'Slachtoffers' zelf laten betalen voor hulpverlening door brandweer?

Auteur Topic: 'Slachtoffers' zelf laten betalen voor hulpverlening door brandweer?  (gelezen 33209 keer)

0 gebruikers (en 24 gasten bekijken dit topic.

Rene112

  • Gast
Reactie #50 Gepost op: 21 december 2008, 12:10:20
In heel veel gemeenten betalen bedrijven als na een paar keer voor loze meldingen. en die rekeningen zijn niet mis....

Waarom niet ook voor enkele andere dienstverleningen..  Je kan zelfs een bedrijfseconomische formule op los laten..

Rechtvaardigd de eventuele schade bij vertraging van het leveren van een dienst door anderen dan de brandweer veel hoger dan de inzet van de brandweer..

Bedrijven betalen dan niet voor de uitruk(kosten) van de brandweer, dat is bij brandmelding juridisch onmogelijk omdat de brandweer een wettelijke plicht heeft om te reageren op brandmeldingen.
Je bedoelt waarschijnlijk het boetebeleid dat in verschillende gemeenten/regio's wordt gehanteerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om dwangsommen die worden opgelegd omdat een bedrijf bepaalde regelgeving (m.b.t. brandmeldinstallaties) heeft overtreden. Deze dwangsommen/boetes moeten als doel hebben het voorkomen van herhaling, en niet het het verhalen van kosten van de brandweerinzet.

Naast de wettelijke taken brandbestrijding en hulpverlening zijn er wel mogelijkheden voor kostenverhaal bij de niet-wettelijke taken. Het in rekening brengen van kosten voor de zogenaamde dienstverlening van de brandweer gebeurt al tientallen jaren, maar lang niet door alle gemeenten.
Diverse gemeenten hebben daarvoor een verordening vastgesteld waarin de kosten voor de inzet van personeel, voertuigen, gereedschappen etc. zijn vastgelegd.
Van belang hierbij is dat het alleen mogelijk is om een rekening te sturen als er een 'opdrachtgever' is die vooraf is geïnformeerd over de kosten en dan een opdracht vertrekt.

Even om verwarring te voorkomen : we hebben het dan dus over de niet-wettelijke taken waarvoor de brandweer kan worden ingezet. Het is een gemeentelijke (politieke) keuze om het eigen brandweerkorps dit soort taken te laten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van het wegdek na aanrijdingen op gemeentelijke wegen o.i.d.
De gemeente(raad) legt in een eigen verordening vast welke taken de brandweer heeft en hoe het korps daarvoor is samengesteld (personeel, voertuigen etc.).

groeten,
René de Caluwé


Pieter Lodder

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 82
Reactie #51 Gepost op: 21 december 2008, 14:23:06
Waar ik in deze discussie vooral veel problemen mee heb, is de mogelijke vercommercialisering van de brandweer/hulpverlening.
In wezen is dat de oproep die rescue doet en in wezen is dat ook wat diverse gemeenten doen (als 'straf' laten betalen voor bepaalde typen alarmeringen).

De brandweer is in een heel grijs verleden (begon al ergens in Rome volgens de geleerden) opgericht om de gemeenschap te behoeden voor onheil door brand. Dit is later uitgebreid naar het behoeden van gemeenschap en individu voor in wezen alle mogelijke ongevallen. En naar mijn mening vallen dieren ook onder dit streven. Je kunt wel beweren dat in een land dat vanwege het niet willen inenten van vee (commerciele afweging) duizenden dieren over de kling jaagt, een dierenleven niet telt maar als je dat iets verder doortrekt, zou je uiteindelijk ook niks moeten geven aan de 3FM-acties. Immers: een mensenleven is in vele landen ook niks waard....

We zijn er als brandweer voor het welzijn van mens en dier en horen daar ook onbaatzuchtig op te reageren. Als je daar niet aan mee wil werken, vraag ik me (net als Tijgernest) af of je wel lid bent van de juiste club...
Elke hulpvraag vanuit de burgerij dient op zijn merites beoordeeld te worden: een kat die pas een uurtje in een boom zit, vekeert absoluut nog niet in nood. Als het een jong diertje is dat al meer dan een halve dag in nattigheid en kou in diezelfde booem zit, dan wordt het wel tijd om daar te gaan helpen.

Als we zo nodig commercieel moeten, dan ook helemaal. Kan elke burger zelf besluiten of hij of zij een abonnement wil afsluiten voor brand of hulpverlening. Niet? Dan ook geen hulp. Niet en risico voor de omgeving: dan rekening achteraf. Betekent wel dat ook het fenomeen 'vrijwillige brandweer in dienst van de gemeenschap' verdwijnt...
Weet wat je gaat oogsten, voordat je zaait...


