Nou, zat het maar zo makkelijk. RB worden gesubsidieerd en de subsidiegever (de gemeente) wil niet dat een andere, niet subsidiërende gemeente wel zeggenschap krijgt over de vereniging en dus met een andermans dubbeltje op de eerste rang komt te zitten. Dat is het probleem met een door één gemeente gesubsidieerde reddingsbrigade. Het is al moeilijk genoeg om grensoverschrijdend te werken.
Daar zit 'm nou juist het voordeel.
Iedere gemeente betaalt naar verhouding een bepaalde bijdrage aan de VR. De VR sluit een convenant met de RB's uit de regio om het standveiligheidswerk (en aanverwant) uit te voeren.
De inkomsten van de RB komen dan uit de grote pot van de VR en niet meer vanuit afzonderlijke gemeenten. Geen gedoe meer met gemeentegrenzen.
Die zeggenschap moet dan ingeleverd worden, voor een betere dienstverlening. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan, dat is ook te zien bij de regionalisering van de brandweer.
Natuurlijk is het niet zo makkelijk als ik het nu schets, maar als de wil cq. politiek-bestuurlijke druk er is, dan is er best een constructie voor te verzinnen.