvoerder Herman Markink is de bekabeling hersteld en getest. ,,De brandmeldcentrale werkt wel, maar er is sprake van een wankel evenwicht.'' Gelre Ziekenhuizen heeft met zijn beveiligingsbedrijf afspraken gemaakt voor het geval de brandmeldcentrale mocht uitvallen. Dan worden er brandwachtrondes gelopen. Dat scenario blijft gelden tot er een nieuwe brandmeldcentrale is.
De schade aan de brandmeldcentrale is volgens Markink niet het grootste probleem. Dat ligt in het centrale leidingensysteem, dat door Gelre de aorta wordt genoemd. De belangrijkste slagader van het ziekenhuis, met andere woorden. Deze bundeling van kabels en leidingen voor elektriciteit, stoom, medische gassen, koeling, warmte en apparatuur, heeft door de brand schade opgelopen. Grote delen van het ziekenhuis en het aangrenzende Regionaal Geestelijke Gezondheidscentrum (RGC) zijn daarvan afhankelijk. Vandaag worden het onderzoek naar de gevolgen voor de 'aorta' afgerond. Gelre Ziekenhuizen hoopt volgende week een beslissing te kunnen nemen over welke maatregelen er moeten worden genomen.
Door de brand ontstond veel rookschade. Onderzoek naar de gevolgen daarvan voor de luchtbehandelingssystemen is inmiddels afgerond. Volgens Gelre Ziekenhuizen zijn de systemen 'onderzocht en veilig bevonden'. Onder meer omdat de bouwwerkzaamheden aan het ziekenhuis doorgaan, worden de luchtbehandelingssytemen voortdurend gemonitord. Het ziekenhuis wil zeker weten dat roet en stof zich niet verplaatsen.