Pieter
Alles wat ik schrijf, is op persoonlijke titel. Mijn mening is niet noodzakelijkerwijs gelijk aan de mening van mijn werkgever. Ook kunnen mijn berich


Diamondback

  • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,430
  • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Reactie #52 Gepost op: 21 december 2008, 17:08:02
In heel veel gemeenten betalen bedrijven als na een paar keer voor loze meldingen. en die rekeningen zijn niet mis....

Waarom niet ook voor enkele andere dienstverleningen..  

Waarom wel?

Die OMSjes kosten de brandweer op jaarbasis een dikke 320 miljoen. Voor de gebruikers fouten mag je wat mij betreft best een rekening sturen.
Voor wat betreft de kosten voor dienstverleningen heb ik nog geen harde cijfers gevonden.

Nogmaals: hoever moet je daar dan in gaan? Zie bijv.

http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,26959.0.html

Gaat de brandweer particulieren hier ook een rekening voor sturen of dit in het kader van de oneerlijke concurrentie ook maar over laten aan de preventiebedrijfjes?

@ Pieter Lodder:

Als we zo nodig commercieel moeten, dan ook helemaal. Kan elke burger zelf besluiten of hij of zij een abonnement wil afsluiten voor brand of hulpverlening. Niet? Dan ook geen hulp. Niet en risico voor de omgeving: dan rekening achteraf. Betekent wel dat ook het fenomeen 'vrijwillige brandweer in dienst van de gemeenschap' verdwijnt...
Weet wat je gaat oogsten, voordat je zaait...
Pieter

Ik hoort Jerry Springer al roepen: "Don't even go there!"

Commerciële brandweer op nationale schaal? Ik zie het niet gebeuren. Geen bedrijf dat daar de middelen voor heeft en de politiek zal deze verantwoordelijkheid nooit uit handen willen geven.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #53 Gepost op: 3 januari 2009, 16:18:11
Nav:

http://www.ad.nl/binnenland/2884824/Schaatsers_zijn_te_gretig.html

 vrijdag 02 januari 2009
'Schaatsers zijn te gretig'
Door RAFFI TRAPMAN JEROEN DE VREEDE
NIEUWKOOP - Schaatsers zijn zo blij met het zeldzame natuurijs, dat ze te grote risico's nemen en te dun ijs op gaan. Dat is de inschatting van brandweercommandant Hans Zuidijk in Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop.

Hij vindt dat de brandweer daardoor onnodig risico loopt bij het redden van mensen. ,,We zien dat er steeds minder geschaatst kan worden. Ligt er ijs, dan binden mensen sneller de schaatsen om en trekken er ondanks alle waarschuwingen op uit. Op de grote plassen, buiten het toezicht, gaat het vervolgens fout.''

Zijn collega Hans Verkleij uit Reeuwijk deelt de zorgen. Hij wil betere voorlichting. ,,Dat maakt indruk op mensen. Pas dan beseffen zij dat brandweermannen met gevaar voor hun eigen leven het ijs op gaan voor een redding. Dan komt vanzelf de vraag op waarom mensen op dun ijs gaan schaatsen.''

De commandanten wijzen naar het incident afgelopen dinsdag waarbij de brandweer grote moeite had een 65-jarige man uit Wilnis te redden uit het ijs van de Nieuwkoopse Plassen. Het slachtoffer lag een klein uur in het water, voordat hij in kritieke toestand werd afgevoerd naar het UMC in Utrecht.

Zuidijk onderzoekt hoe de inzet van de brandweer kan verbeteren bij schaatsers in nood. Hij denkt aan bijscholing van brandweermensen, nieuw materieel en het verbeteren van de procedures. Desnoods moet onvoorzichtige schaatsers de rekening worden gepresenteerd voor de reddingsoperatie. Andere brandweerkorpsen twijfelen over dat idee.

,,Het is een weg die je als hulpverlener niet op zou moeten gaan. Wel moeten mensen beseffen dat ze een eigen verantwoordelijkheid hebben, maar de rekening presenteren? Doen we dat dan ook als we mensen uit een wrak zagen die te hard hebben gereden,?'' vraagt commandant Don Berghuijs van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond zich af. ,,Ik weet niet of er meer mensen door het ijs zakken, misschien is er meer aandacht voor incidenten. Wel is het voor de brandweer lastig te oefenen, omdat ook wij niet vaak ijsomstandigheden hebben.''

Berghuijs deelt het pleidooi voor meer voorlichting. Zuidijk wil daar zelfs tv-spotjes voor inzetten, om mensen te waarschuwen voor zwak ijs en hun eigen verantwoordelijkheid.

Bij een reddingspoging door de brandweer komt meestal ook de duikploeg in actie die beschikt over touwen, ligplanken en waterdichte pakken. Het duiken in ijswater wordt in de opleiding gezien als bijzonder specialisme. Zuidijk wil onderzoeken of er meer training nodig is voor ijsreddingen.

