Ja, volgens mij wel. Een RB wordt door de kustwacht VERZOCHT om inzet. Een SAR eenheid wordt verteld dat ze MOETEN varen, op grond van de SAR overeenkomst (zie bijlage OPLAN-SAR).
Als je je als kustwacht (en dat doen ze terecht) op het standpunt stelt dat je eigenlijk niets te zeggen hebt over de RB eenheden, houdt dat voor de RB ook in dat ze zelfstandig kunnen beslissen over het al of niet honoreren van een verzoek en zoja met hoeveel eenheden.
Het is bovendien niet zo dat het KWC het volledig overzicht heeft op de bezigheden/mogelijkheden van een strandbrigade en daar vooruitlopend op inzetbaarheid kan beslissen.
En er zijn ook brigades die het niet klaarspelen een 24/7 alarmploeg in leven te houden. Toch zal je al KW in geval van een incident moeten kijken wat de mogelijkheden zijn voor snelle hulp, en de alarmering coördineren houdt meer in dan op een knop drukken en er vanuit gaan dat er dan wel wat gebeurd, soms zal je moeten improviseren.
Dat is de ene kant van het verhaal: de praktijk.
Aan de andere kant ben ik het met je eens dat de hulpverlening zo zou moeten zijn georganiseerd dat er gegarandeerd gevaren wordt onder alle omstandigheden en met niet meer dan noodzakelijk materiaal en menskracht.
Maar eer dat we daar aan toe zijn...
Henk