Scholieren Gomarus gewond bij ongevalARKEL – De Gomarusscholengemeenschap in Gorinchem maakte vanmorgen een ingrijpende gebeurtenis mee. Een grote groep scholieren was betrokken bij een ongeval op de weg tussen Arkel en Gorcum. Er vielen veertien gewonden, van wie drie er ernstig aan toe zijn.
wStinkende modder en platgetrapt gras markeren de locatie op de Vlietskade waar een auto en een stel verwrongen fietsen uit de sloot gehaald zijn. Een ongeveer 45‑jarige vrouw reed vanmorgen rond acht uur op een groep fietsende scholieren in. Zowel de auto –inmiddels achterstevoren gedraaid– als een aantal fietsers kwam in de sloot terecht. De politie onderzoekt de preciese toedracht van het ongeval.
De weg is vrij smal; een fietspad is er niet. Grote groepen fietsers uit de Alblasserwaard en de Vijfherenlanden gebruiken de lange kade door de weilanden als ze naar hun school in Gorinchem gaan. Tegenliggers en achteropkomende auto’s proberen hen te passeren. Meestal gaat dat wonderlijk goed.
Schuin tegenover de plaats van het ongeval woont dierenarts M. Verweij Rodrigo. Hij was als een van de eersten aanwezig. „Ik werd gealarmeerd door een groep van zo’n tachtig scholieren bij mij op de dam. Ze waren hevig ontdaan. Ik ben onmiddellijk poolshoogte gaan nemen.”
Op de plaats van het ongeval trof de dierenarts een chaotische toestand aan. „Overal lagen kinderen met kneuzingen en gebroken benen en armen. Drie van hen lagen half onder de auto, die op z’n kop tot stilstand was gekomen. Op de weg zag ik vier of vijf fietsen die helemaal in de kreukels lagen.”
Een aantal scholieren klom zelf weer op de kant, maar drie leerlingen lagen onder de auto en konden zichzelf niet bevrijden. Omstanders stapten de sloot in en hielden het hoofd van de beknelde leerlingen boven water. „Het is een wonder dat ze het er levend afgebracht hebben”, zegt politiewoordvoerster De Bas. Burgemeester E. Boot van Giessenlanden, waartoe Arkel behoort, sprak vanmiddag haar „grote erkentelijkheid” uit in de richting van degenen die hulp boden.¶
„Toen wij arriveerden, konden we een van de leerlingen onder de auto vandaan krijgen”, zegt brandweercommandant G. van der Leeden. „De andere twee moesten wachten tot een kraanwagen gearriveerd was. Met een hek uit het weiland hebben we de auto alvast iets opgetild. Vanwege de beknelde leerlingen moest de kraanwagen de auto loodrecht omhoog takelen.”
Er werden diverse brandweervoertuigen en tien ambulances ingezet. Ook twee traumahelikopters en duikers van de brandweer schoten te hulp.
Van paniek was volgens Van der Leeden geen sprake. „Het viel mij op hoe rustig veel leerlingen waren.”
Dierenarts Verweij kijkt er anders tegenaan: „Sommige scholieren maakten op mij een getraumatiseerde indruk. Zelf stond ik twee uur later ook nog te bibberen op m’n benen. Ik woon dertig jaar aan de Vlietskade. Elke ochtend zie ik de kinderen in een lange sliert voorbijfietsen. Ik hield er wel eens rekening mee dat er iets zou kunnen gebeuren, maar niet met een ongeval van deze omvang.”
In de chaos was het preciese aantal gewonden urenlang onduidelijk: negen, twaalf, vijftien? Het bleken er veertien te zijn: de automobiliste en dertien scholieren, één van het Gilde College en twaalf van de Gomarus. Ze werden naar ziekenhuizen in Gorinchem, Dordrecht, Nieuwegein en Utrecht gebracht. Er was sprake van botbreuken, hersenschuddingen en kneuzingen. Drie leerlingen konden na een korte behandeling naar huis.
Via de mobieltjes van leerlingen bereikte het nieuws van het ongeval de school al heel gauw, zegt algemeen directeur ir. Chr. J. Flikweert. In een afgeschermde ruimte binnen de school werden de leerlingen die het ongeval gezien hebben, opgevangen door medewerkers van Slachtofferhulp. Daarna gingen de leerlingen zoveel mogelijk naar de lessen. „Als het echt niet ging, mochten ze natuurlijk naar huis, maar om informatie en begeleiding te kunnen geven, houden we de leerlingen in zulke situaties zoveel mogelijk op school.”
De gewonde jongeren wonen in de gemeente Zederik; bijna allemaal in Leerbroek. „In zo’n klein dorp, met 1600 inwoners, heeft zo’n gebeurtenis grote impact”, zegt burgemeester J. F. Koen. De medewerkers van de gemeente stonden op het punt een personeelsreis naar het oosten van het land te maken, maar een aantal van hen bleef nu achter om de nodige maatregelen te nemen.
Burgemeester Boot van Giessenlanden kondigde gisteren aan opnieuw met de wegbeheerder –het waterschap– te gaan overleggen over de veiligheid op de Vlietskade. Volgens directeur Flikweert besteedt de Gomarusscholengemeenschap met name tijdens de mentorlessen in de brugklas veel aandacht aan veilig fietsgedrag.
www.refdag.nl