Onderstaande tekst is enige maanden geleden door de persvoorlichting van het politiekorps Hollands-Midden gestuurd aan hun agenten.
Sinds die tijd worden deze richtlijnen keurig nageleeft door de agenten en wordt er ook veel beter en duidelijker met elkaar gecommuniseerd hier in de regio.
Als je als hulpverlener een probleem hebt met een fotograaf of cameraman ,vertel wat je van hem verwacht en waarom.
En wat betreft het soms in twijfel trekken van de goede bedoelingen van hulpverleneners met betrekking tot het wegsturen in verband met de veiligheid.
Ik wil dit nog wel eens in twijfel trekken.
Ik sta laats bij een brand met vermeend asbestgevaar (volgens agenten).
Wij stonden al ruim bovenwinds zeker 30 meter.
Hier loopt de brandweer zonder perslucht in de rook ( vermoedelijk ingeent tegen de gevolgen van asbest of gewoon slecht opgeleid) of misschien toch liever geen pers erbij.
Of de klok horen luiden en geen flauw idee waar de klepel hangt.(Dit laatste lijkt mij vaak het geval)
Politieperskaart toegangsbewijs bij incidenten
De laatste tijd deden zich enkele incidenten voor waarbij de pers niet direct werd toegelaten tot het afgezette gebied of daaruit zelfs werd verwijderd. Dit leverde niet alleen onnodige en soms vervelende discussies op, maar maakt ook inbreuk op de persvrijheid. Door pers op vertoon van een (politie)perskaart door te laten kunnen we beide naar tevredenheid ons werk doen.
Waartoe geeft de politieperskaart toegang
De landelijke politieperskaart en de bijbehorende rellenkaart geeft de houder -in principe- toegang tot het door de politie of het bevoegd gezag afgesloten gebied, straten of terreinen bij demonstraties, rellen en calamiteiten als gijzelingen, vliegrampen, overstromingen, branden, ongelukken enz. De houder mag het werk van de politie, brandweer, medische diensten, enz. niet in ernstige mate hinderen.
Uitzondering in toelating
De meeste journalisten en cameramensen gedragen zich dan ook netjes, maar een enkeling niet. Uitgangspunt blijft dat zowel wij als de mensen van de media gewoon hun werk moeten kunnen doen. Als je dus maatregelen hebt getroffen om omstanders op afstand te houden, geldt voor de pers een uitzondering. Alleen wanneer het onveilig is of er kans is op het vernietigen van sporen, moeten ze op je aanwijzing achter het afzetlint blijven. In uitzonderlijke gevallen kunnen ook beperkingen worden opgelegd. Overleg in dat geval met het bureau communicatie.
Wie krijgen politieperskaart
Professionele schrijvende en fotograferende journalisten, cameramensen, technische en facilitaire medewerkers van omproepen en productiebedrijven die nodig zijn voor de vervaardiging van journalistieke producten, beginnende journalisten en twijfelgevallen komen in aanmerking voor zo’n politieperskaart. Zij vragen dit aan bij de Stichting Landelijke Politieperskaart.
Medewerkers van huis-aan-huisbladen hebben niet altijd een politieperskaart. Het advies van het bureau communicatie is om deze voornamelijk free-lance medewerkers gelijke rechten te geven als houders van een politieperskaart. Het gaat hier vaak over lokaal nieuws met een voor ons ook belangrijke lezersdoelgroep.