http://www.nrc.nl/binnenland/article2646302.ece/Terreurbestrijder_krijgt_ook_rampen_en_crises_erbijTerreurbestrijder krijgt ook rampen en crises erbij
Gepubliceerd: 2 december 2010 14:40 | Gewijzigd: 2 december 2010 16:44
Door onze redacteuren Barbara Rijlaarsdam en Jos Verlaan
Den Haag, 2 dec. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) krijgt er een groot aantal taken bij. Vanaf 1 januari is de landelijke anti-terrorismeorganisatie ook verantwoordelijk voor rampen- en calamiteitenbestrijding.Dat blijkt uit een interne e-mail van secretaris-generaal Joris Demmink aan de medewerkers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Bij rampen en crises is de NCTb voortaan de instantie die de politie, brandweer en ambulancediensten aanstuurt.
Met de komst van het ministerie van Veiligheid en Justitie in oktober verloor Binnenlandse Zaken zijn centrale taken op het gebied van openbare orde en veiligheid en crisisbeheersing. Daarmee komt een einde aan de klassieke stammenstrijd tussen de departementen van Binnenlandse Zaken en Justitie als het gaat om terrorismebeleid en veiligheid.
De NCTb werd in 2004 juist opgericht om een einde te maken aan de lappendeken van opsporings- en inlichtingendiensten die elkaar eerder tegenwerkten dan dat zij samenwerkten bij de bestrijding van terrorisme. Arrestatieteams van politie en defensie, essentieel om snel in te kunnen grijpen bij een aanslag, waren verwikkeld in een interne machtsstrijd en onvoldoende op hun taak toegerust.
De afgelopen jaren groeide de NCTb uit tot een organisatie van circa honderd professionals die werden geworven bij de inlichtingendiensten, de recherche, de marechaussee en de douane. De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken kregen de politieke verantwoordelijk over de organisatie, maar bleken in de praktijk slecht samen te werken.
Vanaf volgende maand houdt de NCTb zich niet meer uitsluitend bezig met terreurbestrijding en persoonsbeveiliging. De dienst wordt dan uitgebreid met de crisis- en rampenbestrijding en is daarmee verantwoordelijk voor de ‘nationale veiligheid’ in het algemeen. Hoe deze twee onderdelen precies worden geďntegreerd in de nieuwe organisatie moet de huidige NCTb, Erik Akerboom, de komende maanden gaan bedenken. Vóór 1 juli 2011 moet hij met een plan komen.
Volgens ingewijden hebben de voorgenomen veranderingen gezorgd voor onrust op de werkvloer. „
De NCTb ziet zichzelf als een chique terreurclubje”, zegt een betrokkene. „Medewerkers willen zich echt niet bezighouden met, bijvoorbeeld, de aanrijtijden van de lokale brandweer.”
Het lijkt erop dat binnen de nieuwe organisatie een aparte coördinator voor terrorisme blijft bestaan. In de Tweede Kamer is daar de afgelopen jaren veel waarde aan gehecht.
De woordvoerder van de NCTb wil nog niet reageren op de reorganisatieplannen. „We moeten nu bekijken hoe de nieuwe organisatie eruit komt te zien. Het is te voorbarig om daar nu iets over te zeggen.”