Jup had ik ook meegekregen, dan gewoon alleen verbinden.
Wat beter schijnt te werken dan Betadine is Sterilon, weet iemand waarom?
Er zijn diverse desinfectanten op de markt voor op de eerste hulp post, zowel voor desinfectie van de wondgebied, als handen als instrumenten.
Ik heb een aantal bekenden hier beschreven en onze ervaring er mee.
Betadine® (zelfzorg)Daar heb ik ervaring mee maar verkleurd de wond te veel.. zeker als er later nog iemand naar wil kijken., Fles je vaak te groot, na aangebroken te zijn moet je ze echt eigenlijk weg gooien en dat gebeurt te vaak niet.. Het is bij ons niet meer op de eerste hulp post in gebruik.Dettol® (zelfzorg)Daar heb ik ervaring mee maar is onhandig, in het oplossen, vaak alleen in concentraat te verkrijgen. Niet in de wond te gebruiken. Prikt.. niet in kant en klare oplossingen te verkrijgen.. Word veel gebruikt om instrumenten te reinigen maar er blijft de typsiche dettol geur aanhangen.. geen voorstander van, maar sommigen blijven er bij zweren.Jodium (zelfzorg) : Daar hebben ervaring mee maar verkleurd de wond te veel.. zeker als er later nog iemand naar wil kijken., Fles je vaak te groot, na aangebroken te zijn moet je ze echt eigenlijk weg gooien en dat gebeurt te vaak niet.. Het is bij ons niet meer op de eerste hulp post in gebruik.Sterillium® (zelfzorg) : word bij ons in lotion vorm voornamelijk gebruikt om de handen van de hulpverleners te reinigen. Kan ook gebruikt worden om rondom de wond te reiningen, maar het prikt enorm als het in de wond komt.Sterilon® (zelfzorg) : Is bij ons vervangen door de hibicet oplossing. Hibicet is breder toepasbaarwaterstofperoxide 0,3% : Heb ik zelf nog geen ervaring mee, hoor er wel goede ervaringen over...Hibicet® Oplossing(zelfzorg)Erg handig, zowel in concentraat als in verdunde uitvoeringen gebruiken metname de 15ml verdunde capsule uitvoering, is goed te gebruiken, eenmaal geopende verpakking kan daarna gewoon weg en ook niet meer per ongeluk gesloten worden. verkleurd de wond nauwelijks, de wond blijft goed te beoordelen door derden,erg handig voor gebruik op een eerste hulp post.. Wel opletten dat er wel de verdunde oplossingen worden gebruikt, dus wel mensen op de eerste hulp post etiketten leren lezen...Umonium38® (zelfzorg) Denk er om niet voor wondbehandeling, maar uitermate geschikt om instrumenten, scharen, pincetten, maar ook beademingsmaskers, erc. te reinigen. Geschikt om Medische classe II instrumenten te reinigen. Om dit goed te doen, is er in een training aandacht op vestigen, maar als het goed doet.Sterilon, Betatine, en dettol, horen wat mij betreft niet in de eerste hulp trommel, en ik zou verwachten dat de meeste instructeurs inmiddels wel zouden weten dat Hibicet een veel beter middel is.. (prikt niet, de wond blijft beoordeelbaar door de arts,)
Hibicet verdunning is een antisepticum met detergerende (reinigende) eigenschappen. Het combineert de werking van twee antiseptica: chloorhexidine, een breed-spectrum bactericide stof, die werkzaam is tegen zowel Gram-positieve als Gram-negatieve organismen. Daarnaast is chloorhexidine in vitro werkzaam tegen dermatofyten en gisten. Chloorhexidine is inactief tegen sporen van bacteriën en van schimmels. En cetrimide, een quaternaire ammoniumverbinding, die werkzaam is tegen zowel Gram-positieve als Gram-negatieve organismen, waaronder Staphylococcus aureus. Het minst gevoelig voor cetrimide zijn Pseudomonas- en Proteus-stammen en derhalve behoeven deze een hogere cetrimideconcentratie. Cetrimide heeft naast desinfecterende eigenschappen ook een reinigend effect. Door de combinatie van beide stoffen ontstaat een antisepticum, dat geschikt is voor het desinfecteren en reinigen van zowel intacte huid als van beschadigde weefsels, in het bijzonder daar waar andere organische stoffen aanwezig zijn.
5.2 Farmacokinetische eigenschappen
Na applicatie op de huid is de absorptie van chloorhexidine zeer gering, beneden 0,1%. Er zijn geen detecteerbare chloorhexidinebloedspiegels gevonden bij uitwendig gebruik. Chloorhexidine hecht sterk aan eiwitten. De vrijwel afwezige absorptie via de huid wordt waarschijnlijk door deze sterke eiwitbinding verklaard. Cetrimide is eveneens een kationogene component die stevig aan de huid en ander weefsel hecht. Door deze stevige binding vindt er nauwelijks tot geen absorptie plaats.
5.3 Gegevens uit het preklinisch veiligheidsonderzoekGeen bijzonderheden.
6 Farmaceutische gegevens
6.1 Lijst van hulpstoffen
Ethanol, chinolinegeel (E104), water.
6.2 Gevallen van onverenigbaarheid
Indien geweven goed (zoals linnen) in contact is geweest met een chloorhexidinebevattende oplossing, moet bleken met chloorbevattende middelen worden vermeden omdat hierdoor bruine, niet verwijderbare vlekken kunnen ontstaan. Bleken met perboraat veroorzaakt deze vlekken niet. Cetrimide en chloorhexidine zijn onverenigbaar met zeep of andere anionogene middelen.
6.3 Houdbaarheid
De uiterste gebruiksdatum wordt op de verpakking vermeld en geldt uitsluitend indien hierna genoemde wijze van bewaren wordt aangehouden. Op de sachets en bottlepacks staat deze datum achter de letters "exp". De bewaartermijn voor de sachets en bottlepacks bedraagt 3 jaar.
6.4 Speciale voorzorgsmaatregelen bij opslag
Bewaren bij kamertemperatuur (15-25°C).
6.5 Aard en inhoud van de verpakking
Hibicet verdunning is beschikbaar in de volgende verpakkingsvormen: Sachets van 25 ml (250 sachets per omdoos) en 100 ml (60 sachets per omdoos). Bottlepacks van 15 ml (25 of 240 bottlepacks per omdoos) en 50 ml (120 bottlepacks per omdoos).