Brandweer is uitrukken voor kat in de boom beu http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=54638donderdag, 28 april 2011
Heerenveen - De brandweer in Heerenveen is gefrustreerd door alle meldingen over dieren in nood. In zo ongeveer de helft van de gevallen rukt de brandweer voor niets uit. Volgens officier van dienst Hans Edens kost dit de gemeenschap handen vol geld.
Gistermiddag was het opnieuw raak. De brandweer rukte volgens voorschrift met een gewone brandweerwagen, een hoogwerker en meer dan tien man uit voor een kat in de boom in de Thorbeckestraat. Eenmaal ter plaatse gleed het dier zelf langs de stam uit de boom. ,,Daar piepen we dus al die mensen voor op uit hun werk. We zijn er niet blij mee, maar we zijn er voor het redden van mens en dier”, verzucht Edens.
Volgens Edens is het voor de brandweer van afstand moeilijk te beoordelen hoe hoog de nood is. Meldingen komen binnen in Driebergen en via Leeuwarden bereiken die Heerenveen. ,,Dan zit er al veel ruis op de lijn.”
De melding van gisteren kwam van de dierenambulance. Het was al de vierde keer in een half jaar dat de brandweer van Heerenveen moest uitrukken voor een poes in nood. Vorige week moest er een kat van het plat dak van Scapino worden gehaald. ,,Dat is echt iets van de moderne tijd en de stad, op het platteland redden de mensen de dieren zelf wel. Als iemand een ladder tegen de muur had gezet, had die het huisdier eraf kunnen halen. Natuurlijk worden we ook wel terecht gebeld. Laatst zat een vogel met zijn pootje vast achter een dakpan, geen probleem. Maar denk eerst even goed na.”
‘Twee nachten mauwen’
Edens wil ook in gesprek met de dierenambulance. ,,Ze zouden zelf eens een ladder of telescoop kunnen aanschaffen.” Volgens Gedda Molenaar van dierenambulance De Tjonger had dat niets uitgemaakt. ,,De kat zat wel acht meter hoog, daar konden we nooit bij. Het dier kwam er pas uit nadat de brandweer hem met een tak had opgejaagd.” Molenaar zegt dat de kat al twee nachten in de boom zat. ,,Wij hadden geadviseerd op de nacht te wachten, dan komt ie er vanzelf uit, maar hij bleef maar mauwen.” De eigenaresse woonde een paar straten verderop en was het dier volgens Molenaar al twee dagen kwijt.
Brandweerman Edens betwijfelt of een kat in de boom überhaupt wel in nood kan zijn. ,,Je mag het niet zeggen, maar heb je ooit een kattenskelet in een boom gezien? Ze komen er dus wel uit als het moet. Vroeger zetten we er wel eens de spuit op en waren ze er zo uit, maar met al die fotografen van 112-sites die er tegenwoordig bijstaan kan dat niet meer.”
Niet alleen voor katten, ook voor groter wild draaft de brandweer geregeld voor niks op. Meldingen van reeën in het water zijn schering en inslag. ,,Als je dan arriveert is het beestje al lang op de kant en een heel eind verder”, zegt Edens. Dit soort snelle meldingen zijn van het laatste decennium en hebben te maken met de wijde verspreiding van mobiele telefoons. ,,Vorige zomer hebben we wel vier, vijf keer langs de A6 gestaan omdat er koeien in het water stonden. Die liepen er zelf net zo makkelijk uit. We hebben de boer toch maar verzocht een hek te plaatsen.”