Wederom in het algemeen en niet t.a.v. Hellevoetsluis in het bijzonder.
Mijns inziens is een primaire taak van een reddingsbrigade "het voorkomen van de dood door verdrinking in de ruimste zin des woords".
De grootste winst is te behalen bij preventie, daarna komt het redden en op het eind de behandeling.
Mijns inziens wordt bij een flink gedeelte van de reddingbrigades de nadruk gelegd op fase 2 (zie ook de opleidingsboeken van redned) en een daaraan gerelateerde taak, het bergen ter voorkoming van, de redding, eenvoudigweg dat dit meer persoonlijke behoeftes bevredigt dan de veelal ondergewaardeerde preventieve bewakingstaak. Voor het redden en bergen zijn er in veel gevallen al andere diensten, zoals KNRM en bergers (voor wie dit overigens broodwinning is).
Extra handen zijn soms uiterst welkom, het is echter niet zinnig als de diensten elkaar van eerzucht het water uitvaren. Het moet anderzijds ook geen beletsel zijn om assistentie van anderen te vragen. Het gaat tenslotte om de hulpbehoevende.
Indien men een primaire bewakingstaak op zich heeft genomen moet er niet te lichtzinnig over worden gedacht om eenheden in te zetten voor secundaire taken, temeer indien andere diensten deze taak als primaire taak hebben.
Het bovenstaande is overigens van alle tijden, redned werkt hier mijns inziens aan mee door in de pers gepubliceerde statistieken de nadruk te leggen op het aantal reddingen. Waarbij reddingbrigades min of meer worden gedwongen zich te profileren door preventief optreden als redding te noteren.
Mogelijk wordt het hoog tijd om niet alleen voor reddingen maar juist voor goede preventie onderscheidingen uit te delen zoals ook aangegeven in de ILSe publicatie.
Kees