Schaatsbond KNSB roept schaatsers op verstandig om te gaan met natuurijs. Aangezien liefhebbers lang hebben gewacht op een goede natuurijsperiode, zijn veel schaatsers minder goed geoefend en kennen soms de gevaren van natuurijs niet meer, stelt de vereniging.


Met wie zijn jullie het eens... Zuidijk of Berghuijs?


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #54 Gepost op: 3 januari 2009, 19:21:05
Ga je nu door dit soort verhalen niet krijgen dat mensen wachten met het bellen van de brandweer.... totdat het haast te laat is...  :-X :-X :-X


7194

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,128
Reactie #55 Gepost op: 3 januari 2009, 19:31:09
Tja, rokers onderaan de wachtlijst, drinkers onderaan de wachtlijst, diabetici die zich niet aan de doktersadviezen houden de rekening zelf laten betalen, mensen die onvoorzichtig zijn met gereedschap de ziekenhuisrekening presenteren. Allemaal hetzelfde...

Ik denk overigens niet dat mensen langer zullen wachten met bellen...


mon3aantje

  • Inspecteur, Politie eenheid Den Haag
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 670
Reactie #56 Gepost op: 3 januari 2009, 19:54:01
Tsjaa, mbt uitrukken voor dieren heb ik zoiets dat de eigenaar voor de kosten moet opdraaien. Eigen verantwoording. Waarom moet de brandweer komen voor een katje in de boom. Laat daar maar een commercieel bedrijf voor komen. Hetzelfde voor iemand die zichzelf heeft buiten gesloten. Bel lekker een slotenmaker ipv de brandweer.
Vreemde gedachten gang dat mensen in Nederland voor elk probleempje maar de politie of de brandweer bellen. Wij hebben serieus wel eens een melding gehad dat een mevrouw haar vaatwasser het niet deed. Mevrouw was slecht ter been en 84 jaar oud of wij even wilden gaan kijken. Melding aangenomen via teleservice (0900-8844). Ik dacht toen echt dat het allemaal niet veel gekker moest gaan worden. Telefonisch afgedaan en mevrouw doorverwezen naar de huismeester of een loodgieter.

Mbt het doorrekenen van de kosten voor een persoon te water bij dun ijs. Dit vind ik een slechte ontwikkeling. Hier is een persoon in gevaar. Een mensenleven. Dan moet je niet gaan lopen zeuren over kosten. Gaan we ook de kosten door berekenen dan voor een brand als iemand met een sigaret op bed in slaap is gevallen, als iemand dronken achter het stuur stapt en tegen een boom aan klapt en bij een bakken en braden waardoor OMS afgaat. Ik denk dat meer dan de helft van de meldingen van de brandweer door verwijtbaar gedrag ontstaan. Brand in een woning door technische oorzaak door slecht onderhoud ook dan de kosten doorberekenen. Als je dan de kosten wilt gaan doorberekenen schaf dan het hele stelsel af dat de brandweer betaald wordt uit de gemeentebelasting en stuur na elke inzet een factuur naar de betrokkenen instantie, persoon.


Kolkkie

  • Verzorgende-IG i.o., Sportmasseur, EHV-er, Fotograaf (niet-HV)
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 523
Reactie #57 Gepost op: 3 januari 2009, 20:03:50
Ik hoorde net op het nieuws dat brandweer Alphen a/d Rijn de kosten wil gaan verhalen op schaatsers die door het ijs zakken. Hun zijn het beu om voor onverantwoordelijke schaatsers elke keer uit te moeten rukken.
De kosten willen ze dus gaan verhalen om zo mensen wel 2x te laten bedenken of ze het ijs wel op zouden gaan.
Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #58 Gepost op: 3 januari 2009, 20:09:01
Even een prikkelde stelling:

Waarom idd niet voor iedere daadwerkelijke inzet een rekening  sturen (kosten personeel + afschrijving voertuig/materieel). Doet de ambulance toch ook? En je gewoon voor dit risico verzekeren. (of via de WA verzekering)
Hoe beter je dan preventief je gebouw zou voldoen hoe korter de brandweer aanwezig is hoe voordeliger het is.

Via de gemeente alleen de overige kosten (huisvesting, koude kant, enz) van de brandweer laten betalen.

Je zou nog een tussen weg kunnen maken om te zorgen dat je niet voor ieder wisse wasje een rekening hoeft te sturen. Het eerste half uur gratis. Duurt het langer als een half uur dan de volledige tijd betalen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #59 Gepost op: 3 januari 2009, 20:09:51
Ik hoorde net op het nieuws dat brandweer Alphen a/d Rijn de kosten wil gaan verhalen op schaatsers die door het ijs zakken. Hun zijn het beu om voor onverantwoordelijke schaatsers elke keer uit te moeten rukken.
De kosten willen ze dus gaan verhalen om zo mensen wel 2x te laten bedenken of ze het ijs wel op zouden gaan.


http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,26559.msg615623.html#msg615623  ::) ::) Misschien toch maar eerst eens het topic lezen...  ;)