De tijd van "er zo snel iemand uittrekken" is voorbij.
Toch zien wij de afgelopen 2 jaar in onze regio vaker dat er juist wel zo wordt gehandeld. In sommige gevallen wordt de brandweer niet eens meer gealarmeerd of is het slachtoffer bij aankomst van de brandweer net uit het wrak gehaald.
De toelichting die wij hierover hebben gehad van de ambulancedienst (voorlichtingssessies bij o.a. de Officieren van Dienst) had volledig betrekking op het gouden uur. Bij bepaalde letsels dient een slachtoffer binnen een uur "op de operatietafel" van een geschikt ziekenhuis te kunnen liggen.
De ambulanceverpleegkundige zal bij die letsels dus snel een inschatting maken of het gouden uur nog wel kan worden gehaald met "stabilisatie en glasmanagement" door de brandweer. Als dat niet het geval is, zal hij/zij besluiten om het risico te nemen dat door de snelle bevrijding het letsel verergert door bewegen van de auto etc.
Zover ik heb begrepen wordt er binnen de medische sector de laatste jaren (weer?) meer waarde gehecht aan het gouden uur bij bepaalde letsels.
groeten,
René de Caluwé
p.s. en daarom is het nu goed dat er snel normen komen voor het (verplicht) periodiek bijscholen van brandweerpersoneel op o.a. dit soort nieuwe ontwikkelingen, het zijn nu helaas nog veel te vaak toevalstreffers.....