Veel trauma slachtoffers in de stabiele zijligging? Komt (gelukkig) niet vaak meer voor. Wij zien dat eerste hulpverleners o.h.a. hun gezonde verstand gebruiken en zijligging op indicatie toepassen.
Hoe iemand op straat werkt is in grote mate afhankelijk van de instructeur en in mindere mate hoe een boek is ingedeeld.
Het maakt het de cursist wel makkelijker als de verhaallijn van de instructeur gelijk op loopt met de inhoud van het cursusboek. Daarom is het wel aan te bevelen dat de hoofdstukken in het cursusboek de actuele richtlijnen volgen.
Het is de instructeur die als deskundige gezien wordt, dus zoals deze het brengt wordt het door de cursist toegepast. Het lesboek wordt meer als een naslagwerk gezien.
Wat echter vaak voorkomt is dat bedrijven zelf protocollen gaan ontwikkelen. Laatst kwam ik het bezit van en basiscursus BHV, waarin begonnen werd met het blussen van een slachtoffer. Uiteraard moet een in brand staand slachtoffer geblust worden. Maar omwille van didactiek lijkt het mij verstandig om toch volgens het ABC te werken en vervolgens bijzondere omstandigheden uit te werken.
Het melden van 112 kwam ergens achterin het protocol, zelfs bij een reanimatie.
Over het certificaat: het laat zien dat iemand competent is aan bepaalde eindtermen. Het logo op het certificaat zegt iets over de inhoud van de cursus.
Over de borstcompressies bij verstikking: het indrukken van de thorax gebeurt op identieke wijze als bij hartmassage. M.a.w. er moet gestart worden met reanimatie.