Dus als er een noodsituatie is, waarbij deskundigen een voorbehouden handeling moeten uitvoeren te laat aanwezig zullen zijn, en jij voelt je bekwaam dan mag je dus die voorbehouden handeling uitvoeren.
Maar tussen je bekwaam voelen en ook daadwerkelijk bekwaam zijn zit ook 'n groot verschil. Ik ken bijv. een ehbo'er die roept dat hij wel kan intuberen omdat hij dat 'n keertje op 'n oefenpop heeft mogen doen (zoals een groot deel van 't forum dat hier tijdens de 2006 forumdag even kon proberen) en hij is er heilig van overtuigd dat hij nu kan intuberen, ookal heeft hij 't dus nog nooit in 't echt gedaan en heeft hij verder totaal geen achtergrond informatie over risico's en neveneffecten.
De wet spreekt over "redelijkerwijs" :
Het is degene die niet behoort tot de personen die hun bevoegdheid tot het verrichten van een handeling ontlenen aan het bepaalde bij of krachtens de artikelen 36 en 37 verboden buiten noodzaak beroepsmatig die handeling te verrichten, tenzij:
b. hij redelijkerwijs mag aannemen dat hij beschikt over de bekwaamheid die vereist is voor het behoorlijk uitvoeren van de opdracht.En daarmee denk ik eerder aan 'n student verpleegkunde/geneeskunde die bijvoorbeeld tijdens de studie heeft geleerd te canuleren, en dat tijdens stage ook al heeft toegepast en er is bekwaam is is, maar nog niet bevoegd omdat de opleiding nog niet afgerond is.
Iemand die eens 's iets op 't internet gezien heeft maar er verder totaal geen verstand van heeft valt daar echt niet onder, waardoor je dus ook niet kan stellen dat iedereen in 't geval van nood zomaar voorbehouden handelingen mag gaan uitvoeren.
Dus voorbehouden handelingen, enkel :
- indien bevoegd en bekwaam.
- in noodsituatie's indien bekwaam, ookal is men niet bevoegd
En de 2e gaat echt niet voor iedereen op, dus de conclusie iedereen mag in noodsituatie's voorbehouden handelingen uitvoeren gaat ook niet op.