Hallo TS 7233
Ik studeer zelf IVK in Utrecht, en ga mijn 2de jaar in. Hiervoor heb ik ook 1 jaar IVK gedaan op het Avans in Den Bosch en het verschil qua opleiding merk je enorm. Ik ben zelf echt voor Utrecht. Niet alleen omdat de studie anders gegeven wordt maar ook het jasje eromheen (leraren, afhandeling van zaken etc. is beter in Utrecht dan in Den Bosch).
De antwoorden op je vragen:
1. Utrecht begint nu met een geheel nieuwe indeling van de opleiding. Je begint het eerste jaar met veel theorie om helemaal op veiligheidsniveau gebracht te worden, vervolgens ga je in jaar 2 ongeveer 224 uur stage lopen (dit is 1 dag per week tot ongeveer eind mei). In het derde jaar moet je ongeveer 900 uur stage lopen (4 dagen stage, 1 dag school) en in het laatste jaar staat alles in het teken van je scriptie.
2. Jaa zolang jij goed weet te plannen is de brandweercursus goed bij te houden!
3. De schooldagen verschillen per lengte, elke 10 weken krijg je een nieuw rooster en soms ziet zelfs elke week er anders uit. Je hebt eerst 7/8 weken les, daarna een studieweek en daarna (her)tentamens. Aangezien bijna elke les verplicht is en je niet heel erg veel lessen hebt kun je rekenen op ongeveer 3 tot 5 uur les per dag.
4. Naast school moet je voor bijna elk vak sowieso leren voor je tentamens echt ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe vroeg je daarmee moet beginnen, elke week die je eerder begint levert je zeker extra punten op. Daarnaast maken ze veel gebruik van groeps- of individuele opdrachten. Hierbij hangt het van je leertempo en je werktempo af hoe lang je ermee bezig bent. Je krijgt elke week een nieuwe opdracht en als je de stof makkelijk begrijpt heb je de hele weekopdracht in ongeveer 2 dagen (geen hele 2 dagen maar elke dag ongeveer een uurtje of 3/4)
5. De brandweerwereld is bij IVK niet weg te denken, in je eerste jaar krijg je de volgende vakken waar het onderwerp brand(weer) vaak zat bij komt kijken: Wonen, Risico, Mobiliteit, Fysieke Veiligheid, Veilig Wonen en zo kan ik nog wel even doorgaan. De brandweer komt redelijk vaak aan bod dus. Let hierbij wel op dat je als IVK'er wordt opgeleid tot een soort projectleider en het "brandjes blussen" minder van toepassing is. Ook al wordt ook aan het "brandjes blussen" en met name de ontwikkeling van brand genoeg aandacht besteedt.
6. De moeilijkheidsgraad van de opleiding verschilt per persoon. Dit jaar begonnen er 300 mensen en zijn er na een half jaar 150 gestopt en hielden we aan het einde grofweg 100 over. De eerste 75 stopten doordat ze de verkeerde studie hadden en de rest kan de studie niet aan. Het is maar hoe jij het oppakt. Waar een wil is is een weg, als je op IVK gebied leergierig bent en nieuwsgierig om dingen zelf uit te zoeken dan kom je een heel eind. Maar ook je leerstijl en hoe jij je opdrachten maakt en dingen plant is heel belangrijk. Plan je alles in de laatste week voor de deadline + je moet al je tentamens nog leren en dit is hoe je standaard te werk gaat, dan is de opleiding niks voor jou.
Op je vraag of de opleiding bij je past.
Als je over 5 jaar daadwerkelijk nog binnen de veiligheidsregio of binnen het korps als hogere aan de slag wil dan ben je helemaal geschikt. De meeste mensen die IVK gestudeerd hebben komen zoals jij zelf ook wilt als veiligheidsadviseur in de gemeente terecht (aldus mijn docenten). Stages kun en mag je lopen waar je wilt zolang ze IVK-gerelateerd zijn. Als je al contacten en dergelijke plekken hebt dan loop je aardig voorop.
Voor meer vragen, chroom niet contact op te nemen!